Dit zijn de meest ijdele en de meest bescheiden economen van Nederland

'Bescheidenheid is een mooie deugd', zei wijlen econoom Jan Pen eens. 'Alleen is het niet mijn deugd.' Bij de presentatie van een boek met artikelen van Jan Pen uit Holland Maandblad noemde redacteur Bastiaan Bommeljé economen 'pathetische ijdeltuiten'.

Sylvester Eijffinger.Beeld Screenshot Follow the money

Of het ook daadwerkelijk in Nederland zo is, heeft de website Follow the Money proberen uit te zoeken. Daar is een ranglijst uitgerold van de tien meest onbescheiden en meest bescheiden economen die in de media optreden. Het criterium hiervoor is de deskundigheid die de economen zichzelf toedichten bij een onderzoek naar hun expertise door de site Me Judice.

IJdelheidsindex
Het is voor het eerst dat er een kwantitatieve meting naar hun ijdelheid is gedaan. Het resultaat is een ijdelheidindex voor de Nederlandse economen. 'Onbetwiste winnaar is Sweder van Wijnbergen, die tijdens zijn tv-optredens graag hoofdschuddend en interrumperend de incompetentie van politici, journalisten en andere gesprekspartners pleegt duidelijk te maken. Goede tweede is Sylvester Eijffinger, achtvoudig winnaar van de prijs voor meest mediagenieke professor van de universiteit van Tilburg', aldus Follow the Money.

Nu zou het kunnen dat de ene econoom ook echt deskundiger is dan de andere, maar Follow the Money vindt het wel een beetje bizar dat monetair econoom Eijffinger zich een grotere expertise op het gebied van ontslagrecht toemeet dan de bekende arbeidseconoom Jan van Ours. Hij zegt ook evenveel van pensioenen te weten als professor pensioenmarkten Fieke van der Lecq en meer van overheidsfinanciën dan hoogleraar publieke financiën Bas Jacobs. De laatste acht juist zijn expertise beperkt. Hij erkent weinig te weten van de zorg. Jacobs zei de lijst wel nuttig te vinden. 'Ik zeg niet dat ik bescheiden ben, maar ik weet wat ik niet weet.'

Monetair econoom Eduard Bomhoff zegt wel heel veel van zorg te weten, terwijl hij slechts drie maanden minister van Volksgezondheid is geweest.

Vrouwen
Sweder van Wijnbergen zei donderdag 'de lijst niet te hebben gezien'. Vrouwen zijn niet bescheidener dan mannen. Ze scoren hoog in beide ranglijsten. Van de universiteiten zijn de economen van de Erasmus Universiteit het meest bescheiden en die van de Radboud het minst.

Hoofdredacteur Harry van Dalen van Me Judice zegt dat overschatting en onderschatting bij het bepalen van de expertise een rol spelen. 'Dat is menselijk en onontkoombaar, maar ook iets wat we op den duur onder de loep willen nemen.' Volgens Van Dalen waren bijna alle economen bereid aan het onderzoek mee te doen, behalve die van het CPB en de DNB, wier mening niet los kan worden gezien van de instelling waarvoor ze werken.

Van Dalen juicht het toe dat economen zich ook in andere terreinen verdiepen. In 2010 zei hij dat een van de oorzaken van de crisis 'overmoed en overspecialisatie' was.

Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden