Dit zijn de beste (en slechtste) 1-aprilgrappen van 2014

Een opmerkelijk bericht dat op 1 april verschijnt valt al snel door de mand. Daarom worden veel 1 aprilgrappen al dagen van tevoren gepubliceerd. We verzamelden ook dit jaar weer berichten waarvan we op zijn minst een sterk vermoeden hebben dat ze niet serieus zijn. De oogst: nieuws over een uniek Gronings gen, bezorgdrones, hashtags, een achternaam en meer!

Thomas van der Kolk en Martine Steenvoort
Joost Diepenmaat van MoneyBird verstuurt de eerste factuur per postduif Beeld MoneyBird
Joost Diepenmaat van MoneyBird verstuurt de eerste factuur per postduifBeeld MoneyBird

Utopia Kids
Alleen nog even je ouders overtuigen, en dan kun je een jaar lang alles zelf bepalen, beweren de dames en heren van SBS6.

'Utopia Kids is de spin off van het succesvolle real life tv-serie Utopia van SBS6. Vanaf 2015 zullen 30 kinderen een jaar lang hun ideale wereld creëren. Zonder ouders, zonder docenten. 15 jongens en 15 meisjes zijn totaal op zichzelf èn elkaar aangewezen', schrijft de site.

Hoeveel ouders met een ijzeren hart hun kinderen al toestemming hebben gegeven is nog niet bekend. De kans dat de kinderen daadwerkelijk achter de hekken van het oord verdwijnen is echter vrij klein, gezien de datum van vandaag: 1 april.

'One Direction gaat toeren in Noord-Korea'
De populaire jongensband One Direction gaat concerten geven in Noord-Korea. De band, die bekendstaat om de strak gecoiffeerde haren van de vijf bandleden, moet voor die tijd wel eerst naar de kapper: sinds vorige week is alleen het kapsel van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in het stalinistische land toegestaan.

Het verhaal in The Daily Mirror is een van de vele 1 aprilgrappen die vandaag in de Britse media opduiken. Vooral de kranten leven zich uit in de eeuwenoude traditie om elkaar op deze datum een beetje voor de gek te houden. De mogelijke onafhankelijkheid van Schotland vormt met name een bron van hilariteit, getuige de verschillende grappen die vooruitlopen op het referendum in dat deel van Groot-Brittannië.

Zo zouden er plannen bestaan om na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Engeland op de Schotse wegen rechts te gaan rijden, weet The Guardian. Het lettertype op verkeersborden zou bovendien Keltisch worden.

De Verenigde Naties zouden volgens The Independent van plan zijn vredestroepen naar de Schots-Engelse grens te sturen om te voorkomen dat de eeuwenoude strijd tussen de Picten en de Saksen opnieuw zou oplaaien.

De boyband One Direction. Beeld epa
De boyband One Direction.Beeld epa
Niall Horan, een van de leden van popgroep One Direction. Beeld ap
Niall Horan, een van de leden van popgroep One Direction.Beeld ap

Vroege vette haring
'Nieuwe haring dit jaar heel vroeg', kopte het ANP gisteravond, nadat het Nederlands Visbureau een persbericht met deze strekking had gestuurd. De nieuwe haring zou dit jaar een stuk vroeger dan normaal komen, een volvette haring was al bij het strand van Scheveningen gespot door het bureau.

'De extreem zachte winter en het vroege voorjaar hebben blijkbaar invloed op de biologische gesteldheid van de haring in zee, verklaart het visbureau. Gedurende het gehele jaar wordt op haring gevist. De vangst van de juiste, volvette haring geschikt voor verwerking tot Hollandse Nieuwe, is voorbehouden aan de periode eind mei tot begin juli.'

Vanochtend werd het bericht weer ingetrokken, nadat het Visbureau met het 'bewijs' van de 'enorme vette haring' kwam. Zie onderstaande video.

null Beeld anp
Beeld anp

Giraf in de Maashorst
Het Brabantse natuurgebied De Maashorst zou binnenkort 'een bewoner van allure' ontvangen. De provincie Noord-Brabant, stuurgroep De Maashorst en Staatsbosbeheer meldden zondag dat zij een tweejarige giraf uit de dierentuin van Kopenhagen hadden geadopteerd. Het dier zou namelijk net als Marius de giraf aan de leeuwen worden gevoerd.

Staatsbosbeheer zag de opname van giraffen in de Maashorst-natuur wel zitten. 'Giraffen gedijen ook in een kouder klimaat uitstekend en hebben een belangrijke functie voor de verrijking van de natuur. Ze eten de toppen uit de bomen en veroorzaken zo lichtinval en staand dood hout. Daardoor ontstaan nesten, schuilplaatsen en groeiplaatsen voor allerlei plant- en diersoorten', aldus José Borsboom, boswachter bij Staatsbosbeheer.

Voorzitter Geert Versteijlen van stuurgroep De Maashorst: 'We hebben al een landschap van allure en nu krijgen we een dier van allure. Ook voor de natuurliefhebber is dit een mooie aanwinst.'

Maar helaas voor de natuurliefhebbers, ook dit is een 1 aprilgrap.

Marius de giraf. Beeld reuters
Marius de giraf.Beeld reuters

Brussels Airlines vliegt op Antarctica
Brussels Airlines, de Belgische nationale luchtvaartmaatschappij, heeft vandaag de opening van een nieuwe lijnvlucht aangekondigd tussen Brussel en Antarctica tijdens de winterperiode.

'Een primeur in de geschiedenis van de luchtvaart. In het kader van haar nieuwe commerciële strategie voegt Brussels Airlines Antarctica toe aan haar lijst van bestemmingen om een nog bredere keuze vanuit haar hub Brussels Airport aan te bieden. Tussen 27 oktober 2014 en 29 maart 2015 zal het dankzij Brussels Airlines mogelijk zijn om dit continent met zijn unieke landschappen te bezoeken.'

Antarctica. Beeld afp
Antarctica.Beeld afp
null Beeld Brussels Airlines
Beeld Brussels Airlines

Begraafplaats voor lesbiennes
Voor lesbische vrouwen die na de dood ook liever naast vrouwen liggen, is er nu een oplossing. Stichting Sappho, een woonproject voor lesbische vrouwen, maakte vandaag bekend dat er in de Duitse hoofdstad Berlijn de eerste begraafplaats speciaal voor lesbiennes geopend wordt.

'Wij leven met lesbiennes samen en willen ook met hen begraven worden', verklaart een van de organisatoren de keuze voor een aparte begraafplaats in de krant Bild. In eerste aanleg is er op een stuk grond van 400 vierkante meter plaats voor 80 graven. Bijzetting in een urn kan ook.

Het stuk voor lesbiennes maakt onderdeel uit van een grotere begraafplaats en kan op veel steun rekenen. 'Ik vind het een schitterend en romantisch idee', aldus woordvoerster lesbische zaken van de Groenen, Anja Kofbinger.

Woordvoerder holebi-zaken van het CDU Stefan Evers heeft er zo zijn eigen ideeën over. 'Dit is niet mijn voorstelling van integratie en acceptatie. Wie zichzelf ziet als onderdeel van de samenleving, moet zich ook na de dood niet isoleren.'

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Postduif
Nu PostNL niet meer op maandag post bezorgt, wordt het tijd voor een alternatief. Dus komt Moneybird met de herintreding van de oude, vertrouwde postduif.

'Recentelijk zijn we een samenwerking aangaan met een duivencentrale in het midden van Nederland. Vanuit deze locatie kan MoneyBird garanderen dat facturen binnen drie uur worden afgeleverd op iedere bestemming in Nederland', aldus het bedrijf.

Een goedkoop alternatief is het niet, het versturen van een factuur per postduif kost je 6,95 euro. Maar, daar staat tegenover dat je dan wel je eigen duif kan uitkiezen: Para, Meneer duif, Rapido, Kareltje of Vlugge Fransie.

'Duif Rapido krijgt afleverinstructies.' Beeld MoneyBird
'Duif Rapido krijgt afleverinstructies.'Beeld MoneyBird
null Beeld MoneyBird
Beeld MoneyBird

Google zoekt 'Pokémon Master'
Internetgigant Google heeft elk jaar op 1 april wel een verrassing in petto. Dit jaar zorgde Google Maps voor een van de grappen. Met een filmpje postten ze een nieuwe vacature op Youtube: het bedrijf zegt op zoek te zijn naar een 'Pokémon Master' om alle Pokémon over de hele wereld in kaart te brengen.

Hoewel de vacature een grap is, kunnen gebruikers van Google Maps wel virtueel op zoek gaan naar Pokémon. 'Pokémon Masters zijn 's werelds beste ontdekkers van de digitale wereld', zegt de woordvoerder van Google Maps in het filmpje. 'Hun passie om nieuwe dingen te ontdekken, zal onze kaarten naar een volgende dimensie brengen.'

Om het spel te beginnen is het aangeraden om de meest recente versie van het programma op iPhone of Android te hebben.

null Beeld Google
Beeld Google

Bits of Freedom verkoopt gegevens
Privacybewaker Bits of Freedom meldt binnenkort te beginnen met een proef om gegevens van hun supporters te verkopen aan geïnteresseerde bedrijven.

Bits of Freedom, de organisatie die normaal gesproken voor privacybescherming op internet strijdt, wuift deze keer privacybezwaren weg. 'Het is allemaal pseudoniem, dus volkomen legaal. We zullen nooit iemands naam weggeven, alleen generieke gegevens als postcode, geboortedatum, interesses, geslacht en huisnummer', aldus Janneke Slöetjes in het persbericht dat vandaag - op 1 april - werd verstuurd.

Het verkopen van persoonsgegevens aan bedrijven vindt Bits of Freedom 'niet meer dan logisch'. 'Iedereen doet het tegenwoordig," zegt directeur Hans de Zwart. 'We bezitten de gegevens van duizenden personen. Big Data, weet je, het is zonde om daar niets mee te doen.'

Het bericht is uiteraard een sneer naar de ING, die in maart bekendmaakte het betalingsgedrag van klanten te willen delen met bedrijven. Nieuws waar Bits of Freedom destijds verontwaardigd op reageerde.

null Beeld Bits of Freedom
Beeld Bits of Freedom

Vrachtvliegen
Van a naar b vliegen, dat moet nóg goedkoper kunnen, vond luchtvaartmaatschappij CheapTickets.nl. Dus bedacht het bedrijf CheapShipment.nl, dit nieuwe initiatief biedt plaatsen aan in vrachtvliegtuigen voor stuntprijzen. Zo kan je bijvoorbeeld al voor 199 euro naar Nieuw-Zeeland vliegen.

Je levert dan wel wat service in, maar verder is alles veilig, aldus CheapShipment.nl. 'Tijdens het opstijgen en landen maak je gebruik van de veiligheidsriemen in het vrachtruim. Deze vind je op de grond of op de banken in het ruim. Iedereen heeft een veiligheidsriem ter beschikking. Er is nauwelijks service aan boord, maar er zijn prima toiletten en drinkwatervoorzieningen. Je draagt je koffer zelf aan boord en je kan deze opslaan in de hiervoor ingerichte kofferbakken.'

Deze buitenkans is niet voor iedereen weggelegd: je moet fit zijn, omdat je uren moet staan tijdens de vlucht. 'Zorg dus dat je in shape bent voordat je het vrachtruim betreedt', aldus CheapShipment.nl.

'Vanwege veiligheidsredenen is het vrachtvliegen alleen toegankelijk voor kinderen ouder dan 16 jaar.' Beeld CheapShipment.nl
'Vanwege veiligheidsredenen is het vrachtvliegen alleen toegankelijk voor kinderen ouder dan 16 jaar.'Beeld CheapShipment.nl

Bedankje van Beatrix
Prinses Beatrix heeft na haar abdicatie zo veel reacties gekregen van lezers van het christelijke Reformatorisch Dagblad, dat zij die persoonlijk wil bedanken. 'Er is altijd al een hechte band geweest tussen de koninklijke familie en uw lezers, doch de vele warme en hartelijke wensen en bedankkaarten hebben ons verrast', zo liet krant zaterdag weten.

Het enige wat de lezer hoefde te doen, was een mailtje sturen naar de redactie van de krant. De Rijksvoorlichtingsdienst doet de rest, die zou maandagavond na een uitgebreide screening een selectie van vijftig gelukkigen maken. De lezers worden vervolgens uitgenodigd om op Paleis het Loo in Amsterdam prinses Beatrix te ontmoeten. Wanneer? Inderdaad, vandaag op 1 april.

'U begrijpt het al: dit was een 1 aprilgrap', schrijft de krant vandaag. 'De redactie kreeg meer dan 200 reacties binnen. Zij krijgen persoonlijk bericht. En, om het leed wat te verzachten, een attentie.'

Prinses Beatrix. Beeld anp
Prinses Beatrix.Beeld anp

Groningers hebben een bijzonder gen!
De Rijksuniversiteit Groningen maakte al op 25 maart melding van een 'grote wetenschappelijke doorbraak'. Onderzoekers zouden namelijk hebben ontdekt dat Groningers een unieke variatie in een bepaald gen hebben, dat voor een bijzondere combinatie van 'typisch Groningse karaktertrekken' zorgt: hard werken, zelfstandigheid, directheid, trots, besluitvaardigheid en ondernemingsgeest. 'Eigenschappen die in de huidige economische crisis van extra belang zijn', aldus de onderzoekers, voor wie de ontdekking als een 'volledige verrassing' kwam.

Het gen is GRUNN1 gedoopt en zou alleen voorkomen bij mensen met Groningse voorouders en met typisch Groningse karaktertrekken. De onderzoekers willen hun bevindingen nog wel graag bevestigd zien bij een grotere groep Groningers. Wie denkt aan de voorwaarden te voldoen kan zich aanmelden op www.groningengen.com. Er is plek voor 400 échte Grunningers.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Laat contactlenzen bezorgen door drone
Specsavers heeft de oplossing voor wie midden op straat zijn contactlenzen in de afvoer ziet verdwijnen: gebruik de speciale nieuwe app waarmee je met één druk op de knop een drone jouw kant op kunt sturen die nieuwe exemplaren voor je meebrengt. Met behulp van gps-tracking bepaalt het apparaat waar je bent.

'Of je nu op het strand, op het terras of op je werk bent, door de inzet van drones kunnen we overal komen,' aldus woordvoerder Ingrid Kersting in een persbericht. De nieuwe service is vanaf april in heel Nederland beschikbaar bij een Specsavers lenzenabonnement vanaf 4,95 euro per maand. Vanaf 1 april, toevallig? Vorig jaar kwam Specsavers rond deze tijd van het jaar al met een 'autoruit op sterkte'. Overigens is het bezorgen van pakketjes via drones niet eens zo heel vergezocht: Amazon maakte enkele maanden geleden nog bekend hiermee te gaan experimenteren.

Specsavers heeft de oplossing voor wie midden op straat zijn contactlenzen in de afvoer ziet verdwijnen: de bezorgdrone. Beeld YouTube
Specsavers heeft de oplossing voor wie midden op straat zijn contactlenzen in de afvoer ziet verdwijnen: de bezorgdrone.Beeld YouTube

PvdD: raadslid Hennevanger moet zijn naam aanpassen
Een D66-raadslid dat de achternaam Hennevanger heeft, dat gaat de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Pijnacker-Nootdorp te ver. 'Niemand kiest zijn eigen achternaam, maar wij vinden het moeilijk om vier jaar lang tegen het naambordje van de heer Hennevanger aan te kijken. Zijn naam confronteert ons onbedoeld met alle misstanden in de bio-industrie', zegt Fractievoorzitter Carla van Viegen op de lokale nieuwssite Telstar-online.

Peter Hennevanger (D66) zegt begrip te hebben voor de gevoelens die zijn achternaam kan oproepen bij de Dierenpartij. 'Maar waarom wordt bijvoorbeeld meneer Visser van Gemeentebelangen niet genoemd?' Minder begrip is er bij de gemeente. Die heeft de naambordjes voor de toekomstige 31 raadsleden al laten drukken en weigert ze aan te laten passen. De kwestie zal wel in de gemeenteraad worden besproken, in de eerstvolgende raadsvergadering. En die is, jawel, op dinsdag 1 april.

null Beeld afp
Beeld afp

App beïnvloedt dromen
Overdag bepaalt u - als het goed is - zelf wat u wel en niet doet, maar of en wat u 's nachts droomt, dat heeft u niet in de hand. Dat moet anders kunnen, dacht XS4ALL. De provider heeft daarom een app ontwikkeld die gedurende de nacht content streamt. De kans om daarover te dromen neemt daardoor behoorlijk toe. Voor het slapen gaan stelt u in waarover u wilt dromen. De keuze bestaat daarbij uit de categorieën Activiteit - Muziek - Beroemdheden - Bekenden, maar na de betafase moet dit geleidelijk verder worden uitgebreid. Via The Pirate Bay zijn aanvullende 'DreamPacks' te downloaden.

'XS4ALL maakt zich er sinds haar oprichting hard voor dat iedereen overal en altijd toegang heeft tot alle informatie. Waarbij de gebruiker zelf bepaalt wat hij wil zien of horen. Het lijkt ons waanzinnig dit gegeven écht 24/7 waar te kunnen maken, of je nu wakker bent of slaapt', licht Niels Huijbrechts toe. De betaversie van de app is vanaf dinsdag beschikbaar in de App Store en in Google Play. Dinsdag, is dat niet...? Juist.

null Beeld XS4all
Beeld XS4all

In een handomdraai uw eigen hashtag
Altijd al een beroemdheid willen zijn op Twitter? Of wilt u uw bedrijf nog beter zichtbaar maken op het sociale medium? Dat gaat nu nog gemakkelijker. Via de website hashtag.nl kunt u namelijk in een handomdraai uw eigen hashtag claimen en registreren. U weet wel, zo'n woord met een hekje ervoor (kardinaalteken) om het bericht beter te categoriseren. Om zo'n hashtag van uzelf te maken betaalt u 49 euro per hashtag per jaar. Het ICAHN (Internet Corporation for Assigned Hashtags and Numbers) laat weten dat Nederland het eerste land is waar dit mogelijk is. Werkt overigens ook bij Facebook, Instagram en Tumblr!

U moet wel snel zijn, want een hashtag kan maar één keer worden uitgegeven en wie het eerst komt, het eerst maalt. RTL heeft #TVOH al vast laten leggen en ook #DTV (durf te vragen) is al geclaimd, namelijk door de LOI. Wilt u ook een eigen hashtag, vult u dan uw naam en e-mail adres in op hashtag.nl. Dan kunnen de initiatiefnemers op 1 april nagaan wie erin gestonken zijn.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Henk Kamp komt naar Middelstum (en neemt geld mee)
De relatie tussen Noord-Groningen en minister Henk Kamp van Economische Zaken is danig bekoeld door de perikelen rond de aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning. Maar dat weerhoudt de minister er niet van om naar Middelstum te komen om een stokje te steken voor de voorgenomen sluiting van VVV kantoor op het Concordiaplein, weet de site middelstum-info.nl uit betrouwbare bron. 'Om toeristen goed van dienst te kunnen zijn behoort Middelstum over een goed uitgerust VVV kantoor te beschikken', vindt de minister.

Hij neemt daarom een zak geld mee, zodat de voormalige koren- en pelmolen 'De Hoop' kan worden omgebouwd tot nieuw VVV-kantoor. Het geld komt uit het fonds Noord Gronings Aardgas Geld (NGAG gelden). Kamp is niet bang voor boze demonstranten van actiegroep schokkend Groningen, zegt zijn woordvoerder. 'De minister neemt nu flink wat geld mee dus iedereen zal alleen maar blij zijn'. Oh ja, de datum van het bezoek? Dinsdag 1 april.

Henk Kamp Beeld anp
Henk KampBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden