Dit wil de politiek op gebied van technologie en privacy

Wat zijn de plannen van politieke partijen op het gebied van technologie, privacy en robotisering? Een bloemlezing uit de partijprogramma's van de grotere partijen. En van de Piratenpartij natuurlijk.

De PVV maakt geen enkel woord vuil aan digitale zaken. Beeld Martyn F. Overweel

PVV

De PVV maakt geen enkel woord vuil aan digitale zaken.

Pagina's: 1
Internet/cyber: 0
Privacy: 0
Robot: 0

D66

D66 maakt zich zorgen over privacyverlies in de digitale wereld en ruimt daarvoor veel ruimte in. De partij wil een stop op de 'ongebreidelde dataverzamelingen' door overheid of bedrijven en geen sleepnetten voor informatie over willekeurige burgers. D66 vindt de wetten die in voorbereiding zijn voor het vergroten van de bevoegdheden van inlichtingendiensten 'problematisch'. De consument moet eigenaar zijn van de gegevens die door bedrijven en overheden worden verzameld. Hij moet weten welke gegevens door wie en voor welke doeleinden worden gebruikt. De Autoriteit Persoonsgegevens moet eventuele 'dataroof' in de gaten houden, ook bij intelligente auto's en slimme apparaten.

Encryptie ('het briefgeheim van de 21ste eeuw') moet worden gestimuleerd: alleen goede versleuteling beschermt persoonsgegevens, bedrijfsgeheimen en overheidsdocumenten. De politie mag niet hacken door gebruik te maken van softwarefouten. Om de cyberveiligheid te vergroten, moet het NCSC (Onafhankelijk Nationaal Cyber Security Centrum) onafhankelijk worden, vergelijkbaar met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo kunnen justitie of de AIVD geen invloed uitoefenen op de adviezen. Ook wil D66 een 'significante verhoging' van het budget voor cybersecurity om de vitale infrastructuur te beschermen.

Tot slot wil D66 dat kinderen vanaf de basisschool les krijgen in digitale vaardigheden en informatica om ze voor te bereiden op een leven in een digitale samenleving.

Totaal aantal pagina's: 173
Internet/cyber: 43 × genoemd
Privacy: 33 × genoemd
Robot: 4 × genoemd

Alexander Pechtold. Beeld ANP

CDA

Het CDA wil een inhaalslag op het terrein van cybersecurity. Want: in 'de donkere hoeken van het internet' hebben criminelen vrij spel. Politie en justitie moeten daarom ruimere bevoegdheden krijgen voor het binnendringen in netwerken, het tappen van communicatie en het kopiëren en ontoegankelijk maken van gegevens. Deze verruiming van bevoegdheden voor de AIVD en andere diensten moet wel hand in hand gaan met 'extra waarborgen voor de privacy'. Hoe deze polen precies hand in hand gaan, laat het CDA in het midden. Wel constateert de partij dat persoonlijke gegevens van burgers steeds vaker bij grote, buitenlandse bedrijven te vinden zijn. Om de burger hiertegen te beschermen moet de komende jaren de wetgeving die onlinebescherming biedt worden verbeterd.

Om kinderen en jongeren beter te beschermen tegen digitale vormen van pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag, moet het verspreiden van 'wraakporno' strafbaar worden.

Pagina's: 105
Internet/cyber: 12 × genoemd
Privacy: 1 × genoemd
Robot: 1 × genoemd

GroenLinks

Net als D66 is er bij GroenLinks veel aandacht voor privacy. De overheid moet openheid geven over welke data van burgers worden opgeslagen. Daarnaast moet de overheid toezien op een veilig en privacyvriendelijk ontwerp van alle apparaten die met internet zijn verbonden. De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt meer capaciteit.

Het briefgeheim uit de Grondwet moet worden uitgebreid tot een onlinecommunicatiegeheim. GroenLinks wil de bewaarplicht afschaffen. Deze verplicht telecomproviders om telecom- en internetgegevens voor langere tijd te bewaren. In plaats daarvan krijgen opsporings- en veiligheidsdiensten de mogelijkheid om alleen de gegevens van verdachte personen te laten bewaren en, na toestemming van de rechter, te bekijken.

De overheid moet de beveiliging van haar computersystemen verbeteren. Ook moeten de kennis en het gebruik van veilige encryptie worden bevorderd. 'Zonder achterdeurtjes', zegt GroenLinks er bij. Dus ook de overheid mag geen gebruik maken van softwarefouten om informatie bij verdachten te achterhalen.

Net als D66 en de Piratenpartij wil GroenLinks een wereldwijd verbod op zelfschietende robots.

Pagina's: 78
Internet/cyber: 14 × genoemd
Privacy: 6 × genoemd
Robot: 2 × genoemd

Jesse Klaver. Beeld ANP

VVD

De VVD heeft veel plannen en ideeën over technologie en internet. Zo wil de partij cybercriminaliteit opsporen en strenger bestraffen. Er moeten gespecialiseerde politieteams komen met hacken als opsporingsbevoegdheid. Politieagenten mogen zich voordoen als lokpubers om pedoseksuelen op te sporen. Hoe al deze plannen worden uitgevoerd en betaald blijft in het midden. 'Een sterke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven zijn nodig om bedreigingen af te wenden', meldt de VVD. Terroristen en burgers die een ernstige misdaad hebben gepleegd, verspelen hun recht op privacy.

Pagina's: 102
Internet/cyber: 21 × genoemd
Privacy: 11 × genoemd
Robot: 2 × genoemd

Mark Rutte. Beeld ANP

PvdA

De PvdA maakt niet veel woorden vuil aan internet. Het woord komt twee keer voor. Er is een apart lemma (135 woorden) over privacy, waarin onder meer wordt gesteld dat bedrijven en overheid openheid moeten gaan geven over wat zij van individuen weten. Verder wil de partij extra investeren in innovatie bij politie en in de bestrijding van cyberterreur. Details over de uitvoering van de plannen worden niet gegeven. Verder stelt het programma dat 'voor een verbonden samenleving het van groot belang is dat we technologische vernieuwing inzetten om de kwaliteit van de samenleving als geheel te verbeteren'. Daar kan niemand het mee oneens zijn.

Pagina's: 67
Internet/cyber: 3 × genoemd
Privacy: 6 × genoemd
Robot: 2 × genoemd

SP

Privacy, big data, cybercrime en technologieonderwijs zijn geen speerpunten van het SP-programma, maar de partij besteedt wel uitgebreid aandacht aan deze onderwerpen onder het kopje 'Een vrij en veilig internet'. Wie nergens van wordt verdacht, hoeft niet te vrezen dat ongevraagd data worden verzameld, stelt de partij. Wat precies onder datavergaring wordt verstaan, blijft onduidelijk. De inlichtingendienst AIVD krijgt geen sleepnet, als het aan de SP ligt. Overheden en bedrijven mogen geen persoonsgegevens doorverkopen of doorgeven zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. En de overheid mag niet automatisch gegevens aan elkaar koppelen voor datamining. Om wat voor gegevens het hier gaat, wordt ook nu niet duidelijk gemaakt.

In het onderwijs moet het kennisniveau omhoog: docenten krijgen extra ict-cursussen. Op basisscholen wordt kinderen digitale vaardigheden bijgebracht.

Versleutelen van informatie door burgers wordt gestimuleerd, en de politie mag geen misbruik maken van beveiligingslekken, maar moet ze melden. De partij wil de Autoriteit Persoonsgegevens versterken om de privacy van burgers beter te beschermen. Verder zegt de SP pal te staan voor netneutraliteit, wat betekent dat internetaanbieders geen onderscheid mogen maken in het soort data dat ze doorgeven.

Pagina's: 64
Internet/cyber: 8 × genoemd
Privacy: 2 × genoemd
Robot: 1 × genoemd

Emile Roemer. Beeld ANP

Piratenpartij

Waar andere partijen op zijn best een paar alinea's hebben ingeruimd voor privacy en onlineburgerrechten, stroomt het partijprogramma van de Piratenpartij ervan over. Hier geen lange verhandelingen over klimaatverandering (er wordt wel aandacht aan besteed, maar verhoudingsgewijs weinig) of de hoogte van de AOW; bijna alles staat in het teken van de burger. Een paar punten: een verbod op de ongevraagde verkoop van persoonlijke informatie. Het 'terughackvoorstel' voor politie gaat van tafel. Preventief fouilleren wordt gestopt. Een verbod op software voor automatische herkenning van personen in de openbare ruimte. Privacy by design wordt een wettelijk verplicht uitgangspunt. En asiel voor Edward Snowden. Need we say more? Nee.

Pagina's: 65 (interactief)
Internet/cyber: 25 × genoemd
Privacy: 27 × genoemd
Robot: 2 × genoemd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.