Dit zijn de belangrijkste politieke partijen in Griekenland

De vraag of Griekenland zich wel of geen bezuinigingsmaatregelen moet laten opleggen, is een splijtzwam in de Griekse politiek gebleken. Na de verkiezingen van 6 mei kwamen de partijen er niet uit. Vandaag vinden daarom nieuwe verkiezingen plaats. Een beknopt overzicht van de belangrijkste spelers.

Aanhangers van de extreem rechtse partij Gouden Dageraad.Beeld AFP

KKE (Communistische Partij van Griekenland)
De in 1918 opgerichte KKE werd na de burgeroorlog (1946-1949) verboden vanwege haar rol in dit conflict. De partij werd na de val van het kolonelsregime in 1974 weer gelegaliseerd. De partij heeft 26 zetels in het parlement en is tegen de euro en bezuinigingsmaatregelen.

Syriza (Coalitie van Radicaal-Links)
Ontstond in 2004 toen verscheidene linkse politieke partijen samenkwamen voor de parlementsverkiezingen van dat jaar. De partij is niet tegen de euro of de EU, maar wel tegen de maatregelen die Griekenland krijgt opgelegd. De partij groeide op 6 mei van 6 naar 52 zetels en was daarmee de grote winnaar van de vorige verkiezingen.

Dimar (Democratisch Links)
Ontstond in 2010 uit onvrede over de steeds radicalere richting van Syriza. De partij heeft 19 zetels en is niet faliekant tegen hervormingsmaatregelen en Europese steun.

Pasok (Panhelleense Socialistische Beweging)
Opgericht in 1974 en traditioneel een van de twee grote partijen. Smeet jarenlang met geld, waardoor de crisis van 2008 Griekenland extra hard raakte. De sociaaldemocraten leverden daardoor flink in bij de afgelopen verkiezingen. De Pasok heeft 41 zetels en tekende voor de bezuinigingen.

ND (Nieuwe Democratie)
Net als Pasok in 1974 opgericht. De gematigd conservatieve ND en Pasok wisselden elkaar jarenlang af als regerende partij. ND gaf net als Pasok veel geld uit. Was op 6 mei de grootste met 58 zetels en verdiende daarmee de bonus van 50 zetels. De partij is voor bezuinigingen in ruil voor financiële steun, maar wil hierover onderhandelen.

Onafhankelijke Grieken
In februari 2012 opgericht uit onvrede van een aantal ND-leden over de koers van die partij. Heeft 33 zetels en is tegen de bezuinigingen.

Gouden Dageraad
In 1993 opgerichte extreem rechtse partij won bij de afgelopen verkiezingen voor het eerst parlementszetels. Tegenstanders omschrijven de partij als neofascistisch. Is fel gekant tegen Europese bemoeienis met Griekenland. Heeft 21 zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden