Update

Dit zijn de nieuwe bezuinigingsvoorstellen

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een pakket aan extra bezuinigingen, lastenverzwaringen en uitgaven voor 2014 om het begrotingstekort omlaag te brengen. Hieronder de maatregelen op een rij.

Minister Ronald Plasterk (L) van Binnenlandse Zaken en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Beeld anp

Inkomstenbelasting omhoog
Het kabinet zal de belastingschijven en de heffingskortingen bevriezen. Dit moet 1,1 miljard opleveren.

Bevriezen salarissen
De salarissen van ambtenaren (inclusief onderwijsmedewerkers) blijven bevroren. De bevriezing van salarissen moet ook gaan gelden voor medewerkers in de zorg, alleen daarbij gaat het om een 'vrijwillige nullijn'. Hierover gaat het kabinet in overleg met de sociale partners.
Opbrengst: 2 miljard.

Werkgeversheffing ook in 2014
Deze maatregel uit het Lenteakkoord, goed voor 500 miljoen, wordt ook in 2014 ingezet. Werkgevers moeten een heffing van 16 procent betalen op lonen van meer dan 150.000 euro. Verder wordt een eerder beloofde lastenverlichting (ter compensatie van vergroeningsmaatregelen) voor bedrijven geschrapt. Dat levert nog eens 640 miljoen op.

Overheidsuitgaven
Ook komt er geen inflatiecorrectie van prijsgevoelige overheidsuitgaven. Dit levert 700 miljoen op. Het gemeente- en provinciefonds zal door de bezuinigingen 2 miljoen euro minder bedragen.

Totaal aan extra bezuinigingen en lastenverzwaringen: 5,14 miljard euro.

Extra uitgaven
:
Het kabinet komt met een investeringspakket van 500 miljoen euro om de economie aan te jagen. Het grootste deel wordt dit jaar nog uitgegeven. Het ministerie van Financiën schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer: 'Door het mogelijk te maken om investeringen dit jaar versneld af te schrijven wordt het naar voren halen van investeringen gestimuleerd en wordt een liquiditeitsimpuls aan het bedrijfsleven gegeven van 630 miljoen euro in 2013 en 165 miljoen euro in 2014.'

Extra uitgaven voor koopkrachtstimulans
Nederlanders met de kleinste inkomens krijgen volgend jaar een 'koopkrachtreparatie' van in totaal 300 miljoen euro. Over de precieze invulling wordt in augustus besloten.

Totaal aan extra uitgaven: 800 miljoen euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden