'Dit zijn iconen van topsport'

Minder dan een week nadat Kadene Vassell de Inholland Topsportprijs had gewonnen en de prijs van 1.000 euro had ontvangen uit handen van Doekle Terpstra, voorzitter van het college van bestuur, schitterde de sprintster in de zilveren estafetteploeg bij de EK in Helsinki.

AMSTERDAM - 'Mag ik beretrots zijn op zo'n jonge vrouw, die een pittige studie (biochemie, red.) met een zware topsportloopbaan combineert?', zegt Terpstra. Hij merkt - door een stroom e-mails - dat het succes van Vassell ook op de opleiding afstraalt.


'Het zijn deze iconen van de sport die we nodig hebben. Niet alleen om ons topsportimago op te poetsen, maar ook om de boodschap van gezond bewegen en leven uit te dragen. Daar ligt ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid: laat studerende topsporters niet zakken door ze te straffen voor de vaak onvermijdelijke studievertraging', aldus Terpstra.


Dinsdag spraken olympiërs en topsporters van de HvA, UvA en Inholland zich in een manifest uit tegen de langstudeerboete, die na de zomer wordt ingevoerd. De student kan geen topsporter meer zijn, is hun aanklacht.


'Topsport vraagt ontzettend veel van studenten en van de instellingen waar ze studeren', vindt Jet Bussemaker, rector van de Hogeschool van Amsterdam en lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.


'Wij proberen ze zo goed mogelijk te faciliteren en hebben er zelfs met de Johan Cruyff University een speciale opleiding voor. Daar houden we er rekening mee dat topsportstudenten vaak in het buitenland zitten. Ze hebben de mogelijkheid om elektronisch te studeren en tentamens af te stemmen op wedstrijden en trainingen. Wat we niet kunnen doen, is de extra tijd compenseren.


Bussemaker: 'Topsportstudenten zijn met de gemiddelde voorbereiding op de Olympische Spelen een jaar extra kwijt en ze worden voordat je het weet langstudeerders. Dat zijn wel de potentiële olympische medaillewinnaars die ik nu al hoor zeggen dat ze straks niet meer willen meedoen. Dat is zorgelijk en slecht voor de topsport in Nederland.


'Dit zijn geen verwende types, maar jonge mannen en vrouwen die gepassioneerd hun werk doen in de moeilijke combinatie van topsport en studie, die er veel voor moeten doen én er veel voor moeten laten. Je mag ze hun maatschappelijk perspectief niet ontnemen met een langstudeerboete. Deze mensen mogen we niet de ene dag bejubelen als ze een medaille veroveren en de dag erna laten vallen als een baksteen.'


Als staatssecretaris tekende Bussemaker in 2010 een convenant met het bedrijfsleven dat de mogelijkheid moet vergroten dat topsporters na hun carrière een arbeidsplaats krijgen. 'Wat is daarvan nog de waarde als topsporters alleen via het betalen van verhoogd collegegeld de kans krijgen om af te studeren?', zegt ze. 'Dat zal weer leiden tot bijscholingsprogramma's en andere maatregelen.'


Terpstra: 'Wij hebben de bereidheid getoond topsportprogramma's in het onderwijs te verbeteren en aan te passen. Het is de overheid die juist deze dag moet zeggen hoe belangrijk ze topsportsucces vindt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden