Dit zouden de allerbeste schoen-zet-tactieken voor Sinterklaas zijn - maar klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: kinderen zetten speciale tactieken in om extra cadeaus van Sinterklaas te krijgen.

Foto anp

Van wie komt die claim?

Kinderen mogen weer ongegeneerd hebberig zijn, nu Sint in het land is. En daar gebruiken ze zelfs speciale tactieken voor, blijkt uit nieuw onderzoek waarover het tv-programma Editie NL bericht. Een enquête in opdracht van winkelketen Hema onthult namelijk dat de kinderen bijvoorbeeld een extra grote schoen zetten en liedjes zingen om de vrijgevigheid van de goedheiligman aan te moedigen. Die zal vooral in de weekenden 'aan de bak' moeten en 'grote drukte' verwachten, melden de nieuws- en persberichten. Daarnaast hopen de meeste kinderen op 'een klein cadeautje, strooigoed of chocolade'. En o wee als er te weinig wordt gekocht: 'Ruim de helft van de kinderen is een beetje teleurgesteld als hij of zij minder cadeautjes krijgt dan een ander.'

Die vondsten passen prima bij het assortiment van de Hema en de bijbehorende sinterklaasfolder. Is het dan nog wel onderzoek, of gewoon een leuk commercieel gedreven nieuwtje? Bedrijven doen dat tweede wel vaker: in deze rubriek kwamen meermaals peilingen voorbij die achteraf volledig in dienst bleken te staan van reisbureaus, verzekeraars en notarissen.

Klopt het?

Het zal niemand verbazen dat kinderen graag veel cadeautjes van Sinterklaas in hun schoen aantreffen en daar hun best voor doen. En de peiling heeft dat op een legitieme manier van de kleintjes weten te ontfutselen, vindt enquête-methodoloog Peter Lugtig van de Universiteit Utrecht. Ze vroegen ouders om samen met hun kind op stellingen te antwoorden, zoals 'Ik zet mijn grootste schoen, want daar kunnen meer cadeautjes in.' Zo konden de onderzoekers turven welk soort tactieken het vaakst voorkomen.

Of de enquête representatief is voor álle Nederlandse kinderen, valt niet uit de onderzoeksverantwoording op te maken. 'Het is hier niet duidelijk wie er op die panels afkomt', zegt Lugtig. Hij kan zich bijvoorbeeld voorstellen dat kinderen van migrantenafkomst minder vaak meedoen met de traditie en ook niet in het panel zitten.

Het blijkt overigens geen toeval dat de ondervraagde kinderen vooral cadeaus hopen te krijgen die ook bij de Hema te koop zijn. Bij de vraag 'Wat laat Sinterklaas na zijn bezoek meestal achter in jouw schoen?' konden de deelnemers vooral antwoorden aankruisen die het typische Hema-assortiment reflecteren, zoals 'strooigoed', 'chocola', 'knutselspullen' en 'stiften'. Opties zoals Lego, kaartspelletjes en ander speelgoed waren niet terug te vinden. Logisch, legt een Hema-woordvoerder per e-mail uit: 'Aangezien Hema het onderzoek heeft laten uitvoeren, is er gekozen om te vragen naar schoencadeautjes die onder andere bij Hema verkrijgbaar zijn.'

Eindoordeel

Wellicht sluit dit onderzoek enigszins aan bij echte schoen-zet-tactieken van kinderen. Maar de enquête is vooral zo opgezet om aan te sluiten bij de verkoop van Hema-producten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.