NieuwsRegionale maatregelen

Dit zijn de (regionale) maatregelen die zondagavond zijn ingegaan

Zondagavond om 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen ingegaan. Met ingekorte openingstijden voor horeca en strengere controles willen het kabinet en de veiligheidsregio's de verspreiding van het coronavirus indammen.

Een demonstrant tegen coronamaatregelen wordt door de politie aangehouden op het Haagse Malieveld.Beeld ANP

Maatregelen voor de zes regio's met meeste besmettingen

De inloop van gasten in horeca stopt om middernacht. Dan moet ook de muziek uit. Om 1.00 uur moeten horecagelegenheden dicht.

Het is verboden om je in een gezelschap van meer dan 50 personen op te houden. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen, zowel binnen als buiten. Er zijn uitzonderingen van kracht voor o.a. demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theateruitvoeringen.

Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Regionale maatregelen

Amsterdam gaat ‘s nachts preventief een aantal nog nader bekend te maken parken afsluiten om illegale feesten tegen te gaan. Verder zullen publieke gebouwen als bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op speciale tijdstippen van de dag alleen open zijn voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De veiligheidsregio vraagt winkels en musea dat ook te doen.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen) gaat de coronamaatregelen weer scherper handhaven, bijvoorbeeld op markten en op plekken waar zich veel jongeren bevinden, zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voorzitter van deze Veiligheidsregio.

Aboutaleb roept supermarkten op ook weer meer werk te maken van naleving van de coronamaatregelen. Hij sluit niet uit dat de verplichting om in drukke gebieden een mondkapje te dragen terugkomt, maar is dit voorlopig niet van plan.

Ook in de regio Haaglanden wordt de handhaving op het naleven van de coronaregels geïntensiveerd. Er komen controles bij horecagelegenheden, feestzalen, sportaccommodaties en studentensociëteiten. Als de regels worden overtreden na een waarschuwing, volgt sluiting voor twee weken. Als de regels bij herhaling worden overtreden, volgt sluiting voor een maand. Als de maatregelen daarna nog een keer genegeerd worden, volgt sluiting voor de duur van drie maanden.

Net als in Amsterdam worden ook bij Haagse overheidslocaties, zoals bibliotheken, zwembaden en stadsdeelkantoren, voor de kwetsbare groepen venstertijden ingesteld. De veiligheidsregio vraagt aan organisaties en bedrijven dit ook te doen.

De Veiligheidsregio Utrecht wil dat onder meer studentenverenigingen en sportclubs zelf met een plan van aanpak komen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten heeft dat vrijdag met ze afgesproken.

In Haarlem en omgeving worden illegale feesten tegengegaan door gebieden aan te wijzen waar ‘s nachts geen mensen aanwezig mogen zijn. Zo wil de Veiligheidsregio Kennemerland de verspreiding van het coronavirus de kop indrukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden