Dit zijn de belangrijkste conclusies over het klimaat

Voor het eerst omvat de samenvatting van een IPCC-rapport ook twee A4-tjes met zogeheten headline statements. In dit geval 18 dingen die alle beleidsmakers moeten weten over het veranderende klimaat. De hoofdpunten daarvan uit het vijfde IPCC-rapport op een rij, vrijdag onderschreven door klimaatwetenschappers uit alle 194 IPCC-landen.

Een ijsgrot aan het eind van Pastoruri-gletsjer, in Peru. Beeld reuters

• De aarde warmt aantoonbaar op. De afgelopen drie decennia op rij waren warmer dan alle eerdere sinds 1850. Mogelijk was de periode 1983-2012 de warmste dertig jaar in 1400 jaar. De oceanen en de atmosfeer, sneeuw en ijs en de zeespiegel veranderen sneller dan in millennia hiervoor.

• De afgelopen twee decennia zijn de ijsmassa's op Groenland en Antarctica kleiner geworden, en zijn vrijwel alle gletsjers geslonken. Ook nam het Noordpoolijs in de lente gestaag af.

• Hoogstwaarschijnlijk verandert de mens het klimaat sinds het midden van de vorige eeuw, via onze voortdurende uitstoot van broeikasgassen sinds 1750. Dat staat nog zekerder vast dan in de vorige rapportage AR4.

• De zeespiegel stijgt sinds het midden van de 19e eeuw harder dan in millennia ervoor. Tussen 1901 en 2010 steeg het water 19 centimeter.

• De zeespiegel zal in de 21e eeuw blijven stijgen, 26 tot 82 centimeter rond 2100 afhankelijk van de snelheid van de opwarming. De stijging is sneller dan ooit.

• De opwarming van de aarde zal de 21e eeuw doorgaan, waarbij een aanzienlijk deel van de warmte in de oceanen terecht komt. Daardoor kunnen ook oceaanstromingen veranderen.

• De opwarming van de aarde is rond 2100 waarschijnlijk meer dan 2 graden (vergeleken met 1850) volgens de meeste uitstootscenario's. Ook na 2100 gaat de opwarming door.

• Het beperken van de uitstoot van broeikasgassen is nodig om de klimaatverandering te beperken. De klimaatverandering duurt nog eeuwen voort, zelfs als alle CO2-uitstoot vandaag stopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.