Diverse bouwkosten

Hoe wordt een ambtenaar gecorrumpeerd? Het begint met een 'toevallig' achtergelaten fles wijn, vertelde oud-aannemer Terlingen vrijdag in Zembla. Stap twee is een diner in een prettig etablissement....

Uiteraard kan het nog directer. Klokkenluider Bos, ex-directeur van het bouwbedrijf Koop Tjuchem, vertelde over een 'topmanager' van Rijkswaterstaat, die zich liet trakteren op een avondje Yab Yum (kosten 10 duizend gulden), op golfcursussen in het buitenland en die ten slotte ook contante betalingen van duizenden guldens in ontvangst nam. De betreffende ambtenaar is nog steeds werkzaam bij het departement van Verkeer en Waterstaat. Volgens Bos zijn van de 10 duizend ambtenaren bij Rijkswaterstaat er ten minste vijftig corrupt.

Met de naspeuringen naar corruptie bij ambtenaren die te maken hebben met grote bouwprojecten, werd wederom een prima prestatie geleverd door Zembla, dat vorig jaar november politieke opschudding veroorzaakte met een documentaire waarin werd onthuld dat bouwondernemingen onderlinge prijsafspraken maken en te hoge kosten in rekening brengen bij de overheid. Twee hoeraatjes voor een rubriek die zich te midden van de talkshows en magazines blijft concentreren op het journalistieke graafwerk.

Toch vraag ik me af of Zembla zich met de overvloedige voorpubliciteit bij deze uitzending niet in de vinger heeft gesneden. Die voorpubliciteit begon met het optreden van programmamaker Oscar van der Kroon vorige week dinsdag in De gids, waarin hij al een paar tipjes van de sluier oplichtte. Vervolgens las ik het voornaamste nieuws dat de documentaire bevatte, vrijdag in de avondbladen. Ook het NOS Journaal van acht uur ging uitgebreid in op de gesignaleerde omkoping van ambtenaren.

Hierna bevatte de uitzending zelf maar weinig verrassingen, temeer daar Zembla een onopgesmukte documentairestijl hanteert. Geen dramatische fratsen, het verhaal wordt rechttoe, rechtaan verteld. Als de naam Yab Yum valt, krijg je de ingang van dit bordeel te zien, en als sprake is van tripjes naar een Schotse golfbaan, worden beelden getoond van een Schotse golfbaan.

Het is een stijl waarin de vorm ondergeschikt is aan de inhoud, en hoewel iets meer filmische creativiteit welkom zou zijn, geef ik er in beginsel de voorkeur aan boven bedenksels waarbij de vorm al snel een eigen leven gaat leiden en de inhoud overwoekert. Maar dan moet het verhaal wel enige spanning hebben. In het geval van Corrupte ambtenaren kende de oplettende kijker/lezer de plot al. Wat overbleef was een sobere excursie waarbij beton en cement de voornaamste bezienswaardigheden waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden