Dit zijn de drie opvallendste etappes van de Tour de France 2018
De Tour de France was de afgelopen jaren vaak saaier dan de Giro d'Italia en Vuelta a España. Het parcours van dit jaar belooft een veelzijdige wedstrijd. Onder andere over kasseien, langs de oranjegekleurde bocht 7 op L'Alpe d'Huez en een bergetappe van slechts 65 kilometer.
Etappe 9: Arras - Roubaix (154 km)
Inderdaad, aankomstplaats Roubaix. Niet in het beroemde Vélodrome André-Pétrieux, maar toch: een etappe à la voorjaarsklassieker Parijs - Roubaix. In totaal zo'n 22 kasseikilometer, verdeeld over 15 stroken.
Ter vergelijking: Parijs-Roubaix telt 55 kilometer aan kasseien, maar wel over 257 kilometer. Chris Froome: 'Ik was niet van plan om Parijs-Roubaix te rijden volgend jaar, maar gezien het parcours moet ik die beslissing wellicht heroverwegen.'
In 2014 ging de Tour de France ook over kasseien: Lars Boom pakte toen de etappezege - precies op de dag dat het negen jaar geleden was dat met Pieter Weening een Nederlander een Touretappe won. De vloek werd opgeheven, de wielerweelde is teruggekeerd in Nederland.
Etappe 12: Bourg-Saint-Maurice - L'Alpe d'Huez (175 km)
Een succesvolle Nederlandse wielergeneratie staat klaar om deze zomer opnieuw voor succes te zorgen. En waar kan dat beter dan op met aankomst op de Alpe d'Huez? Niet voor niets de Alpencol met de bijnaam De Hollandse Berg.
Welke renner kan de legende van de Hollandse Berg nieuw leven in de blazen. Want de laatste Nederlandse winnaar daar? Nee, geen Michael Boogerd. Dat is veel langer geleden: Gert-Jan Theunisse in 1989.
De andere Nederlanders die een etappe wonnen op de top van de Alp zijn Joop Zoetemelk (1976 en 1979), Hennie Kuiper (1977 en 1978), Peter Winnen (1981, 1983) en Steven Rooks (1988). Misschien iets voor Bauke Mollema?
Etappe 17: Bagnères-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan (65 km)
Een Touretappe met de lengte van een gemiddeld trainingsritje van bejaarde zondagsamateurs: 65 kilometer. Vooruit, er moet wel flink geklommen worden, maar toch: zo'n korte bergetappe is zelden vertoond in de Tour de France. De eerste klim van de dag gaat naar de top van de Col Peyresourde, een berg waar Chris Froome zich in de afdaling ontpopte als meesterdaler.
Om het wielrennen aantrekkelijker te maken werden ook de ploegen al verkleind, van negen naar acht coureurs. Een andere ingreep is dus de korte bergetappe: nerveus en onvoorspelbaar koersverloop gegarandeerd. Aankomst ligt boven op de Col de Portet: 16 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7 procent.
Tom Dumoulin heeft meer te winnen in de Tour dan te verliezen
Dinsdag werd in Parijs het rittenschema van de Tour de France 2018 gepresenteerd. De vraag die Nederland bezighoudt: doet Tom Dumoulin mee? Zijn ploeg Sunweb houdt nog een slag om de arm. De Volkskrant geeft vast vier redenen waarom 'de vlinder van Maastricht' de Tour moet rijden.