VooruitblikNieuwsjaar 2019

Dit wordt het nieuws in 2019

Wat staat er het komend jaar allemaal te gebeuren en wat gaat er veranderen? De komende week bespreken we elke dag een maand.

Redactie
null Beeld

JANUARI

In 2019 af van uw overgewicht? De gratis leefstijlcoach helpt u op weg

Op kosten van de zorgverzekeraar en met subsidie van het Rijk serieus het gevecht aangaan met uw overgewicht: vanaf 1 januari kan het. Duur van het programma: 2 jaar. De leefstijlcoach helpt u erdoorheen.

De betere verdwijntruc: het tv-scherm dat niet te zien is

Het klinkt paradoxaal, maar een televisie, die wil je tegenwoordig vooral niet zien. Buiten de kijktijd om maakt een beetje beeldscherm zich tegenwoordig onzichtbaar door de gedaante aan te nemen van een omlijst kunstwerk of van de muur eromheen.

Eindelijk: ook op Schiermonnikoog met de OV-chipkaart in de bus

Overal in het land kan al ­jaren gereisd worden met de OV-chipkaart, Maar inchecken op Schiermonnikoog was er nog niet bij. Het Waddeneiland is het laatste stukje Nederland waar niet met het pasje kon worden gereisd. Dat gaat op 8 januari 2019 veranderen.

In een wekelijkse ‘millennial talk show’ op YouTube gaan tv-journalist Laila Johnson-Salami (21, foto) en de Nigeriaanse rapper Folarin ­Falani (28), beter bekend onder zijn artiestennaam Falz, in gesprek met de kandidaten voor de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in februari. Beeld Isabella Agbaje
In een wekelijkse ‘millennial talk show’ op YouTube gaan tv-journalist Laila Johnson-Salami (21, foto) en de Nigeriaanse rapper Folarin ­Falani (28), beter bekend onder zijn artiestennaam Falz, in gesprek met de kandidaten voor de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in februari.Beeld Isabella Agbaje

FEBRUARI

‘Millennial talk show’ bepaalt de toon van het verkiezingsdebat in Nigeria

Op 16 februari kiest Nigeria een nieuwe president. Het land verkeert in crisis: de economie hapert, etnisch geweld laait op. Maar het zijn twee twintigers die met hun onorthodoxe praatprogramma op YouTube de toon van het verkiezingsdebat bepalen.

Kaepernick speelt niet, twittert niet, spreekt niet en is daardoor groter dan ooit

Colin Kaepernick is de bekendste American Football-sporter van dit moment, al speelt hij al tijden niet meer. Het wordt met de dag onwaarschijnlijker dat hij ooit nog aan de bak komt. Desondanks groeit de invloed van de knielende actievoerder op popsterren als Rihanna en Cardi B en op nationale Amerikaanse discussies over politiegeweld en racisme.

Biograaf Onno Blom ziet ziel van Rembrandt in zelfportret

In de herfst verschijnt een biografie van Onno Blom over Rembrandts jaren in Leiden, waar hij van zijn geboorte in 1606 tot 1631 woonde. In de Volkskrant doet Blom wekelijks verslag van zijn speurtocht. Wat is zijn favoriete Rembrandt?

Alex Mulder verdiende zijn vermogen in de uitzendbranche en investeert nu in het Hem. Beeld Martin Dijkstra/Lumen
Alex Mulder verdiende zijn vermogen in de uitzendbranche en investeert nu in het Hem.Beeld Martin Dijkstra/Lumen

MAART

‘Tate Modern aan het Noordzeekanaal’, het megaplan van ondernemer Alex Mulder

Ondernemer Alex Mulder investeert zijn miljoenen veelal in cultuur. Zijn nieuwste project: het Hem, huis van kunst en cultuur, in Zaanstad. Ontworpen door Rem Koolhaas. Nog een paar maanden en dan gaat het open.

Provinciale verkiezingen: welke prijs gaat Mei Li Vos van Rutte vragen?

De minister-president zal het stoïcijns ontkennen – ‘jongens, ik ben helemáál niet bezig met die verkiezingen – maar Mei Li Vos speelt de komende maanden een voorname rol in zijn gedachten. De lijsttrekker van de PvdA in de Eerste Kamer is zo’n senator die na 20 maart opeens van belang kan worden voor het lot van het landsbestuur.

Max Verstappen moet dit jaar de titel op z’n Japans pakken

Vraag een willekeurige automobilist met welk automerk hij het snelste van A naar B wil reizen en hij noemt hoogstwaarschijnlijk niet als eerste Honda. Toch is het Japans vernuft dat Max Verstappen vanaf 17 maart, als hij in Melbourne zijn eerste race rijdt met een Honda-motor, aan wereld­titels moet helpen in de Formule 1.

APRIL

Deze ‘macho’ moet Trump weer president maken

Dit voorjaar wordt duidelijk wie in 2020 de strijd aangaat met Donald Trump om het presidentschap. De president zelf kan bouwen op zijn eigen koningmaker, Brad Parscale.

Snorfietser in Amsterdam moet helm op

Snorfietsers vinden het vaak maar niets: een helm. In Amsterdam zullen ze vanaf april wel moeten, omdat ze van het fietspad naar de rijbaan moeten verhuizen.

De laatste veldslag om de IJzeren Troon

Zo langzamerhand is de ­wereld verdeeld in fans van de HBO-serie Game of Thrones, die bij de koffieautomaat net zo makkelijk spreken over de strijdende fracties in het mythische ­Westeros als over de hattrick van ­Daley Blind, en mensen die wegvluchten als ze merken dat een collega het woord ‘drakenmoeder’ in de mond neemt,zonder een spoor van ironie.

MEI

Blaast het nieuwe windpark Borssele de kerncentrale van het stroomnet?

Nog produceert de kerncentrale van Borssele onbekommerd zijn stroom, behoorlijk betrouwbaar en gestaag. Maar eind dit jaar kan dat weleens veranderen. Zodra het windpark Borssele, 20 kilometer voor de Zeeuwse kust, zijn eerste stroom gaat leveren, ontstaat de kans dat de kerncentrale van de kabel wordt gedrukt.

Hells Angels strijden bij rechter voor lijfsbehoud

Wat staat er het komend jaar allemaal te gebeuren en wat gaat er veranderen? Justitie doet een nieuwe poging om de Hells Angels te verbieden, nadat dit tien jaar geleden mislukte. Uitspraak is in mei.

De pot met Italiaanse honing voor Tom Dumoulin

Waarom tekende Mauro Vegni een parcours voor de Ronde van Italië dat op lijf van Tom Dumoulin is geschreven? Il direttore geeft voor een keer zijn geheimen prijs.

JUNI

2019 wordt een rumoerig jaar voor stadion De Kuip

De megasterren waren vertrokken naar Amsterdam, maar ziedaar: met vier keer Marco Borsato en een keer Rammstein komen er na elf jaar eindelijk weer concerten in De Kuip.

In een commerciële raket de ruimte in

Wat hebben alle 560 mensen gemeen die ooit een ruimtereis hebben gemaakt? Antwoord: ze werden stuk voor stuk omhooggeschoten door grote overheidsorganisaties als Nasa, Esa of het Russische Roscosmos. In juni moet daarin verandering ­komen.

JULI/AUGUSTUS

Vanaf 1 juli het appen en bellen op de fiets aan banden

Bellende en appende fietsers moeten het gaan merken. Komende zomer kunnen ze opeens tegenover een boa staan. ‘Als we het niet meer weten met de handhaving, dan komt het wel bij ons, een soort afvoerputje, terecht.’

Rembrandt heeft niet alles op De Nachtwacht zelf geschilderd

Op zaal in het Rijksmuseum wordt onderzocht wat de bekende schilder wél heeft geschilderd.

Eindelijk een kijkje nemen in het ‘Oranjehotel’

Lange tijd was de Duitse strafgevangenis in Scheveningen niet toegankelijk voor publiek.

SEPTEMBER/OKTOBER

Dit jaar eindelijk flaneren aan Rotterdamse Ramblas

Nu nog is de Rotterdamse boulevard Coolsingel vanaf het Hofplein langs Stadhuis, Bijenkorf en Koopgoot een bouwput, maar vanaf september krijgt de duurste Rotterdamse straat op het Monopolybord langzaam zijn nieuwe gestalte.

Hoezo onafhankelijk? De strijd om opvolging van Draghi wordt ultrapolitiek

Wordt uw pensioen gekort? Gaat de hypotheekrente dit jaar omhoog ? En wanneer ­levert dat spaargeld eindelijk weer eens wat op? Het ligt grotendeels in handen van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. En die krijgt dit jaar een nieuwe president.

Als het aan Cora van Nieuwenhuizen ligt, komt er dit jaar zekerheid over de opening van Lelystad Airport in 2020

Voor Cora van Nieuwenhuizen moet dit het jaar worden waarin ze de opening van Lelystad Airport regelt. Vooralsnog zit de minister klem tussen de eisen van Brussel en de Kamer.

NOVEMBER/DECEMBER

Boerenbijltjesdag door stikstof en fosfaat

Het wordt een spannend jaar voor veel boeren. Want de omvang van de veestapel zal weer ter discussie staan. Aanjager hiervan is advocaat Valentijn Wösten. Hij laat het stikstofbeleid van Nederland wankelen.

Ook het nieuwe album van Adele zal records breken

Volgens ingewijden is zij al een halfjaar aan het schrijven en componeren. En kan in 2019 een nieuwe plaat van Adele worden verwacht, bijna vier jaar na het album 25. De Britse tabloid The Sun, die zich laat influisteren door ‘bronnen rond Adele’, onthulde afgelopen zomer dat de wereld dit jaar sfeervol kerstfeest kan vieren met eindelijk weer een verse Adele-plaat.

Dit nieuws moet u lezen als u vindt dat uw smartphone te langzaam gaat

Overbelaste mobiele netwerken omdat de hele buurt gelukswensen stuurt met Oud en Nieuw? Op een aantal plekken in de wereld is dit verleden tijd, met dank aan de vijfde generatie ­mobiele netwerken: 5G, de snellere opvolger van 4G. Onder meer in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk moeten dit jaar een aantal van die grootschalige commerciële 5G-netwerken operationeel worden. Nederland volgt een jaar later.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden