Dit zijn de hoofdrolspelers in de beruchte e-mails van Donald Trump Jr.

In de e-mail waarin Donald Trump Jr. belastende informatie over Hillary Clinton beloofd werd, passeert een aantal hoofdrolspelers de revue: tipgever Goldstone, de Russische vader en zoon Aras en Emin Agalarov, en een mysterieuze 'Crown Prosecutor'. Wie zijn zij allemaal, en hoe kennen ze elkaar?

Donald Jr.Beeld epa

Joeri Tsjajka

Vermoedelijk is Joeri Tsjajka de Russische 'Crown Prosecutor' die volgens Goldstone schadelijke informatie over Hillary Clinton in de aanbieding had. Tsjajka, sinds 2006 procureur-generaal van Rusland, staat bekend als een vertrouweling van president Poetin. Op diens voorstel werd Tsjajka in 1999 benoemd als minister van Justitie, hoewel hij kort daarvoor nog was betrapt met twee figuren die een zakenman 100duizend dollar hadden afgeperst. Zij werden later veroordeeld, maar Tsjajka overleefde het schandaal. Zes jaar later bevorderde Poetin de trouwe Tsjajka tot procureur-generaal, een functie waarin hij in de praktijk meer macht had dan als minister van Justitie.

In 2015 raakte Tsjajka opnieuw in opspraak na een onderzoek van de anticorruptie-organisatie FBK van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Daaruit bleek dat twee zoons van Tsjajka - Artjom en Igor -dankzij allerlei corrupte constructies een zakenimperium hebben opgebouwd. Artjom Tsjajka zou een luxueus hotel in Griekenland bezitten samen met de ex-vrouw van Tsjajka's plaatsvervanger. Het schokkendste was dat zij banden onderhield met de Tsapok-bende. Die bende werd berucht door een bloedbad in het stadje Koesjtsjevka, waarna bleek dat de bendeleden de inwoners al jaren terroriseerden met hulp van de politie en de plaatselijke autoriteiten.

Aras en Emin Agalarov

De Russisch-Azerbeidzjaanse onroerendgoedmagnaat Aras Agalarov is met Trump bevriend sinds hij in 2013 Trumps Miss Universe-verkiezing naar Moskou haalde. Agalarov (66) betaalde Trump miljoenen voor het evenement dat plaats vond in zijn chique Crocus City Mall in Moskou. Agalarov, die volgens Forbes bijna twee miljard euro waard is, had ook plannen een Trump Tower in Moskou te bouwen, maar dat project ging niet door.

Ook Agalarovs zoon Emin kent Trump sinds die tijd. De 37-jarige Emin studeerde business management in de Verenigde Staten en werd later vicepresident in het bedrijf van zijn vader, de Crocus Group. Maar voor de buitenwereld is hij vooral bekend als popzanger. Hij bracht onder meer een cd met covers van Frank Sinatra en Elvis Presley uit, maar heeft ook succes met zijn eigen nummers. In een ervan treedt Trump zelfs op. 'What's wrong with you, Emin?', buldert Trump. 'You're fired!' Het was Emin die de Brit Rob Goldstone benaderde om contact te leggen met de Trump-campagne.

Zijn vader Aras verkeert kennelijk op goede voet met Tsjajka. In 2015 nam hij de procureur-generaal in bescherming tegen de beschuldigingen van Navalny dat hij corrupt zou zijn. Agalarov beschuldigde Navalny ervan dat zij 'Goebbels-achtige' methoden gebruikte om Tsjajka zwart te maken.

Donald Trump Jr.Beeld anp

Rob Goldstone

De Brit Rob Goldstone was de man die de ontmoeting tussen Trump jr en de Russische advocate Veselnitskaja arrangeerde. Goldstone, een voormalige tabloidjournalist, kent de Trumps ook van de Miss Universe-verkiezing in Moskou die door zijn public relations bureau Oui2Entertainment werd georganiseerd. Daar maakte hij ook kennis met Emin, voor wie hij sindsdien als agent optreedt. Goldstone gaat er prat op dat hij optredens van onder meer U2, Michael Jackson, B.B. King en Julio Iglesias heeft georganiseerd. Maar op politiek terrein is hij een beginneling, zoals wel blijkt uit zijn onvoorzichtige mailwisseling met Donald Trump jr.

Kennelijk geschrokken dat hij opeens in de schijnwerpers was komen te staan ontkende hij tegenover de New York Times dat hij Aras Agalarov kende. Ook zei hij dat hij dacht dat Veselnitskaja gewoon een burger was, niet een advocate die als tussenpersoon voor de Russen optrad. Maar in zijn mail aan Trump jr noemde hij haar eerder een 'juriste van de Russische regering'. De Brit ontkende aanvankelijk ook dat hij bij het gesprek met Trump jr, diens zwager Jared Kushner en Trumps campagneleider Paul Manafort met de Russin was. Maar uit zijn Facebook-posts bleek dat hij op die dag trots meldde dat hij bij Trump Tower was aangekomen.

Meer lezen?

Russische advocate ontkent Trump jr. belastende informatie over Clinton te hebben beloofd. Lees hier het hele artikel. (+)

Het Lekke Huis: hoe kwamen Trump jr.'s mails bij The New York Times?
Steeds weer weten Amerikaanse kranten anonieme bronnen aan te boren uit de omgeving van president Trump. Die doet het af als 'fake news', maar dat verweer voldoet niet meer. Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden