Dit zijn de zomergasten van 2014

Cabaretier Freek de Jonge, regisseur Jim Taihuttu, schrijfster Saskia Noort, dirigent Reinbert de Leeuw, cultuurhistoricus David Van Reybrouck en wiskundige Ionica Smeets. Dat zijn de namen die komend seizoen te gast zijn bij het VPRO-programma Zomergasten, zo liet de omroep vandaag weten. De presentatie is net als vorig jaar in handen van Wilfried de Jong.

David van Reybrouck Beeld epa
David van ReybrouckBeeld epa

In het avondvullende VPRO-programma, dat zijn 25ste seizoen ingaat, tonen gasten film- en tv-fragmenten de ze zelf hebben uitgekozen. Het programma wordt gevolgd door een film. Het kreeg in juni de Ere-Zilveren Nipkowschijf uitgereikt, de oeuvreprijs, omdat het volgens tv-critici 'al 25 jaar elke zomer het gesprek van de dag is'. De eerste aflevering is op zondag 20 juli.

20 juli - Freek de Jonge (1944)
Caberetier en theatermaker. De Jonge presenteerde het programma in 1996, dat werd niet door iedereen gewaardeerd. De VPRO-gids stond vol met kritiek, zo noemde een kijker De Jonge 'een joker is die zich zo nodig zelf moet profileren'. Anderen roemden hem om zijn intelligentie en de kwaliteit om mensen uitspraken te laten doen, die anderen niet kunnen losmaken. Na 25 seizoenen zit De Jonge eindelijk aan de kant van de tafel waar je jezelf zo nadrukkelijk mag profileren als je zelf wil.

Cabaretier Freek de Jonge Beeld anp
Cabaretier Freek de JongeBeeld anp

27 juli - Jim Taihuttu (1981)
Filmregisseur, filmproducer en scenarioschrijver, daarnaast als DJ actief onder het pseudoniem Jim Aasgier. In 2011 regisseerde hij de Nederlandse Roadmovie 'Rabat' en In 2013 won hij met de 'De Wolf' een Gouden Kalf voor beste regisseur.

3 augustus - Saskia Noort (1967)
Schrijfster, columnist en journalist. Ze begon als redacteur bij bladen als de Viva en Marie Claire, en publiceerde haar eerste boek in 2003: Terug naar de kust. Voor dit debuut werd ze genomineerd voor een Gouden Strop, net als voor haar boek De Eetclub. Voor de vertaling van De Eetclub won ze een belangrijke Franse prijs. Noort verkocht in haar carrière meer dan twee miljoen boeken.

Schrijfster Saskia Noort Beeld anp
Schrijfster Saskia NoortBeeld anp

10 augustus - Reinbert de Leeuw (1938)
Dirigent, pianist en componist. In 1974 richtte hij het Schönberg Ensemble op, waarmee hij een aantal nieuwe stukken componeerde. Daarna richtte hij zich op herscheppend kunstenaarschap: het spelen en dirigeren van bestaande stukken. De Leeuw treedt regelmatig op als gastdirigent van grote orkesten en dirigeerde verschillende producties van de Nederlandse Opera. Daarnaast bekleedt en beklede hij legio aan bestuurlijke functies in de muziekwereld.

Dirigent Reinbert de Leeuw Beeld anp
Dirigent Reinbert de LeeuwBeeld anp

17 agususts - Ionica Smeets (1979)
Wiskundige. Ze verwierf samen met Jeanine Daems bekendheid als onderdeel van De Wiskundemeisjes. Het duo was regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door. Smeets presenteerde de televisieprogramma's De Rekenkamer en Eureka en schreef meerdere columns voor Volkskrant.nl. In 2010 verscheen haar boek Vallende Kwartjes, dat ze samen met Bas Haring schreef met het doel om wetenschap toegankelijk en begrijpelijk te maken.

24 augustus - David Van Reybrouck (1971)
Vlaams, cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2001 debuteerde hij met zijn boek De Plaag, een mengeling van een biografie, autobiografie en reportage. Hij ontving voor dit werk de Gouden Uil Literatuurprijs en de Debuutprijs. Zijn bekendste werk is Congo. Een geschiedenis, dat verscheen in 2010. In het boek wordt de historie van Congo beschreven aan de hand van interviews met Congolezen, geschreven bronnen ontbreken grotendeels. Het boek won de Libris Geschiedenis Prijs, Jan Greshoffprijs en Ako Literatuurprijs, en werd genomineerd voor een waslijst aan andere nationale en internationale prijzen.

Schrijfer David Reybrouck met de Gouden Ganzenveer. Beeld epa
Schrijfer David Reybrouck met de Gouden Ganzenveer.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden