Dit zei de staatssecretaris eerder over 'neerstortende luchtballon' pgb

Amper besparingen en 20.000 verloren banen in de zorg. De cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) vandaag presenteerde over de effecten op de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) moeten een klap zijn voor staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA). Het is immers haar taak om de bezuinigingen hierop te realiseren. Hoe bereikte ze 'deze grootste stelselwijziging van de afgelopen vijftig jaar?'

Demonstratie in Den Haag tegen de bezuinigingen op het pgb. Beeld anp

Het is één van de meest omstreden maatregelen van deze gedoogcoalitie. Veldhuijzen van Zanten wil de gestaag stijgende kosten van het populaire pgb intomen: ze vergeleek het in juni nog met een luchtballon met een veel te zware mand eronder die dreigt neer te storten. Met een pgb krijgen mensen budget om zelf hun zorg in te kopen. In 2011 gaat er 2,4 miljard euro naar het pgb, en de komende jaren stijgt dat bedrag. Veldhuijzen van Zanten moest voorkomen dat er in 2015 een overschrijding van 900 miljoen euro is.

Compleet verbouwd
Daarvoor werd de wetgeving omtrent het pgb compleet verbouwd. Het nieuwe systeem voorziet vanaf 2014 alleen nog in budgetten voor personen die anders in een gehandicapteninstelling, verzorgings- of verpleeghuis zouden worden opgenomen. Voor 2014 moeten alle andere pgb-houders overstappen op 'zorg in natura' van zorginstellingen. Daarvoor ontwikkelde ze het begrip 'borgen'. Hiermee beloofde ze dat ze aantoonbaar goedkopere oplossingen in de zorg zou blijven waarborgen. Een toezegging die veel van de gewenste besparingen teniet doet, aldus het CPB vandaag.

De politieke debatten zorgden voor veel commotie. Duizenden pgb-houders trokken naar Den Haag. Bij de debatten zaten vaak tientallen zwaargehandicapten in veelsoortige rolstoelen. Dat de discussie vaak ingewikkeld was bleek wel uit de opmerking van de staatssecretaris toen het de Kamer nog niet duidelijk genoeg was: 'Ik heb het in zeven kleuren uitgelegd, ik kan het in het Chinees opschrijven, nou nee, ik stuur u wel een gewone brief. Dan staat het zwart op wit.'

Soldaten ontslagen
Ook verdedigde ze haar bezuinigingen met de opmerkingen dat 'er nu soldaten worden ontslagen, omdat ik te veel uitgeef'. Uiteindelijk kwamen de PVV, CDA en VVD tot de in de woorden van de staatssecretaris 'grootste stelselwijzing van de afgelopen vijftig jaar'.

Een stelselwijziging waarvan de kostenbesparingen inmiddels uiterst onzeker zijn.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden