Dit zijn de hoofdpunten uit de toespraak van Obama over IS-strategie

De Verenigde Staten breiden hun militaire operatie tegen de extremisten van de Islamitische Staat (IS) uit. President Barack Obama wil de terreurbeweging, die vaste voet aan de grond heeft in Irak en in Syrië, vernietigen en staat toe dat IS in beide landen vanuit de lucht wordt aangevallen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten uit Obama's toespraak vannacht.

President Obama tijdens de toespraak waarin hij zijn strategie tegen IS uit de doeken doet. Beeld reuters

Doelen
Het verzwakken van IS, met als uiteindelijke doel de terreurbeweging te vernietigen. Het versterken van de Iraakse krijgsmacht en gematigde Syrische rebellen, zodat zij grondgebied terug kunnen winnen dat verloren ging aan IS. De financieringskanalen van de terreurgroep afknijpen en de toegang van IS tot het wereldwijde financiële systeem dichtgooien.

Luchtaanvallen
Tot dusverre beperkten de Amerikaanse luchtaanvallen tegen IS zich tot Iraaks grondgebied en vonden zij alleen plaats ter bescherming van Amerikaans personeel en Amerikaanse faciliteiten of in het kader van humanitaire operaties. Obama heft deze restricties nu op en legt zich toe op een systematische luchtoperatie tegen de terroristen die grensoverschrijdend is. Dat betekent vrijwel zeker dat er ook luchtaanvallen in Syrië zullen plaatsvinden.

Syrische rebellen
Obama wil gematigde Syrische rebellen die tegen zowel IS als het leger van de Syrische president Bashar Assad strijden trainen en bewapenen. De VS voeren al kleinere, geheime operaties uit om de rebellen te bewapenen en uit te rusten. Maar Obama wil nu dat het Pentagon de operatie uitbreidt. Saoudi-Arabië heeft ingestemd zijn bases beschikbaar te stellen voor de training van de rebellen.

Strijders van het Vrije Syrische Leger in Idlib. Beeld reuters

Meer militairen
De VS sturen 475 extra militairen naar Irak om te helpen bij de luchtaanvallen en om andere troepen die tegen IS vechten te trainen en uit te rusten. Deze militairen sluiten zich aan bij de Amerikaanse troepenmacht van zo'n duizend man sterk die al in Irak is. Desalniettemin zegt de regering geen extra grondtroepen naar Irak te sturen voor gevechtsmissies.

Congres
Obama zegt de autoriteit te hebben om militaire luchtaanvallen toe te staan. Het Congres verleende voormalig president George Bush deze autoriteit om achter de terroristen aan te gaan die verantwoordelijk waren voor de aanslagen in de VS in 2001, vandaag precies dertien jaar geleden. Maar het Congres moet volgens Obama wel instemmen met het trainen en uitrusten van Syrische rebellen. Hij dringt aan op een snelle stemming.

Partners
Een brede coalitie tegen IS is het doel. Arabische soennitische bondgenoten en NAVO-lid Turkije moeten daarin leidende rollen krijgen. De 22 leden tellende Arabische Liga heeft al min of meer aangegeven zich aan te sluiten. Sommige Golfstaten kunnen helpen bij de luchtaanvallen, terwijl andere landen wapens, trainingen, inlichtingen en de logistieke kant van het verhaal kunnen verzorgen.

Duur
Er is geen tijdschema verbonden aan de missie. Maar de klus zal niet op korte termijn geklaard zijn. Bronnen zeggen dat het jaren kan duren voor IS gebroken is. De operatie kan daarom voortduren tot na het einde van Obama's presidentschap begin 2017.

Een Koerdische Peshmerga-strijder ten zuiden van Erbil, waar een front is opgetrokken tegen IS. Beeld reuters
Leden van de Iraakse strijdkrachten in gevecht met militanten van IS in Ramadi. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden