Dit zijn de acht opmerkelijkste gadgets van 2015

Wat waren de meest opmerkelijke apparaten die onze gadgetdesk tegenkwam in 2015? Bard van de Weijer, gadgetman van de Volkskrant, blikte terug op het afgelopen jaar en selecteerde de volgende gadgets voor u. Van een hoofdtelefoon van vijftigduizend euro tot een creepy camera die je gezinsleden herkent. En natuurlijk kan ook een drone niet ontbreken.

Beeld thinkstock

Orpheus Hoofdtelefoon

De Orpheus hoofdtelefoon kost vijftig mille. U leest het goed. Tien jaar is aan de nieuwe gewerkt, door dertig technici, al mochten die tussendoor ook andere dingen doen. Wij mochten m uitproberen in een luisterdichte ruimte. De luisterervaring is verbijsterend. Zo veel details. Zo veel kraakjes en ruisjes ook. Bijvoorbeeld in het liveconcert van Keith Jarrett in Keulen. Kwalitatief geen geweldige opname, maar op de Orpheus klinkt het (cliché!) alsof je op de stoel naast de pianist zit. Donald Fagen, D'Angelo, Tjaikovski's vijfde door het Wiener Philharmoniker - niet eerder hoorde ik het zo.

Is dit alles vijftigduizend euro waard? Geen idee. Volgens Sennheiser zijn er al vier in Nederland besteld. Er zijn dus mensen die hem kopen. Moet u ook doen. Leveringen beginnen in de loop van het komende jaar.

Orpheus hoofdtelefoon
*****
€ 50.000
nl-nl.sennheiser.com

OrpheusBeeld Sennheiser

Ricoh Theta S 360-gradencamera

De smartphone heeft de camcorder gekeeld en uit zijn as herrees de Gopro actiecamera. Ricoh heeft daar weer op voortgeborduurd en maakte een camera die 360 graden in de rondte kijkt. Hij heet de Theta S en heeft twee fish-eye-objectieven die beide 190 graden om zich heen kijken.

Zowel idee als uitvoering zijn goed gedaan bij de Theta S. De kwaliteit van het beeld is prima, voor de foto's. Toeschouwers reageren alle enthousiast als ze zien wat deze camera kan. Alleen jammer dat het interne geheugen van 8 gigabyte kan niet worden uitgebreid, de accu kan niet zelf worden vervangen en het apparaat niet waterdicht is. Maar meer valt er niet te klagen. Ricoh heeft een bijzondere camera gemaakt, die beelden schiet die tot voor kort zo goed als onmogelijk te maken waren. De bediening is eenvoudig, de werking zo goed als vlekkeloos.

Ricoh Theta S 360-gradencamera
****
€ 399
Theta360.com

Ricoh Theta SBeeld Ricoh

Oxboard

De Oxboard is een zelfstabiliserende elektrische treeplank met Back to the Future-allure. Met deze plank op wielen, kun je naar je werk. In theorie. Want zo gemakkelijk rij je er niet mee weg. Het is een soort skateboard, maar dan overdwars, met twee wielen aan de zijkant. De treeplankjes waarop de berijder de voeten plaatst, kunnen ten opzichte van elkaar bewegen. Ga je erop staan en leun je naar voren, dan stuwt het apparaat je vooruit. Leun naar achter en je remt. Leun naar links en je gaat naar links. De ingebouwde gyroscopen en sterke motoren houden de berijder overeind.

Simpel als wat. Op papier. Hoewel: de handleiding biedt de beginnende oxboarder nauwelijks helderheid, waardoor de eerste meters nog wiebeliger verlopen dan noodzakelijk. Zoontjes van 10 zal dat worst wezen, maar de volwassene die achthonderd euro voor het apparaat neertelt, zou wel iets meer houvast willen.

Oxboard
***
€ 799
oxboard.nl

OxboardBeeld Oxboard

Muse Headband

De Muse Headband meet de hersenactivititeit en heeft als doel de mens te kalmeren. Het apparaat 'luistert' met zeven sensoren aan het hoofd en gebruikt de rekenkracht van de smartphone om de signalen te verwerken. Muse zegt onderscheid te maken tussen zogenoemde alfa- en bètahersengolven. Alfagolven overheersen als iemand ontspannen is, bèta als er actief wordt nagedacht. De gratis app analyseert de type golven die de hoofdband registreert, zet dit om in rustgevend gekabbel als de hersenen in meditatieve staat verkeren en 'duwt' de golven weg met ruis als het brein wordt afgeleid.

Door te oefenen moet je vanzelf beter worden in rustig worden. Of het werkt weet niemand. Maar het is een wonderlijke ervaring de eigen hersenactiviteit terug te horen en jezelf tot rust te brengen. Of het langetermijnvoordelen oplevert, is de vraag, al zijn er inmiddels kleine volksstammen die zweren bij dergelijke apparaten. De oplossing is als zo vaak: zelf proberen. De Muse Headband mag twee weken worden uitgeprobeerd. En dat alleen al is een rustgevend idee.

Muse Headband, meditatieondersteunend EEG-apparaat
***
€ 332
brainfitness.nl

Beeld Muse

Bosch Indego 1100 Connect robotmaaier

Het voelt vreemd om met een hightechapparaat van 1.400 euro een strookje stadsgazon van 3 bij 4 meter te coifferen. Deze robot-Bosch kan op eigen houtje 1.100 vierkante meter aan, bijna honderd keer zo veel als onze tuin. Na het nodige graaf- en heiwerk stonden we klaar om te zien hoe deze groene jongen ons een great British lawn ging maken. Daartoe moet hij de tuin in kaart brengen met een rondje langs het draad. Telkens aan het einde meldde de maaier dat het draadje niet recht lag, en weigerde dienst. Pas na vele keren herschikken was het goed en begon het apparaat zijn maaiwerk.

Vanaf toen was het leven goed. Het gazon werd keurig kort gehouden. Er is geen opvangbak voor gras, maar dat wordt zo fijngehakt dat het door de grasmat verzwolgen wordt. Aardig is dat de maaier een ingebouwde gsm heeft, waardoor hij constant online is, en je hem vanuit huis kunt dirigeren. Het is vooral een kwestie van goed afstellen, want anders pakt de robotgrasmaaier ook de bloemen mee, maar voor de rest hoort u ons niet klagen.

Bosch Indego 1100 Connect robotmaaier
***
Prijs: 1.400 euro

Beeld Bosch

Netatmo Welcome

De Netatmo Welcome is een camera die gezichten herkent. Zet hem bij de voordeur en hij meldt via de smartphone wie er wil binnenkomen. Het is samen met de Simplicam een van de weinige camera's die dit kunstje kent. Zelfs de nieuwe Nest Cam kan (nog) geen gezichten herkennen, nog niet althans. Netatmo, de Franse maker, probeert te benadrukken dat dit 'geen bewakingscamera' is. Netatmo wil zeggen hoe fijn het is om te weten of de kinderen veilig uit school zijn gekomen, of dat degene die op het vakantiehuisje past de planten wel geregeld water geeft, zoals afgesproken. Of opa nog leeft. Het heeft speciaal voor dit doel een extreem politiek correct stripalbumpje gemaakt (Aziatische zakenvrouw reist naar New York en krijgt daar een seintje dat haar blonde schoonmaakster is gearriveerd. 'Perfect!').

We geloven het niet. De Welcome is wel een bewakingscamera. Het is een apparaat voor achterdochtigen. Er zullen in de toekomst vast handige toepassingen komen (gezicht van de bezorger herkend, dus gaat de kastdeur open waar hij de spulletjes kan achterlaten). Maar nu nog niet. Het ding is nu vooral creepy. Technisch doet het ding wat het belooft, en dat is knap: na een leercurve van ongeveer een week (en vele tientallen keren aanvinken wie wie is) worden alle gezinsleden nagenoeg feilloos herkend en krijg ik telkens een seintje als iemand thuiskomt.

Vier sterren voor de uitvoering. Alleen: het voelt niet goed. Wij werden er thuis collectief morose van. De Welcome is apparatus non grata verklaard en zit weer in de doos.

Netatmo Welcome. Camera die gezichten herkent.
**
Prijs: 199 euro

Beeld Netamo

Fitbit Surge

De Fitbit Surge geeft een handige indicatie van hoeveel je per dag beweegt. She ain't exactly pretty, ain't exactly small - het is een lel van een horloge. De wigvormige zwarte kast bedekt de gehele pols, maar doordat de kunststof band deels over het horloge is doorgetrokken, oogt hij toch beschaafd. Dit is het topmodel van het stappentelconcern en lijkt op het eerste gezicht de zoveelste in een lange reeks van horloges die zichzelf slim plegen te noemen. Hij heeft geen kleurenscherm, geen apps, geen camera, geen beamer - hoe denkt Fitbit hier ooit voet mee aan de grond te krijgen? Door met de beste te komen. Hij doet alvast een ding beter dan bijna al zijn concurrenten: de accu is niet na een dag leeg, maar houdt het zeven dagen uit, met gemak. Dat betekent dat hij altijd gedragen kan worden (behalve onder de douche, want hij is niet waterdicht, het enige grote nadeel) en niet elke nacht aan de lader hoeft.

Waar de Fitbit een rommeltje van maakt, is het stappentellen zelf. Hun aantal wordt schromelijk overschat, ook gewone wilde polsbewegingen worden geregistreerd als lopen. Zie het aantal stappen daarom meer als een indicatie van hoeveel er bewogen is - niet als een exact getal. Het is een manco waar alle stappentellers aan lijden. Uit een eerder verschenen studie blijkt dat technologie nauwelijks helpt bij het bereiken van een gezondere levensstijl. Gelukkig kun je de Surge dan nog gewoon gebruiken als klokje.

Fitbit Surge, fitnesshorloge met gps en hartslagmeter
****
€ 249,-

Beeld Fitbit Surge

Parrot Bebop Drone

Het Franse Parrot is enkele jaren geleden in de drones gestapt, toen de markt voor handsfreecarkits, waarin het merk koning was, begon op te drogen. Hun eerste, de AR Drone, was direct een hit, vanwege de eenvoudige besturing. Kantel smartphone of tablet, en het apparaat vliegt in dezelfde richting. Laat de besturing los, en hij blijft stil hangen. Kinderlijk eenvoudig. Enige minpunt van de AR was de camera. Video was schokkerig en niet geweldig van kwaliteit.

Het nieuwste model ondervangt deze tekortkomingen. De ingebouwde fish-eyecamera heeft een sensor van 14 megapixel, terwijl daarvan voor video maar een deel nodig is. Dat betekent dat de rest van de sensor kan worden gebruikt voor stabilisatie; trillingen van de drone worden op de beeldchip gecompenseerd. Ook is de camera gescheiden van het deel met de motoren door een rubberophanging. Het resultaat: vloeiende, trillingvrije full hd-video. Een ring van piepschuim beschermt de rotors en de haardos bij vluchten binnenshuis. Buiten kan die ring eraf, waardoor het toestel wendbaarder is en minder last heeft van wind.

Door de hoge beeldkwaliteit (hij kan ook 14 megapixel foto's nemen) en de eenvoudige bediening is dit een ideale consumentendrone. Goed is ook dat de Bebop gps ingebouwd heeft. Daardoor kan hij vanzelf terugkeren naar de plaats van vertrek, mocht hij te ver zijn afgedreven. Zolang je bereik hebt, natuurlijk.

Parrot Bebop Drone
*****
€ 499, inclusief twee accu's voor 22 minuten vliegtijd
parrot.com/nl

Beeld YouTube
Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden