Dit zijn de 25 beste boeken van 2015
Het was een mooi jaar voor de letteren. Niet alleen verschenen er veel meer goede boeken dan een mens in zo'n jaartje kan weg lezen, ze werden nog verkocht ook: de boekenmarkt kruipt met een omzetstijging van drie procent ten opzichte van vorig jaar eindelijk uit zijn dal. Dit zijn de beste boeken van 2015, volgens Erik van den Berg, Hans Bouman, Rolf Bos, Pjotr van Lenteren, Arjan Peters en Wilma de Rek.
25. Paul Biegel en Mies van Hout: De zoute goudvis (Lemniscaat)
Meesterlijk vertelde sprookjes, die zeer ten onrechte stonden te verstoffen in de boekenkast van erven Biegel. Dus wat goed dat ze weer toegankelijk zijn, en wat een prachtige uitgave.
Lees hier de recensie.
24. Marieke Rijneveld: Kalfsvlies (AtlasContact)
Tomeloos poëziedebuut met een vloedgolf aan verbazende vergelijkingen.
Lees hier de recensie.
23. Kim van Kooten: Lieveling (Lebowski)
Dialoogkunstenares laat in haar eerste roman kluchtig volkstoneel knap botsen met een drama waar je juist stil van wordt.
Lees hier (+) de boekcolumn van Sylvia Witteman over Lieveling en hier (+) het interview met Kim van Kooten en Pauline Barendregt.
22. Atticus Lish: Ter voorbereiding op het volgende leven (Hollands Diep)
Geweldig debuut van laatbloeier Atticus Lish, over het leven van een illegale Chinese immigrante en een zwaar getraumatiseerde Irak-veteraan in Queens, New York. Boek laat lezer in grote verwarring achter.
Lees hier de recensie.
21. Myrthe van der Meer: Up (The House of Books).
Er zat dus nóg een roman in Myrthe van der Meer, na het verrassende Paaz, haar verslag in romanvorm uit de psychiatrische kliniek. Up, het manisch-euforische vervolg, balanceert opnieuw tussen huiver en lach.
Lees hier de recensie
20. A.F.Th. van der Heijden: De ochtendgave (De Bezige Bij)
Onder de pruiken broeien voze plannetjes, met dank aan de auteur die de vaderlandse geschiedenis laat bruisen, knallen en dampen.
Lees hier de recensie
19. Peter Mendelsund: Wat we zien als we lezen (Atlas Contact)
Doorwrochte beschouwing over hoe literatuur onze visuele verbeeldingskracht prikkelt. Mooie citaten, rake visualisaties.
Lees hier de recensie.
18. Frans Kellendonk: De brieven (Querido)
Daar zou hij zelf niet naar uitkijken, een keuze uit zijn soms persoonlijke brieven, maar een kwart eeuw na zijn dood kunnen wij nader kennismaken met de auteur die ook in zijn kattenbellen stijlvast bleef.
Lees hier (+) de voorpublicatie die in de Volkskrant werd gepubliceerd.
17. J. Goudsblom: Vuur en beschaving
Nieuwe uitgave van Goudsbloms baanbrekende werk uit 1992 over de rol van vuur in de menselijke beschaving van de vroegste prehistorie tot nu.
16. William Giraldi: Toen kwamen de wolven (Lebowski)
Als het gaat om het oproepen van een sfeer van dreiging en beklemming, heeft Giraldi alleen van Cormac McCarthy iets te leren.
Lees hier de recensie.
15. Philip Kerr: De vrouw van Zagreb (Boekerij)
Tiende deel in de historisch knap gedocumenteerde Bernie Gunther-reeks, spelend in en rond de Tweede Wereldoorlog in vooral Berlijn.
14. Lee Child: Daag me uit (Luitingh Sijthoff)
Alweer 20ste deel in de Jack Reacher-reeks. De letterlijk en figuurlijk ijzersterke hoofdpersoon, ex-militair Reacher, zwerft zoals gewoonlijk ogenschijnlijk doelloos door de VS, hij hoeft immers nergens heen. Hij stapt ditmaal uit de trein in Mother's Nest, want dat is een naam die hij wel interessant vindt. Komt geheid gelazer van. Jack Reacher blijft de prettigste guilty pleasure in het spannende genre.
13. Matt Haig: Redenen om te blijven leven (Lebowski)
Zeldzaam helder legt deze Britse schrijver in zijn zelfhulpboek annex memoir uit wat een depressie met iemand doet: 'Ik wilde niet dood, ik wilde alleen maar niet meer leven.'
Lees hier het interview met Matt Haig.
12. Dan Ephron: Killing a King and the remaking of Israel (Norton & Co)
Opmerkelijke reconstructie van de moord op de Israëlische premier en held van de Zesdaagse oorlog Yitzhak Rabin, nu twintig jaar geleden. Curieus: de moordenaar, extremist Yigal Amir die nog steeds in de gevangenis zit, heeft anno 2015 geen enkele spijt van zijn daad.
11. Hans Zirkzee: Jazz in Rotterdam (Dato)
Lokale geschiedschrijving op z'n best: Hans Zirkzee reconstrueert hoe Rotterdam zijn positie als internationale jazzstad in één catastrofale klap verloor (mei 1940) en na schrale decennia weer heroverde. Schitterend geïllusteerd.
Lees hier de recensie.
10. Isabel Hoving: De een na laatste dood van het meisje Capone (Algemeen Fonds)
In het ondergelopen Europa van na de klimaatcrisis vecht een meisje dat alles verloren heeft voor een eigen plekje, in een wereld waarin echt en virtueel niet meer te onderscheiden is.
Lees hier de recensie.
9. Michel Houellebecq: Onderworpen (Arbeiderspers)
Hoe groot de profetische gaven van Houellebecq werkelijk zijn weten we pas in 2017, maar huiveringwekkend is de roman nu al, met dank aan de gebeurtenissen in Parijs en de recente verkiezingsuitslagen.
Lees hier het nieuws dat Onderworpen extreem rechts in de hand zou spelen.
8. Penelope Fitzgerald: De boekhandel (Karmijn)
Eiland van rust en bespiegeling. Maar indringend en beklijvend. Penelope Fitzgerald is de chroniqueur van de waardige gelatenheid.
Lees hier de recensie.
7. Jonathan Franzen: Zuiverheid (Prometheus)
Grijnzend scheert Franzen langs de afgronden van het Dickensiaanse cliché, met een overtuigende 21ste-eeuwse literaire State of the Union als resultaat.
Lees hier de recensie.
6. August Willemsen: Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen (de Arbeiderspers)
Vijftig jaar omspannende briefwisseling tussen een eminente vertaler-essayist en diens jeugdvriendin: hoe een schuchter talent zijn vorm vindt en zich overrompelend ontplooit.
Lees hier de recensie.
5. Inge Schilperoord: Muidhond (Podium)
Claustrofobische roman over een sympathieke zedendelinquent die zichzelf niet in de hand heeft.
Lees hier de recensie.
4. Hans en Monique Hagen, Charlotte Dematons: Nooit denk ik aan niets (Querido Kinderboek)
Sensationele kinderdichtbundel, vooral door de intensieve samenwerking tussen illustrator en dichters, die elkaars werk over en weer zo beïnvloedden, dat tekst en beeld nauwelijks nog los van elkaar kunnen worden gezien.
Lees hier de recensie.
3. Leon de Winter: Geronimo (De Bezige Bij)
Zeer onderhoudende mix van literaire roman en faction-thriller over de liquidatie van Osama Bin Laden in 2011.
Lees hier de recensie.
2. Peter Pontiac: Styx (Podium)
Miraculeuze zwanenzang van striptekenaar-suprême Peter Pontiac (1951-2015) over zijn terminale ziekte. Een tjokvol, geestig, diepzinnig, ontroerend 'doodboek'.
Lees hier de recensie en lees hier het postuum van Peter Pontiac.
1. George Gissing: New Grub Street (Prometheus)
Briljant, uit 1891 stammend portret van een ploeterende idealistische schrijver, dat zindert van bevlogenheid. Nu eindelijk in het Nederlands vertaald.
Lees hier de recensie.