Dit zijn de twaalf slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo

Bij de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs zijn twaalf mensen om het leven gekomen. Tekenaars, een kroniekschrijfster, een baliemedewerker, een beveiliger. Dit zijn de slachtoffers.

null Beeld afp
Beeld afp

Stéphane Charbonnier

Stéphane Charbonnier (47) werkte onder het pseudoniem Charb als tekenaar en journalist van Charlie Hebdo. Charb had een vaste rubriek in het magazine: 'Charb n'aime pas les gens' Charbonnier stond op een dodenlijst van Al Qaida en zou het doelwit van de aanslag zijn geweest.

Hij was in 2011 de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, ten tijde van de aanslag met een molotov-cocktail wegens een Mohammed-cartoon waarbij de redactie afbrandde. In een interview met de Volkskrant twee jaar geleden zei hij te kiezen voor absolute vrijheid van meningsuiting.

'Voor mij is dat gemakkelijker dan voor anderen; ik heb geen vrouw en geen kinderen, zelfs geen huisdier. Mijn werk is mijn passie.' Ook zei hij: 'Ik heb meer kans op een fietsongeluk dan dat ik de nieuwe Mohammed Merah (de scootermoordenaar die in Toulouse zeven mensen doodde, red.) tegen het lijf loop.'

Stéphane Charbonnier. Beeld ap
Stéphane Charbonnier.Beeld ap

Jean Cabut

Jean Cabut (76) tekende onder het pseudoniem Cabu. Hij werkte voor verschillende Franse kranten en was vooral bekend om zijn personages Le Grand Duduche en adjudant Kronenbourg. Volgens The Independent was hij de bestbetaalde cartoonist ter wereld.

Na zijn studie werd Cabut een van de grondleggers van het satirische maandblad Hara-Kiri. Het blad werd verboden na een satirische cover over de dood van de Franse generaal Charles de Gaulle. Direct hierna werd Charlie Hebdo opgericht.

In 2006 tekende Cabu een anti-Mohammed-cartoon voor de cover van Charlie Hebdo, als reactie op de cartoonrel in Denemarken. Zijn zoon is de zanger Mano Solo.

undefined

null Beeld afp
Beeld afp

Georges Wolinski

Net als Cabut was Georges Wolinksi (80) betrokken bij Hara-Kiri. Ook richtte hij tijdens de studentenstakingen in 1968 een van de meest bijtende satirische tijdschriften ooit, L'Enragé (de woedende) op. Wolinski was vanaf de start betrokken bij Charlie Hebdo en heeft daarnaast gepubliceerd in Libération, Paris-Match en L'Écho des Savanes.

De catroons van Wolinski hadden vaak politieke of erotische thema's. Hij wordt gezien als één van de grote striptekenaars van Europa. In 2005 won hij de Grote Prijs van Angouleme, de meest prestigieuze prijs voor striptekenaars in Europa. Wolinski werkte lange tijd samen met Georges Pichard.

undefined

Georges Wolinski Beeld epa
Georges WolinskiBeeld epa

Bernard Verlhac

Bernard Verlhac (57) tekende onder het pseudoniem Tignous voor onder andere Charlie Hebdo, de Marianne, L'Express en de Fluide glacial. Zijn eerste cartoons werden gepubliceerd in L'Idiot International in 1990.

Zijn werk is verzameld in meerdere boeken zoals 'Cinq ans sous Sarkozy (Vijf jaar onder Sarkozy) en Pandas dans la Brume (Panda's in de mist). Verlhac maakte ook deel uit van een groep cartoonisten onder de naam 'Cartooning for peace'.

Cartooning for peace werd gesteund door de Verenigde Naties en de groep organiseerde onder andere exposities om het verhaal te vertellen van 'het uitdagende gevecht van vele journalisten en cartoonisten over de hele wereld, om vrede, gerechtigheid, democratie en vrijheid van meningsuiting te promoten'.

Bernard Verlhac Beeld epa
Bernard VerlhacBeeld epa

Bernard Maris

Bernard Maris (68) was een econoom en journalist en had een wekelijkse column in Charlie Hebdo, die hij ondertekende met Oncle Bernard (oom Bernard). Tot 2008 was hij werkzaam als assistent-hoofdredacteur van Charlie Hebdo.

Maris schreef ook voor verschillende kranten: Marianne, Le Nouvel Observateur, Le Figaro Magazine en Le Monde. Hij was ook een graag geziene gast in tv-programma's, waarin hij onder meer oppositie tegen globalisatie voerde. Hij was een aanhanger van de econoom John Maynard Keynes.

Maris was ook lid van de adviesraad van de Banque de France. Hij was getrouwd met journaliste Sylvie Genevoix.

Bernard Maris Beeld afp
Bernard MarisBeeld afp

Philippe Honoré

Philippe Honoré (74) was cartoonist voor Charlie Hebdo, maar zijn tekeningen werden ook gepubliceerd in onder andere Liberation, Globe en Le Monde.

Honoré maakte de laatste getwitterde cartoon van Charlie Hebdo, waarin IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi wordt bespot.

Philippe Honore Beeld epa
Philippe HonoreBeeld epa

Moustapha Ourrad

Moustapha Ourrad was eindredacteur voor Charlie Hebdo. Hij was een moslim uit Algerije die nog maar recent de Franse nationaliteit had verkregen.

Nadat hij naar Frankrijk was verhuisd, kreeg hij werk bij een uitgeverij en verschillende kranten. Daar werd hij vooral gewaardeerd om zijn goede correctiewerk, zijn eruditie en zijn gevoel voor zelfspot, aldus Le Monde.

Elsa Cayat

Elsa Cayat was kroniekschrijfster en psychoanalist. Ze is het enige vrouwelijke slachtoffer van de aanslag. Cayat verzorgde in Charlie Hebdo de tweewekelijkse column 'Le Divan'. Daarin behandelde ze uiteenlopende onderwerpen, variërend van 'Het ontstaan van de Holocaust' tot 'ouderlijk gezag'. Haar laatste column werd gisteren gepubliceerd en had als titel 'Kerstmis is echt klote', weet Le Figaro te melden. Ze publiceerde ook boeken over seksualiteit.

undefined

Franck Brinsolaro

Agent Franck Brinsolaro was belast met het beschermen van Charb. Hij was al een aantal jaren in dienst als persoonlijk beveiliger. Hij was 49 jaar oud en laat een 1-jarig dochtertje achter.

Ahmed Merabet

Agent Ahmed Merabet (42) werd buiten het gebouw gedood; het is gefilmd hoe een van de daders hem van dichtbij door zijn hoofd schoot terwijl hij gewond op de grond ligt. Marabet was getrouwd maar had geen kinderen. Op de foto's die nu van hem circuleren, staat een goedlachse opgewekte man. Zijn collegas's noemen hem een betrokken agent. Lees hier een uitgebreider profiel van hem.

Michel Renaud

Michel Renaud was een voormalig chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand. Tevens was hij één van de oprichters van een kunstfestival. Hij was bij Charlie Hebdo op bezoek om een nieuw project te bespreken, meldt Le Monde. Eén van zijn collega's zou de aanslag hebben overleefd.

Frédéric Boisseau

Frédéric Boisseau was een medewerker van de facilitaire dienst. Hij werkte al vijftien jaar bij dienstverlener Sodexo. Hij was getrouwd en vader van twee kinderen. Op het moment van de fatale aanval stond hij achter de balie van de receptie van Charlie Hebdo's redactie.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden