Dit zijn de hoogtepunten van het nieuwe tv-seizoen (dat vandaag officieel begint)

In tijden van Netflix, YouTube en online terugkijken, is de officiële start van een nieuw televisieseizoen veel minder spectaculair dan het ooit was. Toch is er voldoende moois in aantocht om even bij stil te staan, deze 4de september 2017. Bottomline: de tv mag weer aan!

Beeld Robin de Puy / de Volkskrant

Immers: Van Nieuwkerk, Pauw en Tan zijn terug na drie maanden vakantie, er zijn nieuwe seizoenen van Heel Holland Bakt, Ik Vertrek en Tegenlicht, en bij de commerciëlen wisselen ze de vele herhalingen in voor nieuw werk van hun sterren. Vooruitlopend op dit moment schreven we de afgelopen weken de volgende verhalen:

DWDD en HAZES

De Wereld Draait Door begint vanavond in een nieuw decor: het vlaggenschip van de publieke omroep (dertiende seizoen alweer) zal echter vanaf 2018 minder vaak te zien zijn. Op verzoek van presentator Matthijs van Nieuwkerk zelf: 'DWDD is voor mij het beste programma denkbaar, en ik ga er hopelijk nog lang mee door, maar het is ook een mateloze slokop', zei hij onlangs tegen de Volkskrant.

Het interview is hier te lezen

'Iets meer ruimte na twaalf jaar; ik denk dat het programma en ik daar beter van worden.' En op de vraag of de geruchten waar waren dat hij er zelfs helemaal mee zou stoppen, antwoordde Van Nieuwkerk: 'Ben je betoeterd.'

Zij van Hazes
Dit seizoen DWDD trapt af met de aanwezigheid van in ieder geval Roxeanne Hazes, de nieuwe 'huisband' van het programma. Volkskrant Magazine sprak in augustus met haar. 'Roxeanne is méér dan de dochter van, bewijst ze met haar nieuwe album: de zangeres heeft soul. En een verhaal.'

Het interview met Hazes (+)

OPVALLENDSTE VAN DIT SEIZOEN

Niet alleen vaste kijkcijferhits als DWDD en Expeditie Robinson beginnen weer bijna, er staan ook allerlei nieuwe programma's op stapel. Mediaverslaggever Menno van Dongen bezocht onlangs de seizoenspresentaties van de NPO en RTL.

Hij zet de negen opvallende programma's op een rij.

Onze andere mediaverslaggever, Gidi Heesakkers, sprak met makers van drie grote tv-successen: Ik vertrek (hoera, een septic tank), Expeditie Robinson (de crew heeft ook zandvlooien) en Geer en Goor (de ultieme voice-over).

Lees het verhaal hier terug

Over Ik Vertrek: 'Een deel filmen de mensen zelf, met dagboekcamera's. Wij zeggen altijd: als er lekkage is, eerst filmen, dan dweilen. Ze maken voor een deel hun eigen aflevering. Gemiddeld genomen hebben we eens per twee weken contact om te bespreken hoe het gaat en wat interessant is om te filmen.'

Rinie van den Elzen, voice-over bij onder meer Geer en Goor. Beeld Erik Smits

HEEL HOLLAND BAKT en HOTEL ROMANTIEK

NPO1 begon gisteren eigenlijk al met het nieuwe seizoen, daar was de eerste aflevering van Heel Holland Bakt te zien - liefst 2,7 miljoen Nederlanders keken ernaar - gevolgd door het nieuwe programma Hotel Romantiek.

Wat wij daarvan vonden? Lees de tv-recensie

Een fragment uit die recensie: 'Bij aanvang van het nieuwe datingprogramma Hotel Romantiek (zondag, NPO 1) vreesde ik even het ergste. Een feestkar met Nederlandse 65-plussers rijdt een Zwitsers plein op, uit de speakers schalt harde housemuziek, want, zegt een presentator: 'Zo krijg je zelfs oudere mannen in beweging.' De uitspraak verraadt hoe oudere mensen vaak door jonge ogen worden bekeken: als stram en weinig ondernemend. Het is een wat valse start van een verder verassend sympathiek programma.'

En: 'Hotel Romantiek toont dat het leven geen achtbaan is die na je 60ste begint te dalen, maar een zweefmolen waarin je in principe eindeloos nieuwe rondjes kan blijven maken.'

RTL en SBS

Hoewel de concurrentiestrijd tussen RTL en SBS wel zijn langste tijd heeft gehad - beiden hebben last van de afgenomen kijktijd, de concurrentie van Netflix - blijft het interessant om te zien wat mediamagnaat John de Mol doet met de SBS-zenders nu hij sinds dit voorjaar voor 100 procent eigenaar is van SBS 6, Net 5, Veronica en SBS 9. Vooralsnog weinig nieuws onder de zon, afgezien van enkele nieuwe programma's van oud-RTL-gezicht Winston Gerstanowitsch. Eerder dit jaar schreven we deze analyse, gelardeerd met beelden van enkele succesformats uit de stal van De Mol.

Trekt De Mol SBS6 uit haar sluimerende bestaan? - The voice of John in 13 fragmenten

POWNED

En dan was er afgelopen zomer nog de rel rond PowNed. Wat is hun rol dit komende tv-seizoen? Zeer beperkt, als we deze fijne reconstructie moeten geloven.

De geleidelijke implosie van omroep PowNed (+)

'Bijna iedereen met talent is bezig met de vraag: hoe ga ik het schip verlaten?'
Relletjes, leegloop, weer een koersverlegging. Wat en wie maakt PowNed eigenlijk nog?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden