Dit zijn de beste Trumpcovers

The Donald is een dankbaar onderwerp voor vormgevers, zo blijkt. Coverjunkie en artdirector Jaap Biemans bespreekt opzienbarende Trumpcovers en kiest de beste.

Toen eind september 2015 New York Magazine een ernstig kijkende Trump afbeeldde met een krullenkapsel dat van de eerste Amerikaanse president George Washington had kunnen zijn, wist Biemans: hier gaan we nog veel lol aan beleven. Zo moet het immers: covers behoren actueel te zijn en lef en creativiteit uit te stralen. Nauwelijks een week later stelde hij vast dat designers alweer een stap verder hadden gezet.
Het magazine van The New York Times toonde een zwevende ballon met Trumps getekend gezicht op een verder maagdelijk wit blad. Hier worden al stellingen betrokken. Opgelet, deze man verkoopt gebakken lucht. Zo is het verder gegaan, het afgelopen jaar. Hij hoefde er niet eens naar te zoeken, Biemans kreeg veel opgestuurd - bladenmakers in binnen- en buitenland zoeken steeds vaker toegang tot zijn site. Trump is een fijn onderwerp om mee te kleien. Dat heeft in eerste instantie met zijn uiterlijk te maken. Preciezer: dat bijna transparante kapsel dat toch in een scheiding blijkt te kunnen liggen en die mond die al snel de o-stand aanneemt. Doe daar iets mee en je bent al een heel eind.
Time maakte iets bijzonders, afgelopen zomer. Het schetsmatig neergezette portret is aan het druipen. Meltdown. Zie je, het gaat mis met 'm. Het beeld was een instant hit op Twitter en Instagram. Maar eind oktober volgde een nieuwe versie: het gezicht - nog steeds ontegenzeggelijk Trump - ligt als een plasje op de cover. Total meltdown. Klaar. Over en uit. Zo'n reeks, dan durf je wat. Zelfs als je de cover van augustus niet kent, is de latere omslag intrigerend genoeg.
Covers coverjunkie trump
Het is niet alleen het heerlijke haar en de mekkerende mond. Trump is een schrikbeeld. New York Magazine noemde hem pas nog pontificaal Loser, het woord in het handschrift van kunstenares Barbara Kruger, witte blokletters op een rode achtergrond. Het is het eenwoordige jargon dat Trump zelf ook graag gebruikt. De grenzen zijn opgezocht; het is wel aan, daar.
Bij deze, van het blad Adbusters, had Biemans bedenkingen: de presidentskandidaat met de barcode van het blad als snorretje onder de neus. Het getuigt niet van beschaving Trump te vergelijken met Adolf Hitler. Biemans heeft nog gemaild met de ontwerper, of hij veel boze reacties had gekregen. Dat was niet het geval. Misschien is Europa toch gevoeliger voor zo'n associatie..
De reeks schandalen en schandaaltjes leverde ook telkens de brandstof voor alweer een Trumpcover, al bleek dat meer het domein van de dagbladen. Die kunnen sneller reageren. The Daily News pikte de opmerking dat vrouwen zich door hem gemakkelijk in het kruis laten grijpen, meteen op door in de uitspraak de middelste letters van het laatste woord te vervangen door tekeningen van poesjes. Niet fraai, wel effectief..
Biemans houdt een cover in zwart-wit omhoog: een februarinummer van The Washington Post Magazine met een close-up van Trumps tater. De focus ligt volledig op dat gat, omgeven door het rimpelige vlees van een man op gevorderde leeftijd. Dit is een áárs! Het draait hier gelukkig niet om esthetiek of werving; zelfs het logo van het blad verdrinkt een beetje. Een gek beeld met een rauw randje - ziedaar de guts die hij zoekt. Wat de precieze betekenis is van de tekst off script is een beetje gissen. Is dit de man die zich nergens wat van aantrekt?.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.
Covers coverjunkie trump.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden