Dit zijn de leden van team-Trump die spraken met de Russische diplomaat Kisljak

Meerdere leden van het team van president Trump zijn in de problemen gekomen door de gesprekken die zij voerden met Sergej Kisljak. Welke leden van Team Trump spraken allemaal met deze Russische diplomaat?

Inge Schouten en Bert Lanting
null Beeld afp
Beeld afp

Het is wel duidelijk dat medewerkers van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne en erna verscheidene malen contact hebben gehad met Russische functionarissen. Maar de vraag is natuurlijk: is daar iets mis mee? In principe niet: het is niet verboden contacten te onderhouden met Russische functionarissen. Het gaat erom wat er is besproken. Als er is overlegd over het hacken van de computers van de Democratische partij en het laten uitlekken van e-mails die schadelijk waren voor Hillary Clinton en de Democraten, dan gaat het om een heel ernstige zaak. Maar daarvoor zijn vooralsnog geen bewijzen gevonden. Trumps inmiddels ontslagen nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn overtrad mogelijk wel de wet met zijn gesprekken met de Russische ambassadeur. Dat geldt niet voor de contacten die Jeff Sessions (nu minister van Justitie) met ambassadeur Kisljak had. Iets anders is dat hij die contacten verborgen hield voor de Senaat.

Jeff Sessions

Jeff Sessions, minister van Justitie en daarmee de hoogste baas van de FBI, heeft twee keer gesproken met de Russische ambassadeur tijdens de verkiezingscampagne van Trump. Een van die gesprekken vond plaats tijdens de Republikeinse conventie afgelopen zomer. Tijdens de hoorzitting over zijn benoeming voor de Senaat ontkende Sessions de contacten. 'Ik heb geen weet van zulke activiteiten. (...) Ik heb niet gecommuniceerd met de Russen', zei hij onder ede.

The Washington Post onthulde deze week dat er wel degelijk gesprekken zijn geweest met ambassadeur Kisljak. Sessions hield vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Hij zou enkel contact hebben gehad in de rol als senator en niet als campagnemedewerker van Trump. In een verklaring liet hij donderdag weten dat hij 'nooit met een Russische functionaris de campagne heeft besproken'. Toch blijven Democraten in het Congres hem beschuldigen van meineed en willen dat hij aftreedt. Onder druk besloot Sessions zich niet meer te bemoeien met het FBI-onderzoek naar Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse verkiezingen, maar hij weigerde af te treden.

Jeff Sessions. Beeld ap
Jeff Sessions.Beeld ap

Michael Flynn

Trumps nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn diende 13 februari zijn ontslag omdat hij had gelogen over zijn contact met de Russische ambassadeur in Washington. Eerder had The Washington Post onthuld dat Flynn met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak had gesproken over het terugdraaien van Obama's sancties tegen Rusland als Trump eenmaal president was.

Daarmee overtrad hij mogelijk een wet die het burgers verbiedt zonder toestemming van hogerhand met buitenlandse regeringen te onderhandelen. Wat hem de kop kostte, was dat hij tegenover vicepresident Mike Pence had bezworen dat hij met Kisljak niet over de sancties had gesproken. Pence herhaalde dat op televisie, waarmee Flynn volgens het ministerie van Justitie chantabel werd.

Michael Flynn. Beeld reuters
Michael Flynn.Beeld reuters

Carter Page en J.D. Gordon

Tijdens de Republikeinse conventie vorige zomer sprak Kisljak ook met Carter Page en J.D. Gordon, twee adviseurs van Trump. Page wil niet zeggen waarover. 'Iedereen gaat er meteen van uit dat het niet deugt. Bedankt, maar ik heb geen commentaar.' Gordon wilde wel reageren en zei dat het vooral ging over hoe beide landen kunnen samenwerken op gebied van terrorismebestrijding. Volgens hem is het niet ongebruikelijk om tijdens een campagne met een diplomaat te praten.

Carter Page. Beeld epa
Carter Page.Beeld epa

Jared Kushner

Gebleken is dat ook Trumps schoonzoon Jared Kushner, tevens een van zijn voornaamste adviseurs, met de Russische ambassadeur heeft gesproken. Samen met voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn maakte hij in december een afspraak met Kisljak, dus na de verkiezing van Trump. Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde dat de drie elkaar in de Trump Tower hebben gesproken, maar zei dat het een 'beleefdheidsbezoekje' was in de aanloop tot Trumps presidentschap.

Jared Kushner. Beeld epa
Jared Kushner.Beeld epa

Paul Manafort

Paul Manafort was amper twee maanden campagneleider van Trump toen hij in augustus 2016 moest opstappen. Hij kwam in opspraak omdat hij verzweeg dat hij als pr-adviseur voor de afgezette pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj had gewerkt. Volgens The New York Times dook Manafort's naam op in de geheime boekhouding van Janoekovitsj' partij. Manafort zou 11,4 miljoen euro zwart geld in cash hebben verdiend voor zijn werk tussen 2007 en 2012. Het is volgens de krant onduidelijk of hij dit geld ook daadwerkelijk heeft ontvangen. Manafort deed de beschuldigingen direct af als 'flauwekul'. Het Witte Huis heeft nooit bevestigd dat Manafort's vertrek te maken heeft met de onthullingen van The New York Times. De krant beschuldigde hem er ook van regelmatig contact te hebben met Russische inlichtingendiensten tijdens Trump's campagne. Ook dat heeft Manafort altijd ontkend.

Arcghiefbeeld van Paul Manafort. Beeld afp
Arcghiefbeeld van Paul Manafort.Beeld afp

Wie is toch die praatgrage Russische ambassadeur?

Meerdere leden van het team van president Trump zijn in de problemen gekomen door de gesprekken die zij voerden met Sergej Kisljak. Wat maakt de Russische ambassadeur in Washington tot zo'n gewilde gesprekspartner?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden