Dit zijn de opvallendste commissarissen in Brussel

Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, heeft vandaag de portefeuilles van zijn team verdeeld. Hieronder een overzicht van de opvallendste commissarissen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.Beeld epa

Alenka Bratusek (44), Slovenië, vice-voorzitter, energiebeleid, centrum-links

Bratusek schreef geschiedenis als de eerste vrouwelijke premier van Slovenië. De financieel specialiste kwam begin vorig jaar aan de macht nadat de regering van Janez Jansa wegens een corruptieaffaire ten val was gekomen. Bratusek loodste Slovenië door een bankencrisis. In mei dit jaar trad ze af na een opstand tegen haar in de centrum-linkse partij Positief Slovenië. Sindsdien heeft ze haar eigen partij. Als eurocommissaris krijgt zij als taak een Europese energie-unie uit de grond te stampen, een van de voornaamste prioriteiten van de nieuwe Commissie.

Alenka Bratusek.Beeld epa

Andrus Ansip (57), Estland, vice-voorzitter, digitale agenda, liberaal

Ansip is een van de meest ervaren leden van de nieuwe ploeg. De afgelopen negen jaar was hij premier van Estland. De digitale agenda is bij hem in goede handen: Estland is een van de meest geavanceerde landen op internetgebied. Als premier was Ansip in 2007 verantwoordelijk voor het besluit een Sovjet-oorlogsmonument te verplaatsen. Dat leidde tot felle protesten van etnische Russen in Tallinn. Estland werd ook getroffen door een cyberaanval vanuit Rusland waardoor tal van overheidssites en het bankverkeer werden platgelegd. Sindsdien loopt Estland voorop als het gaat om het ontwerpen van verdedigingswallen tegen cyberaanvallen.

Andrus Ansip.Beeld reuters

Valdis Dombrovskis (43), Letland, vicevoorzitter, toezicht op euro

De Let Dombrovskis krijgt in de ploeg van Juncker de taak toezicht te houden op de naleving van de regels over begrotingstekorten en staatsschuld voor de EU-lidstaten, die voor de eurolanden afdwingbaar zijn. Als premier (van 2009 tot begin 2014) deed Dombrovskis de nodige ervaring met financiële discipline. Bij zijn aantreden was Letland bijna failliet, maar dankzij strenge bezuinigingen kreeg Dombrovskis zijn land er zover bovenop dat het begin dit jaar tot de eurozone kon toetreden. Hij staat dan ook bekend als iemand die de financiële teugels strak wil houden.

Valdis Dombrovskis.Beeld epa

Jyrki Katainen (42), Finland, vicevoorzitter, portefeuille Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen. Centrum-rechts

Net als veel van zijn nieuwe collega's staat Katainen (van 2011 tot zomer 2014 premier van Finland) bekend als een havik als het gaat om begrotingsdiscipline, maar hij staat huiverig tegenover voorstellen om Brussel al te veel bevoegdheden op financieel terrein te geven. In zijn nieuwe baan krijgt de Fin de taak maatregelen te verzinnen om de economie aan te zwengelen en nieuwe banen te scheppen. Als premier maakte Katainen de onttakeling van de mobiele telefoongigant Nokia mee. Die ervaring spoorde hem aan extra vaart te zetten achter programma's om startups en innovatieve bedrijfjes te helpen.

Jyrki Katainen.Beeld epa

Kristalina Georgieva (61), Bulgarije, vicevoorzitter Begrotingszaken, centrumrechts

De titel 'EU-commissaris van het jaar' sleepte ze al in de wacht, dankzij haar bemoeienis met humanitaire crises in Haïti en Pakistan. Vooral haar doortastende optreden na de aardbeving in Haïti, vlak na haar aantreden als commissaris, imponeerde vriend en vijand. Nu heeft ze er een eretitel met macht erbij: die van 'supercommissaris'. De voormalige hoogleraar economie en ondervoorzitter van de Wereldbank behoort tot de vier Oost-Europeanen die Commissievoorzitter Juncker tot zijn hoogste vertrouwelingen heeft gebombardeerd. De Bulgaarse krijgt een belangrijke portefeuille: ze gaat waken over de EU-begroting. Haar goede relaties met het Europees Parlement zullen haar zeer van pas komen.

Kristalina Georgieva.Beeld epa

Pierre Moscovici (56)

Een Franse socialist krijgt de positie van 'begrotingstsaar'. Dat het verscherpte toezicht op de financiën van de EU-landen in zijn handen komt is ironisch, want Frankrijk heeft al jaren grote moeite zich aan de begrotingsnorm van 3 procent te houden. Twee rechtse supercommissarissen gaan de Franse sociaal-democraat op de vingers kijken.

Pierre Moscovici.Beeld reuters

Jonathan Hill (54)

Een gebaar van goede wil naar David Cameron - zo wordt de benoeming van de conservatief Jonathan Hill tot commissaris financiële dienstverlening wel gezien. Een 'supercommissaris' wordt hij niet, maar zijn portefeuille biedt hem volop de kans te doen wat voor Cameron topprioriteit heeft: waken over de belangen van de City.

Margrethe Margrethe Vestager (46)

De Deense premier Helle Thorning-Schmidt legde het in de race om het presidentschap van de Europese Raad af tegen de Pool Donald Tusk, maar Denemarken heeft er een mooie, zware portefeuille voor teruggekregen: mededinging, waar ooit commissaris Kroes excelleerde. Nu gaat Margrethe Vestager, vertrekkend EZ-minister, de schrik van corporate Europa worden.

Marianne Thyssen (58), België, Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vakkundigheid en Werkmobiliteit

De nieuwe Belgische eurocommissaris kent het klappen van de zweep in Europa. Thyssen zit al sinds 1991 voor de christendemocraten in het Europees Parlement, waar ze een stevige reputatie opbouwde wegens haar dossierkennis. Ze staat bekend als een vertrouweling van Commissievoorzitter Juncker.

Marianne Thyssen.Beeld belga

Phil Hogan (54) Ierland, Landbouw en rurale ontwikkeling

Landbouw klinkt niet erg prestigieus, maar het is nog steeds de sector waar het meeste EU-geld naar toe gaat: 38 procent van de EU-begroting. Hogan krijgt in zijn nieuwe baan ongetwijfeld een belangrijke rol in de onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsakkoord. Een ander probleem waarmee Hogan wordt geconfronteerd is de boycot van landbouwproducten uit de EU door Rusland.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden