Dit zijn Trumps belangrijkste kandidaten voor het Hooggerechtshof

De Amerikaanse president Donald Trump maakt vanavond (2.00 uur vannacht, NL-tijd) zijn voordracht bekend voor de al maanden vacante post in het Hooggerechtshof. Met deze benoeming kunnen de Republikeinen proberen de stemmingen in het hoogste hof van het land naar hun hand te zetten.

Rechter Neil Gorsuch, een van de 21 kandidaten voor het Supreme Court die president Trump op zijn lijstje heeft staan.Beeld AP

De belangrijkste kanshebbers om de vorig jaar februari overleden Antonin Scalia op te volgen, zijn alledrie rechters die ooit door president George W. Bush zijn benoemd tot leden van een federale rechtbank voor hoger beroep.

Dit zijn ze:

Neil Gorsuch (49):

Gorsuch, afgestudeerd aan Harvard, is nu rechter in Denver bij het Tiende US Circuit Court of Appeals. Hij was ooit een griffier van de Hooggerechtshof-rechters Anthony Kennedy en Byron White. Als hij wordt gekozen, is hij de eerste rechter van het hof die ooit voor een collega heeft gewerkt. Gorsuch is de zoon van Anne Gorsuch, die in de regering-Reagan hoofd van de milieudienst EPA was. Hij werkte twee jaar op het ministerie van Justitie, onder president Bush, totdat deze hem benoemde tot federale rechter.

Als rechter toonde hij zich in zijn uitspraken een grote voorstander van religieuze vrijheid. Zo schaarde hij zich achter groepen die religieuze bezwaren opwierpen tegen de verplichting voor werkgevers, onder de regering-Obama, om werknemers een ziektekostenverzekering te geven met inbegrip van contraceptiemiddelen voor vrouwen. Ook vindt hij dat rechtbanken zich te makkelijk scharen achter de interpretatie van overheidsorganen van richtlijnen.

Gorsuch is een grote voorstander van vereenvoudiging van het justitieel systeem om het zo toegankelijker te maken voor het publiek.

Belang benoeming

Door een lid van het Supreme Court te benoemen, kunnen presidenten decennialang invloed uitoefenen op de Amerikaanse samenleving. Omdat de leden van het Hooggerechtshof voor het leven worden benoemd, komt het niet vaak voor dat een president de kans krijgt een hoge rechter te benoemen. Zowel de Republikeinen als de Democraten maken van zo’n benoeming dan ook dankbaar gebruik om het hoogste hof van de VS in hun ideologische richting te duwen. De Democraten hebben al aangekondigd dat ze van Trumps voordracht een waar parlementair gevecht zullen maken. Zeker als hij een zeer conservatieve rechter wil benoemen.

Thomas Hardiman (51):

Hardiman, afgestudeerd aan Georgetown University, werkt nu als rechter in Pittsburgh. Hij kluste bij als taxichauffeur toen hij studeerde aan de University of Notre Dame. Op zijn dertigste was hij al partner in een belangrijk advocatenkantoor. Toen hij 38 was, werd hij benoemd tot federale rechter. Hij werd in 2007 in de Senaat gekozen met 95 stemmen voor en 0 stemmen tegen.

Als rechter van het derde US Circuit Court of Appeals schaarde hij zich achter gevangenissen die arrestanten streng wilden controleren, dus ook inwendig, zelfs als ze voor lichte vergrijpen waren aangehouden. Hardiman steunde ook het vergaren van genetisch materiaal van personen ten tijde van hun arrestatie. Hij is een sterke voorstander van het recht op wapenbezit. Zo keerde hij zich in 2013 tegen een wet in New Jersey die het moeilijker maakte voor burgers om in het openbaar een wapen te dragen.

Hardiman groeide op in Waltman in Massachusetts. Zijn vrouw is lid van een prominente Democratische familie uit Pittsburgh.

Rechter Thomas Hardiman.Beeld AP

William Pryor (54):

Pryor komt uit Birmingham, in de staat Alabama, waar hij deel uitmaakt van het Elfde US Circuit Court of Appeals. Hij is al sinds 2004 lid van deze federale rechtbank. Zijn benoeming door de regering-Bush stuitte toen op bezwaren van de Democraten. De benoeming werd uiteindelijk in 2005 goedgekeurd door de Senaat met 53 stemmen voor en 45 tegen, als onderdeel van een compromisakkoord met de Democraten.

Pryor heeft de reputatie een trouwe conservatief te zijn. Hij noemde de uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973 die abortus legaliseerde, Roe vs. Wade, 'de ergste gerechtelijke gruweldaad in het constitutioneel recht'. Als rechter sprak hij doorgaans altijd in het nadeel van criminelen. Hij schaarde zich bijvoorbeeld achter een grenswacht die een terreinwagen, met latino's, liet stoppen omdat hij vond dat de inzittenden zich nerveus gedroegen.

Pryor, zoon van twee predikanten, zei ooit dat hij zijn conservatieve gedachtengoed te danken had aan zijn katholieke opvoeding. De abortus-uitspraak uit 1973 deed hem als jongen besluiten advovaat te worden en om zich aan te sluiten bij de Republikeinse Partij. Pryor werd op zijn 34ste benoemd tot baas van het OM in Alabama. Hij volgde Jeff Sessions op, de senator uit Alabama die door Trump nu is voorgedragen om minister van Justitie te worden.

Rechter William Pryor.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden