Dit zijn onze tv-tips voor vanavond

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
De Ashton Brothers. Beeld anp
De Ashton Brothers.Beeld anp

Our Souls at Night (Ritesh Batra, 2017)
Te zien op Netflix, sinds begin deze maand.

Nee hoor, abonneekanaal Netflix is niet alleen voor jonge ouders die graag veel en lang naar hijgerige series kijken. Neem nu dit fraaie weerzien tussen de acteurs Jane Fonda (79) en Robert Redford (81) precies vijftig jaar geleden jong en verliefd in Barefoot in the Park. In Our Souls at Night spelen ze twee buurtgenoten in zo'n ingedut Amerikaans stadje met brede straten en vrijstaaande huizen. Zij, Addie, is weduwe, hij, Louis, is weduwnaar. Op een dag staat ze op zijn stoep: of hij met haar wil slapen. Letterlijk. Want 'de nachten zijn het ergst'. Redford, die prachtig schichtig, onrustig acteert, besluit mee te doen aan het experiment en inderdaad stimuleert hun samenzijn de nachtrust. Het fijne van deze weldadig kalme film is dat het daar (bijna) bij blijft. Er komen nog wat problemen voorbij, in de persoon van Addies met het leven worstelende zoon (een opvallend onopvallende bijrol van Matthias Schoenaerts) en het mannenclubje uit Louis' café dat er lustig op los roddelt, maar het duo slaat zich opgewekt erdoorheen; ze genieten van elkaars aanwezigheid en hebben verder eigenlijk gewoon schijt aan alles en iedereen. Regisseur Ritesh Batra (The Lunch Box) past zijn spel- en cameraregie mooi aan aan die sfeer. Hij geeft de twee éminences grises alle ruimte, die zij op gepaste wijze nemen; nergens vliegen zij uit de bocht en nergens vliegt de film uit de bocht. Courage fuyons (Yves Robert, 1979) TV 5, 21.01-22.37 uur. Altijd leuk: Amsterdam in een Franse film. Nog leuker: Catherine Deneuve in een film. Minder leuk: het is een wat flauwe komedie met een te ongelooflijk verhaal, iets met een brave echtgenoot (Jean Rochefort) en een nachtclubzangeres (Catherine Deneuve) op wie hij gek wordt. Tussen de bedrijven door fladderen nog wat wijze levenslessen.

Voetbal: Europa League
RTL 7, 18.30 uur.

Om 19.00 uur een rechtstreeks verslag van Vitesse tegen de Belgische club Zulte Waregem. Beide clubs zijn na twee groepswedstrijden nog puntloos, dus er staat veel op het spel. Om 21.00 uur ook een verslag van Everton-Olympique Lyon.

Ersin in Wonderland
NPO 3, 21.00 uur.

In zijn serie over de achterkant van vakantieparadijzen is Ersin Kiris in het hotel in het Tunesische Sousse, waar in 2015 een aanslag plaatsvond. De toeristen zijn terug, maar het personeel worstelt nog steeds met herinneringen aan de aanslag.

Haagse lobby
NPO 2, 21.10 uur.

In een aflevering over de lobby rond dure medicijnen spreekt Rick Nieman met minister van Volksgezondheid Edith Schippers, die harde kritiek uit op de farmaceutische industrie. Ook VUmc-bestuursvoorzitter Wouter Bos komt aan het woord.

The Ganges with Sue Perkins
BBC 1, 22.00 uur.

Drieluik waarin Sue Perkins langs de rivier de Ganges door India en Bangladesh reist. Sue begint hoog in het Himalayagebergte, waar de Ganges zijn oorsprong heeft. In de plaatsen Gangotri en Rishikesh dompelt ze zich onder in de oosterse mystiek.

De Verenigde Staten van Eva
NPO 1, 22.15 uur.

In reeks twee van haar Amerika-serie volgt Eva Jinek een aantal Amerikanen: wat betekent Trumps presidentschap voor hun levens? Zo spreekt ze met Teresa Gardner, die door Texas rijdt om arme mensen gezondsheidszorg te bieden.

Eva Jinek. Beeld anp
Eva Jinek.Beeld anp

Ashton Brothers
NPO 2, 22.55 uur.

Documentaire over de Ashton Brothers, de Nederlandse theatergroep die sinds 2015 geen kwartet meer is, maar een trio. Regisseur Marcel de Vré volgde de Ashtons jarenlang en onderzoekt hoe de leden omgaan met veranderingen in de groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden