Dittrich voorziet toename geweld tegen justitie

Nederland is nog geen Colombia. Persoonlijke lijfwachten voor de misdaadbestrijders in de magistratuur zijn nog geen vereiste. Maar zonder paniek te willen zaaien verwacht D66-kamerlid B....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Politie en justitie hielden onlangs in Zeist twee mannen aan die worden verdacht van het voorbereiden van een bomaanslag op twee Amsterdamse officieren van justitie. De officieren zijn belast met het onderzoek tegen de hasjhandelaar Johan V., alias de Hakkelaar.

Dittrich zelf sprak drie jaar geleden recht met een kogelwerend vest onder zijn toga. Warm, beklemmend en onhandig vond hij de zware plaat voor zijn borst. Wegduiken achter de balie, mocht de rechtbank beschoten worden, zou door het vest bemoeilijkt worden.

Wapendetectiepoorten en kogelwerende vesten werden destijds noodzakelijk geacht in de rechtbank van Alkmaar, waar Dittrich werkzaam was. Aanleiding vormde de bedreiging van een officier van justitie door een drugshandelaar.

Dittrich werd niet onder vuur genomen, maar voor de Amsterdamse officeren van justitie Teeven en Witteveen was dat volgens de politie allerminst zeker. De twee aangehouden mannen bleken in het bezit van een ontstekingsmechanisme en zouden een portie van het explosieve materiaal semtex in bestelling hebben in het criminele circuit.

De Amsterdamse hoofdofficier J. Vrakking denkt dat de bom was bedoeld voor een wraakactie tegen justitie van de criminele organisatie van de Hakkelaar. Reden zou zijn het vasthouden van Johan V. in de extra beveiligde strafinrichting in Vught, en het door justitie verkrijgen van belastende verklaringen van een voormalig medewerker over zijn bendeleider.

Johan V. wordt al langer verdacht van het opzetten van een ontregelingscampagne tegen justitie. Daarbij kwam het tot inbraken, intimidatie en mishandeling, maar niet tot een levensgevaarlijke situatie.

Dat semtex behoort tot het werktuig van de bende bleek volgens justitie uit de mislukte ontsnappingspoging van Cees H. uit de Amsterdamse Bijlmerbajes in 1994. Deze handelspartner van de Hakkelaar bracht semtex tot ontploffing, dat volgens justitie werd geleverd door de bende van Johan V.

Dittrich toont zich geschokt over de jongste ontwikkeling in de 'contra-strategieën' van de onderwereld. Officieren van justitie moeten zich verzekerd weten van een effectieve bescherming, vindt hij, ook als zij zich bezig houden met de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Vrakking toonde zich voorlopig tevreden met het veiligheidsprogramma van het OM, waarmee eind 1994 werd begonnen. De procureurs-generaal besloten toen tot het extra beveiligen van gerechtsgebouwen en gevoelige onderzoeksinformatie. Ook voor de bescherming van het betrokken personeel werden geheime maatregelen genomen.

In de nieuwe 'risico- en dreigingsanalyse' van het OM scoorde drugsbaron V. hoog. Al drie keer werd de plaats van behandeling van zijn zaak verschoven. Eerder waren de Amsterdamse rechtbank en de Bijlmerbajes decor van de zittingen, komende maandag is het de beurt aan het paleis van justitie in Amsterdam. Daar staan permanent wapendetectiepoorten en is de publieke tribune door kogelwerend glas gescheiden van de rechtszaal.

Op aanbeveling van de commissie-Van Capelle worden ook in andere gerechtsgebouwen maatregelen getroffen. De nieuwe Rotterdamse rechtbank beschikt bijvoorbeeld over een tegen afluisteren beschermde vergaderruimte. 'Heel onwezenlijk', zegt Dittrich over het gebruik van dergelijk materiaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden