Dit zijn de Oscarwinnaars, en dit vonden we ervan

Welke films zijn de grootste winnaars van de 87ste Oscaruitreiking? En wat schreef de Volkskrant daar eerder over? Een overzicht.

Alejandro G. Inarritu neemt zijn Oscar voor Beste Regisseur (voor zijn film Birdman) in ontvangst. Beeld afp
Alejandro G. Inarritu neemt zijn Oscar voor Beste Regisseur (voor zijn film Birdman) in ontvangst.Beeld afp

Birdman

Beste film, Beste regie (Alejandro González Iñárritu), Beste originele scenario, Beste camerawerk (Emmanuel Lubezki)

***** (5 sterren)
'Een illusie-overstijgende filmspeeltuin waarin de acteurs onverbloemd excelleren. Birdman is een vorm van livefilm: een unieke showbizzsatire in de gedaante van een even speelse als superieur geregisseerde jamsessie.' Lees hier de recensie van Berend-Jan Bockting.

'Alejandro González Iñárritu bezorgt Michael Keaton (63) een weergaloze comeback met Birdman', schreef Bor Beekman op 22 januari.

Arnon Grunberg noemde Edward Norton de reden om Birdman te
zien. Lees hier zijn voetnoot.

Recensent Bor Beekman maakte afgelopen zomer een reportage vanaf het filmfestival in Venetië. 'Tijdens het maken van Birdman gebeurde iets wat ik niet ken: er werd gelachen op de set, ik was vrolijk', zei regisseur Alejandro González Iñárritu. Lees hier het dubbelinterview met Iñárritu en acteur Michael Keaton.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

The Theory of Everything

Beste acteur (Eddie Redmayne)

*** (3 sterren)
'The Theory of Everything kruist biopic met een sprookje: een opbeurende, romantische vertelling over doorzettingsvermogen en lotsverbondenheid. Met Redmayne's acteren als surplus; zijn fysieke verbeelding van het ingesloten genie is markant.' Lees de recensie van Bor Beekman.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Whiplash

Beste mannelijke bijrol (J.K. Simmons), Beste editing (Tom Cross), Beste geluidsmixage (Craig Mann Ben Wilkins en Thomas Curley)

**** (4 sterren)
'Simmons maniakale muziekdocent is nét geen volbloed sadist, bij momenten flikkert er iets zachts in Fletchers blik. Ook als de film over de top schuift in de finale, in een wat artificieel muzikaal tweegevecht tussen meester en leerling, blijft Simmons fier overeind. Dit is zijn film.'Lees de recensie van Bor Beekman.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Boyhood

Beste vrouwelijke bijrol (Patricia Arquette)

***** (5 sterren)
'Van de oorlog in Irak tot Obama's presidentschap: de hele wereld wordt ouder in Boyhood. Dat is de magnifieke schoonheid van Boyhood: iedereen vindt er zijn eigen, voorbije tijd in terug.' Lees de recensie van Kevin Toma.

Boyhood was volgens onze recensenten de beste film van 2014. Ook Volkskrantlezers riepen de film uit tot de beste film van het jaar.

'Ik wilde niet zo maar iemand van straat plukken omdat de kans dan groter is dat ze ergens in die twaalf jaar de kont tegen de krib gooien.' Floortje Smit interviewde regisseur Richard Linklater.

undefined

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

The Imitation Game

Beste bewerkte scenario

**** (4 sterren)
'Een keurige verfilming van een verbijsterend verhaal. Benedict Cumberbatch blijft de meeste aandacht opeisen, in een rol die tot zijn beste behoort. Als onconventionele held geeft hij het keurige drama toch nog een spannende, eigenzinnige draai.' Lees hier de recensie van Pauline Kleijer.

'Ik ben zó bang dat ik juist het grappige element geen recht doe in interviews, dat ik de film niet voldoende verkoop. Die humor, dat is deels ook Turings charme. Zijn zeer droge, soms wat ongemakkelijke humor - niet het soort waarmee je een pact sluit met de kijker.' Bor Beekman interviewde hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

The Grand Budapest Hotel

Beste muziek (Alexandre Desplat), Beste kostuums (Milena Canonero), Beste make-up (Frances Hannon en Mark Coulier), Beste production design (Adam Stockhausen en Anna Pinnock)

***** (5 sterren)
'Alles ziet er even fraai en doordacht uit in deze rijk gevulde komedie. Regisseur Wes Anderson heeft zichzelf overtroffen.' Lees de recensie van Pauline Kleijer.

Wes Anderson slaagt er keer op keer in met zijn werk een uniek universum te scheppen, verbeeld in een film die tot in de puntjes is verzorgd. Dat is ook get geval met The Grand Budapest Hotel. Hoe doet-ie dat toch? Lees hier meer.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Selma

Beste song (Glory - John Legend en Common)

*** (3 sterren)
'Selma kent aangrijpende scènes en David Oyelowo is treffend als Martin Luther King. Maar daartegenover staan ook veel minder geslaagde delen.' Lees de recensie van Pauline Kleijer.

'Ik was me bewust van het risico, maar ik heb nu al zo vaak Amerikanen gespeeld, dat ik ermee weg kom.' Floortje Smit interviewde hoofdrolspeler David Oyelowo.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Interstellar

Beste effecten

**** (4 sterren)
'Pompeus, overvol en met vakmanschap gemaakt. Dat werkt. Interstellar vormt het voorlopige hoogtepunt in Christopher Nolan's oeuvre.' Lees de recensie van Floortje Smit.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

American Sniper

Beste geluidsediting (Alan Robert Murray en Bub Asman)

'De ene keer is Clint Eastwood de lieveling van links Amerika, de andere keer hijst een rechts publiek hem op het schild, zoals voor de film American Sniper. Daar heeft zijn kijk op geweld alles mee te maken.' Lees de beschouwing van Amerika-correspondent Arie Elshout.

Rond American Sniper, de film over Amerika's dodelijkste scherpschutter ooit, is een felle discussie ontstaan. Terwijl conservatief Amerika de 'blockbuster' omarmt als patriottisch en heroïsch, nemen progressieven de film op de hak omdat de omstreden Irakoorlog verheerlijkt zou worden.Lees meer.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Andere winnaars:

Beste actrice: Julianne Moore - Still Alice
Beste lange animatie: Big Hero 6
Beste documentaire: Citizenfour
Beste buitenlandse film: Ida
Beste korte animatie: Feast
Beste korte film: The Phone Call
Beste korte documentaire: Crisis Hotline: Veterans Press 1

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden