Column

Dit zegt de wetenschap over lijnende Linda

Linda de Mol, opgepast, wie ineens fanatiek gaat sporten kan ook zwaarder worden.

Tonie Mudde
null Beeld
Beeld

Linda de Mol weegt 82 kilo en dat mag u best weten. De komende weken gaat de presentatrice op haar eigen videokanaal haar afvalpogingen filmen. Vijf kilo eraf in zes weken is het plan. Linda gaat gezonder eten en drie tot vier uur per week intensief sporten. 'Dat je er aan het einde uitziet alsof iemand een emmer water over je heen heeft gegooid.'

In een zelfgemaakt filmpje laat Linda de fitnessruimte op haar zolder zien. Die is groot genoeg voor de workout van een heel voetbalelftal, maar Linda heeft 'm helemaal voor haarzelf en haar personal trainer.

Nu is meer bewegen om tal van gezondheidsredenen aan te raden, maar uit diverse studies blijkt dat je er nou juist op de weegschaal weinig van merkt. Helemaal schrikken is een studie van Arizona State University, waarbij vrouwen met een 'zittende levensstijl' het roer omgooiden. Drie maanden lang stapten ze drie keer per week een half uur fanatiek op een lopende band. Sommige deelneemsters raakten zo wat kilo's kwijt, maar het grootste deel - 55 van de 81 vrouwen - werd als groep juist zwaarder.

Een veelvoorkomend bij-effect van sporten is dat mensen extra eten gaan opscheppen en meer gaan drinken, méér dan ze er in de sportschool afbranden. Ter indicatie: een energiedrankje heb je in een paar seconden achterover geslagen, maar je zit toch al gauw een half uur op de hometrainer te zwoegen om die calorieën weer kwijt te raken.

Of Linda's lijnpoging gaat slagen, hangt dus vooral af van wat ze eet en drinkt, en niet wat u haar de komende weken op Linda.tv allemaal op die zweetzolder ziet uitspoken.

Rond Linda's initiatief is inmiddels al een heel legioen aan vrouwen opgestaan die haar via social media aanmoedigen en zelf meedoen met diëten.

Op de Facebookpagina Linda.lijnt regent het reacties als: 'Superknap dat je gewoon op de weegschaal gaat staan terwijl heel Nederland kan meekijken Linda! :) Mijn startgewicht is 86 kilo en ik ben maar 1.67. Maar 5 kilo in 6 weken lijkt mij ook zeker haalbaar dus ik doe met je mee!'

Al die reacties kan Linda erg waarderen, want zoals ze het zelf zegt 'gedeelde smart is halve smart, en zo kunnen we er elkaar een beetje doorheen slepen.'

Sociale hulp om af te vallen: daarvoor zijn gelukkig dan weer wél hoopvolle aanwijzingen te vinden in de wetenschappelijke literatuur.

Over de strategie achter de nieuwe dieetvlogs van Linda de Mol
De komende zes weken kunnen Linda's lezers twee keer per week nauwgezet volgen hoe De Mol de strijd tegen haar overtollige kilo's aangaat, én zelf ook meedoen. Emotioneel betrokken bij het lijnen van Linda: 'Dan ben je vanzelf een stapje dichter bij een abonnement.'

Hoe een personality-glossy een succes wordt
Met &C probeert Chantal Janzen na te doen wat Linda de Mol 14 jaar geleden lukte: een succesvolle glossy in de markt zetten. Bladendokter Rob van Vuure legt uit waarom dat nog niet zo vanzelfsprekend is.

Aaf Brandt Corstius over Linda de Mol
We weten dat je rijk bent, Linda de Mol. Zoals de Amerikanen zeggen: own it.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden