Dit zijn de tien beste waterglijbanen van Nederland

Waar je niet allemaal op moet letten wanneer je een indoorwaterglijbaan onderzoekt: de vorm, de snelheid, de aankleding en de adrenalinekick. De Volkskrant deed het en stelde vast: dit zijn de tien beste van Nederland.

Mathijs de Groot en Dorien van Linge
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

Nederland is een glijbanenland. We hebben de grootste (qua breedte en hoogte) indoorglijbaan ter wereld, in het Drentse bungalowpark Hof van Saksen. Het Tikibad in Wassenaar heeft de meeste glijbanen van alle zwembaden in de Benelux: zestien, bij elkaar opgeteld 1,3 kilometer lang. Nederland máákt ook veel glijbanen: het bedrijf Van Egdom ontwierp er ongeveer 7.500, verspreid over 35 landen, en behoort daarmee tot de mondiale top van het glijbaandesign.

Grofweg zijn er vijf typen indoorglijbanen. De tube is een buis, een glijbaan waar je liggend of zittend van af glijdt. Het tweede type is een tube waarin je, alleen of met z'n tweeën, op een rubberen band naar beneden glijdt. Dan is er de cone, een nieuwer type glijbaan. Je glijdt in de cone altijd op een band naar beneden. Eerst door een buis, waarna je wordt gelanceerd in de cone, die de vorm heeft van een liggende kegel. Hierin beweeg je met hoge snelheid van de ene naar de andere kant, alsof je in een halfpipe zit. De vierde variant is een trechter, waarin je rondjes om het gat in het midden draait en er uiteindelijk doorheen en in het water valt. De wildwaterbaan, tot slot, is een stroomversnelling met bochten. Het parcours is vaak breder dan een glijbaan en doet denken aan een rivier. Na elke bocht plons je in een groot bubbelbad voordat je weer de volgende stroomversnelling ingaat.

Tot zover de theorie. Hoe worden we wegwijs in de overdaad? En wat zijn de beste waterglijbanen van Nederland?

Kilimanjaro

De hoogste waterglijbaan ter wereld staat in Brazilië. In het afgelegen dorpje Rodovia ligt de Kilimanjaro: een buitenglijbaan van 49 meter hoog die een snelheid kan bereiken van 91 kilometer per uur. Het is daarmee ook de snelste glijbaan ter wereld. De tube gaat zó steil naar beneden dat hij maar vier of vijf seconden duurt. Eenderde van de mensen die het eind naar boven hebben gelopen, neemt de trap ook weer terug: toch te spannend.

10. Coco Wave - Aquafun in Sportiom, Den Bosch

Cijfer 5,5

Duur 120-180 seconden (afhankelijk van de drukte)

Lengte 125 meter

Hoogte 3 meter

Type wildwaterbaan met tweepersoonsband

Topsnelheid laag, 5 km/uur

Bouwjaar 1998

Entree 3-8 jaar euro 8,95; vanaf 9 jaar euro 9,95

De Coco Wave is een wildwaterbaan in Aquafun, een subtropisch zwemparadijs waar de nostalgische vette, zoute patatlucht je tegemoet walmt. Dit is het zwembad dat je vroeger bezocht tijdens een verjaarspartijtje. Op een gele tweepersoonsband glijd je in de Coco Wave langs plastic rotsformaties en felgroene hangplanten. Nadeel: soms is de stroming zo zwak dat we onze armen als peddels moeten gebruiken en hetzelfde gebrek aan snelheid (nog geen 5 kilometer per uur) leidt tot irritante opstoppingen in de tussenstukken. Al lijken de aanwezige kinderen het juist leuk te vinden dat de banden als botsautootjes tegen elkaar stoten. De vrije val van twee meter aan het einde is het hoogtepunt van de Coco Wave. Een krappe voldoende.

Tekst gaat verder onder foto.

Coco Wave, Aquafun in Sportiom, Den Bosch Beeld
Coco Wave, Aquafun in Sportiom, Den BoschBeeld
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

9. Presto - Hof van Saksen, Nooitgedacht

Cijfer 6,5

Duur 12 seconden

Lengte 115 meter

Hoogte 18,5 meter

Type tube (gesloten buis)

Topsnelheid hoog, 60 km/uur

Bouwjaar 2017

Entree vanaf euro 399 voor een midweek in het park

Afgelopen juli opende Hof van Saksen, een bungalowpark in Drenthe, drie nieuwe glijbanen. Totale kosten: 7,5 miljoen euro. Het zwembad bij dit high-end bungalowpark ('Exclusief genieten') in Nooitgedacht is verreweg het chicste van alle zwembaden die we bezochten. Tegels van donker leisteen en strakke, chromen douches maken dit bad onvergelijkbaar met het gemiddelde tropisch zwemparadijs. De glijbanen hebben namen van termen uit de klassieke muziek: Bombo, Intenso, en Presto. De laatste, Italiaans voor 'zeer snel', is de steilste en hoogste indoorglijbaan van Nederland. Eentje voor 'echte waaghalzen', aldus het informatiebordje. Het is een glijbaan in de meest basale zin van het woord: een strakke blauwe buis met scherpe bochten. Om verwondingen te voorkomen moet je languit liggen, met de handen kruislings op de borst en de benen over elkaar. De afdaling van de Presto mondt uit in een lichte teleurstelling. Hij is snel, maar van de steilste én hoogste glijbaan verwacht je na afloop een gigantische adrenalinekick. Die blijft uit. Aan de derde bocht houden we een blauwe plek op ons stuitje over.

8. Wildwaterbaan in Aquamundo - CenterParcs de Eemhof, Zeewolde

Cijfer 6,5

Duur 90 seconden (afhankelijk van de drukte)

Lengte 139 meter

Hoogte 4 meter

Type wildwaterbaan

Topsnelheid laag, 10 km/uur

Bouwjaar 2002

Entree 3-11 jaar vanaf euro 15,95; 11+ vanaf euro 19,95

Verweerde stenen, tropische planten en bamboe: de wildwaterbaan van De Eemhof slingert door een namaakjungle. Zes van de negen Centerparcs-vestigingen hebben een wildwaterbaan, maar die van de Eemhof is de grootste en de mooiste, want met het fijnste oog voor detail aangekleed. Het leukst zijn de afdalingen na elke bocht, die je op de buik of de rug kunt nemen. Een krachtig waterkanon onderaan spuit water in je gezicht - dat is minder leuk. De topsnelheid is laag (10 kilometer per uur). Doordat de baan 2 tot 3 meter breed is, kun je ver vooruit kijken en blijven verrassingen uit. Een mooi versierde stroomversnelling, maar waaghalzen komen hier niet aan hun trekken.

Tekst gaat verder onder foto.

Aquamundo, Centerparcs De Eemhof, Zeewolde Beeld Renate Beense
Aquamundo, Centerparcs De Eemhof, ZeewoldeBeeld Renate Beense
Aquamundo, Centerparcs De Eemhof, Zeewolde Beeld
Aquamundo, Centerparcs De Eemhof, ZeewoldeBeeld

7. Flits - Tikibad, Wassenaar

Cijfer 6,7

Duur 11 seconden

Lengte 80 meter

Hoogte 14 meter

Type tube

Topsnelheid hoog, 60 km/uur

Bouwjaar 1984, vernieuwd in 2014

Entree dagtickets (ook voor attractiepark Duinrell) vanaf euro 24,50; avondtickets (alleen Tikibad, vanaf 16.00 uur) vanaf euro 17,50

Het Tikibad heeft de meeste glijbanen van de Benelux en het is ook het drukste van de voor deze test bezochte baden. Voor veel glijbanen staan we minstens een kwartier in de rij; het wemelt er van de pubers. De 80 meter lange Flits is een van de snelste glijbanen van Nederland; de topsnelheid is gemiddeld 60 kilometer per uur. Mensen met hoogtevrees kunnen deze beter overslaan. Een blik in de smalle (je kunt in de krappe buis alleen languit liggen), blauwe tube doet vrezen dat de baan recht naar beneden gaat. Gevoelsmatig klopt dat. Door een deel van de buis doorzichtig te maken, een aanpassing uit 2014, lijkt het alsof je door de lucht vliegt - tamelijk spectaculair. Een afdaling van de Flits gaat niet zonder slag of stoot. De naden zijn niet goed weggewerkt, dit zorgt al na één keer glijden voor een flinke schram op de rug. Maar hij gaat wél keihard.

Flits, Tikibad, Wassenaar Beeld
Flits, Tikibad, WassenaarBeeld

6. Crazy Cone - Marveld, Groenlo

Cijfer 7

Duur 21 seconden

Lengte 75 meter

Hoogte 12

Type tube met cone

Topsnelheid gemiddeld, 23 km/uur

Bouwjaar 2012

Entree euro 4

De Crazy Cone begint veelbelovend. Een transportband vervoert onze rubberen band naar boven, dat scheelt sjouwen, hoera! Je kunt bovenaan kiezen uit verschillende 'tube sensations' (de lichtshow waarmee je afdaalt): 'green sparkle', 'yellow snake' of 'blue run'. Er wordt een foto van je gemaakt tijdens de rit, die je na afloop kunt kopen. Helaas laat de uitvoering te wensen over. Het tempo is laag, tussen de lichtshows is weinig verschil (elke keer zien we een regenboog) en de fotoservice werkt niet goed: hij blijft bij één man hangen. Bovendien is de glijbaan kort en de cone weinig indrukwekkend. Van een Crazy Cone verwacht je meer.

Crazy Cone, Marveld, Groenlo Beeld Renate Beense
Crazy Cone, Marveld, GroenloBeeld Renate Beense

5. Cycloon - Tikibad, Wassenaar

Cijfer 7,3

Duur 15 seconden

Lengte 56 meter

Hoogte 15 meter

Type tube met trechter

Topsnelheid hoog, 60-70 km/uur

Bouwjaar 1994

Entree dagtickets vanaf euro 24,50; avondtickets vanaf euro 17,50

De Cycloon is de enige trechterglijbaan in Nederland en de snelste van deze lijst. De eerste vier seconden bouw je een hoge snelheid op in een groene dichte buis, die leidt naar een gigantische trechter waar je in hoog tempo rondcirkelt. Na twee van die rondjes komt het kleine ronde gat onderin snel dichterbij. Met een sensationele klap val je vervolgens in het water. Probeer te duiken of met de voeten in het water te landen, plat op de buik of rug kan pijn doen. Gelukkig werkt adrenaline verdovend. In veel glijbaanlijstjes op het internet staat de Cycloon bovenaan, bijvoorbeeld bij de Nederlandse glijbaanexpert XtremeRides (115 duizend abonnees op YouTube en filmpjes met miljoenen kijkers). Om met zijn woorden te spreken: 'Wat een lekkere trechter blijft dit toch.'

Cycloon, Tikibad, Wassenaar Beeld
Cycloon, Tikibad, WassenaarBeeld

4. Gletsjer Slide - De Scheg, Deventer

Cijfer 8

Duur 62 seconden (afhankelijk van de drukte)

Lengte 80 meter

Hoogte 3 meter

Type wildwaterbaan

Topsnelheid laag, 15 km/uur

Bouwjaar 1992

Entree 3 t/m 12 jaar en 65+: euro 9,60; vanaf 13 jaar euro 8,70

De Gletsjer Slide heeft een minimalistisch decor, maar wie zijn best doet ziet een gletsjerlandschap: de witte (sneeuw!) tube waar je doorheen glijdt geeft het water dat er doorheen stroomt een lichtblauwe (bergwater!) kleur, de bubbelbaden zijn blauw verlicht (wakken in het ijs!). Het leukst aan deze wildwaterbaan is dat hij door zijn gladde ondergrond (een speciale coating) een stuk harder gaat dan andere banen. De Gletsjer Slide is niet gemaakt van kunststof of roestvrij staal, maar in naadloos beton gegoten. De afdaling gaat snel, bijsturen is moeilijk, en dat gebrek aan controle is een groot pluspunt. Zo blijkt maar: een kalm ogende waterbaan kan best heel spannend zijn.

Tip: tussen 3 en 5 uur wordt er extra water door de glijbaan gepompt en kun je nóg sneller naar beneden razen.

Tekst gaat verder onder foto.

Gletsjer Slide, De Scheg, Deventer Beeld
Gletsjer Slide, De Scheg, DeventerBeeld
Gletsjer Slide, De Scheg, Deventer Beeld Renate Beense
Gletsjer Slide, De Scheg, DeventerBeeld Renate Beense

3. Triton - Tikibad, Wassenaar

Cijfer 8,7

Duur 50 seconden

Lengte 163 meter

Hoogte 20 meter

Type tube met cone

Topsnelheid gemiddeld, 40 km/uur

Bouwjaar 2017

Entree dagtickets vanaf euro 24,50; avondtickets vanaf euro 17,50

Triton werd in mei dit jaar geopend en is daarmee de nieuwste glijbaan van het Tikibad. Het is niet de enige cone van deze lijst, wel de enige met maar liefst drie van deze gigantische liggende kegels achter elkaar. Triton heeft de snelheid van een glijbaan en de ruwe stroming van een wildwaterbaan. Onder aan de trap is het dringen voor een tweepersoonszwemband. Een klok telt af en bij groen licht duwen we onszelf de blauwe buis in. In korte tijd bouwen we snelheid op en belanden we in de eerste cone. We glijden drie keer van zijkant naar zijkant en weg zijn we, door naar de volgende. In de derde cone draait de band door de sterke stroming 180 graden, waardoor we achteruitglijden. Zonder zicht op het eindpunt glijden we met de rug naar achter, gillend, de laatste buis in. De Triton is spannend en onvoorspelbaar tot de laatste plons.

Triton, Tikibad, Wassenaar Beeld Renate Beense
Triton, Tikibad, WassenaarBeeld Renate Beense

2. Moonlight - Tikibad, Wassenaar

Cijfer 9

Duur 26 seconden

Lengte 150 meter

Hoogte 16 meter

Type tube

Topsnelheid gemiddeld, 20 km/uur

Bouwjaar 2000

Entree dagtickets vanaf euro 24,50; avondtickets vanaf euro 17,50

Moonlight biedt snelheid (gevoelsmatig een stuk sneller dan 20 kilometer per uur) en uitdagend bochtenwerk. De glijbaan is met 150 meter lekker lang en de lichtshow is de beste die we hebben gezien. Op een tweepersoonsband razen we langs een sterrenhemel. Daarna kleurt de buis afwisselend rood, paars en blauw. Dan is het ineens - verrassing! - pikdonker. In dat laatste deel kunnen we dus niet zien, maar alleen voelen hoe steil de helling is en hoe schuin de bocht. Een watergordijn is het einde van de rit. Prima parcours heeft deze Moonlight. Toch zijn het voornamelijk de obscure lichteffecten die doen concluderen: dit is er eentje om voor terug te komen.

Tekst gaat verder onder foto.

null Beeld
Beeld
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

1. Bombo - Hof van Saksen, Nooitgedacht

Cijfer 9,3

Duur 30 seconden

Lengte 129 meter

Hoogte 18,5 meter

Type megatube met cone met diameter van 19 meter

Topsnelheid hoog, 50 km/uur

Bouwjaar 2017

Entree vanaf euro 399 voor een midweek in het park

Bombo is de grootste indoorglijbaan van de wereld en ook de leukste van Nederland. De voor zwembadbegrippen koninklijke trap - breed, 25 meter hoog en van steen in crèmetint - naar boven is een voorteken. Alles aan Bombo is een maatje groter dan bij andere glijbanen: de buis, de gigantische cone en de vierpersoonszwembanden waarop we naar beneden gaan. Minder koninklijk is het meezeulen van de band de trap op. De eerste paar bochten in de grote blauwe buis hebben een niets-aan-de-handtempo. Maar Bombo ontleent niet voor niets haar naam aan de muziekterm voor 'beving', het moment waarop orkeststrijkers hun stokken snel heen en weer bewegen om spanning te creëren. Na drie bochten komt het spektakel: een steile val van 10 meter. Je vastklemmen aan de handvatten van de band is noodzakelijk. Vanuit de val schieten we in de grootste cone van alle geteste glijbanen. Dankzij de hoge snelheid roetsjen we in een baan van bijna 180 graden heen en weer. De laatste paar meter, weer in de buis, zijn verwaarloosbaar naast de spanning van de cone. Of je nu twee, vijf of tien keer bent geweest, het eerste wat je denkt zodra je beneden bent is: nóg een keer.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden