'Dit zijn geen verkiezingen. Dit is een imitatie'

'Er is niks te verwachten, behalve fraude en massale vervalsingen.' Oppositielid Boris Nemtsov is somber gestemd over de Russische parlementsverkiezingen.

Boris Nemtsov (52) verwierf bekendheid als hervormer onder president Boris Jeltsin (1991-2000) en later als leider van een kleine liberale partij in de Doema. Maar vanaf 2004, toen hij voor het eerst waarschuwde voor 'dictatoriale' neigingen van toenmalig president Poetin, is hij een van de voormannen van de buitenparlementaire oppositie.

Nemtsov werd herhaaldelijk opgepakt bij demonstraties tegen de huidige leiders en begin dit jaar zat hij twee weken in de cel na zijn arrestatie bij een demonstratie op 31 december.

De registratie van de partij Parnas, waarin Nemtsov de krachten probeerde te bundelen met een aantal andere voorname (oud-)politici die door Poetins hervormingen zijn uitgerangeerd, werd dit jaar geweigerd door het Ministerie van Justitie. Daardoor kan Parnas niet meedoen aan de morgen te houden Doemaverkiezingen.

Wat zijn uw verwachtingen voor de verkiezingsdag?

'Dit zijn geen verkiezingen. Dit is een imitatie van verkiezingen, een speciale operatie. Er is niks te verwachten, behalve fraude en massale vervalsingen. Verenigd Rusland en Poetin zijn klaar om het grootschalig aan te pakken. Ze doen alles om effectief toezicht op de verkiezingen onmogelijk te maken. Waarnemers uit binnen- en buitenland worden Amerikaanse spionnen genoemd.

'Het probleem waar ze voor staan is duidelijk: de populariteit van Poetin en Verenigd Rusland is gedaald, in Moskou zelfs tot 20 procent. Daarom hebben alle gouverneurs in het land de opdracht gekregen 55 procent van de stemmen binnen te halen voor Verenigd Rusland. Als ze dat niet doen, kunnen ze fluiten naar hun baan. Dus die gouverneurs zullen de noodzakelijke fraude plegen om het gewenste resultaat te behalen.'

De pro-Kremlin jeugdorganisatie Nasji komt met 40 duizend man naar Moskou om toe te zien op het kalme verloop van de verkiezingen.

'Die Nasjisten komen met zakken vol stemvolmachten waarmee ze bij verschillende stemlokalen in de stad elk tien keer moeten stemmen. Dat zijn weer 400 duizend stemmen voor Verenigd Rusland in een stad waar de partij mateloos impopulair is. Op zich is het stemmen met een volmacht natuurlijk legaal. Maar het illegale gebruik ervan, door meerdere malen je stem uit te brengen, is heel moeilijk tegen te gaan.

'Wij hebben mensen opgeroepen te gaan stemmen 'tegen iedereen'. Omdat die optie niet meer bestaat bij Russische verkiezingen, roepen we op een groot kruis te zetten over het stembiljet en door de criminele macht die ze vertegenwoordigt. We delen folders uit op straat waarin kiezers hiertoe worden opgeroepen, maar in minstens zeven steden zijn al vrijwilligers van ons opgepakt en opgesloten.'

Op het internet getuigen mensen van hun onvrede, maar op de protestmarsen die u organiseert komt bijna niemand af.

'Het is waar dat de protestuitingen op het internet alom aanwezig zijn en dat onze demonstraties een povere indruk bieden. Ik denk dat die onbestemde anti-gevoelens zich zullen transformeren van simpelweg 'teleurstelling over Poetin' tot massale uitingen van protest op straat. Maar zoiets kost tijd.'

Wat gebeurt er na de verkiezingen?

'We hebben nu te maken met Poetins dictatorschap voor het leven. Dat is een nieuwe realiteit. Wat kun je daarvan verwachten? Economische stagnatie, de gestage militarisering van de maatschappij, anti-westerse en vooral anti-Amerikaanse campagnes en wellicht een nieuwe wapenwedloop. Ondertussen zullen de sociale problemen verergeren. De gezondheidszorg en het onderwijs zullen verder afglijden. Uiteindelijk denkt Poetin alleen aan zijn eigen machtspositie en hoe hij die kan behouden.'

Boris Nemtsov

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden