Dit wordt beter in 2015

Sheila Sitalsing

Omdat goed nieuws geen nieuws is, zijn lijstjes met potentiële rampen die ons in 2015 zullen treffen populair. Oorlogen, conflicten, in elkaar stortende economieën - dat werk. Die lijstjes zijn saai en deprimerend, en zitten er altijd net naast: de oorlog breekt elders uit, de verkeerde munt stort in, de voorspelde pandemie blijft uit.

Daarom een lijstje van al het goeds dat 2015 met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal brengen.

1. De armoede zal verder dalen. Voordat allerlei mensen schuimbekkend de krant gaan schrijven dat we zeker nog nooit bij de voedselbank in Rotterdam zijn gaan kijken: niet dat soort armoede. Echte armoede, leven van anderhalve dollar per dag zonder perspectief op vooruitgang, boomschors eten, je kind uit werken sturen, doodgaan aan iets stoms als diarree. Dat type armoede daalt al decennia spectaculair en die daling gaat gestaag door.

2. Veiligste voorspelling: er komen nog betere, snellere en slimmere telefoontjes, computers en internetverbindingen beschikbaar voor almaar lagere prijzen.

3. Er zal minimaal één medische doorbraak komen, verlichting voor mensen die lijden aan een aandoening die tot dusver in de categorie hopeloos viel. Een vaccin tegen dengue (komt waarschijnlijk op de markt beschikbaar in 2015), nog betere technieken voor de behandeling van borstkanker, de draadloze pacemaker komt uit de testfase. En nog veel meer.

4. Tussen de stapels en stapels rotzooi, verschijnt minimaal één prachtig, alles opslokkend, ontroerend, ontregelend boek, zo'n boek waaruit je hardop zou willen voorlezen aan wildvreemden in het openbaar vervoer.

5. Er zal seks zijn. En overlevingsdrang. En hoop.

Het wordt een machtig mooi jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden