Dit weten we over de daders van de aanslagen

Langzaam maar zeker komt er meer informatie naar boven over de vermoedelijke daders en medeplichtigen van de aanslagen in Parijs. Dit is wat we tot nu toe weten.

null Beeld ap
Beeld ap

Abdelhamid Abaaoud (27)

Verdacht van: 'brein achter de aanslagen'
De Belgische veiligheidsdiensten vermoeden dat de 27-jarige Abdelhamid Abaaoud betrokken is bij de aanslagen. Volgens de Belgische krant de Standaard zou hij het 'brein achter de aanslagen' zijn, en zat hij ook achter de mislukte aanslagen in Verviers eerder dit jaar. Daarnaast zou hij samen met een van de in Parijs gedode terroristen in 2010 en 2011 strafbare feiten hebben gepleegd in Brussel.

Lees hier meer over Abdelhamid Abaaoud, alias Abou Omar Soussi.

Abdeslam en Brahim Salah (26)

Verdacht van: bomaanslag Boulevard Voltaire (Brahim)
De 26-jarige Abdeslam Salah is nog vootvluchtig. Maandagochtend waren er berichten dat hij zou zijn opgepakt tijdens een grootschalig politie-optreden in de Brusselse deelgemeente Molenbeek, maar dat werd even later ontkend door de opsporingsdiensten. Het is ook nog niet duidelijk of hij als dader of medeplichtige wordt beschouwd. Wel is bevestigd dat in Molenbeek een klopjacht op hem gaande is.

Tot het terreurnetwerk dat achter de aanslagen zit behoorden verder twee van zijn broers. Eén van hen, Brahim, kwam om op de Boulevard Voltaire, bij een mislukte aanslag met een bomgordel.

De andere broer, Mohammed, werd afgelopen weekeinde gearresteerd in de Belgische gemeente Molenbeek. Op maandag werd hij weer vrijgelaten. Volgens zijn advocate had hij een onweerlegbaar alibi voor vrijdagavond toen de aanslagen plaatsvonden, zegt zij tegenover persbureau Belga. Mohammed Salah is niet in verdenking gesteld.

Een Volkswagen Polo die bij de aanslagen is gebruikt, bracht de politie op het Belgische spoor. Een parkeerkaartje wees naar Molenbeek, dat bekend staat als thuishaven van jihadisten. Enkele uren na de aanslag zou Abdeslam Salah zijn aangehouden door de politie terwijl hij richting de Belgische grens reed. De agenten legden geen verband met de aanslagen en hij mocht doorrijden.

null Beeld afp
Beeld afp

Osmar Ismaïl Mostefai (29)

Verdacht van: schietpartij concertzaal Bataclan
De 29-jarige Omar Ismaïl Mostefai was de eerste dader die afgelopen weekeinde werd geïdentificeerd. Dat gebeurde aan de hand van een vingerkootje dat in de Bataclan werd teruggevonden. Hij is 'een kleine crimineel' en een jonge vader van Algerijnse afkomst. Bij de Franse inlichtingendiensten stond hij bekend als 'geradicaliseerd' sinds 2010. Met terrorisme was hij echter nog niet in verband gebracht.

Inlichtingendiensten waren er volgens de Franse krant Le Monde wel van op de hoogte dat hij in 2013 en 2014 maandenlang in Syrië is geweest. Daarna heeft hij zich bij een kleine, salafistische organisatie aangesloten in zijn woonplaats Chartres. Zeven mensen uit de omgeving van Mostefai zijn gearresteerd, waaronder zijn vader, broer en zus. Turkije zegt Frankrijk tot twee keer toe te hebben gewaarschuwd voor Mostefai.

Familiewoning van mostefai in Bondoufle. Beeld photo_news
Familiewoning van mostefai in Bondoufle.Beeld photo_news

Bilal Hadfi

Verdacht van: zelfmoordbom stadion
Bilal Hadfi, een jonge twintiger, blies zichzelf vrijdag op bij het Stade de France. Hij woonde in België. Volgens Het Laatste Nieuws kwam hij uit de plaats Neder-over-Heembeek en is hij sinds de lente van 2014 geradicaliseerd. Daarvoor zou hij zich voornamelijk hebben beziggehouden met voetbal. Op Facebook plaatste hij in juli een oproep om aanslagen in het westen te plegen, en hij zou op Facebook bevriend zijn geweest met onder meer Abou Isleym. Die Belgische Syriëstrijder poseerde onlangs bij een onthoofd lijk.

Hadfi zou vorig jaar vanuit Brussel naar Syrië zijn vertrokken om zich bij IS aan te sluiten.

'Ahmad al Muhammad'

Verdacht van: zelfmoordbom stadion
Een van de drie zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen bij het Stade de France had een tijdelijk paspoort of soortgelijk document bij zich waarin hij zich voordeed als een Syrische man genaamd Ahmad al Muhammad, maar deze naam is waarschijnlijk vals. Volgens een CNN-verslaggever die zich baseert op een Franse senator is deze man op 3 oktober op het Griekse eiland Leros gearriveerd tussen talloze Syrische vluchtelingen. Via Macedonië, Servië en Kroatië zou hij uiteindelijk in Parijs terecht zijn gekomen.

Een Franse aanklager zei maandag tegenover persbureau Reuters dat de vingerafdrukken van een van de zelfmoordterroristen overeenkomt met de afdrukken van een vluchteling die zich in oktober in Griekenland heeft geregistreerd. Het zou gaan om een 25-jarige man die is geboren in Idlib.

Stade de France kort na de aanslagen. Beeld photo_news
Stade de France kort na de aanslagen.Beeld photo_news

Samy Amimour

Verdacht van: schietpartij concertzaal Bataclan
Franse media melden maandag dat een vierde dader is geïdentificeerd. Het zou gaan om Samy Amimour. Zijn familie woont in de Parijse voorstad Bobigny. Hij zou een van de daders zijn van de schietpartij in concertzaal Bataclan in hartje Parijs, waarbij 89 doden vielen.

Amimour is een 28-jarige Fransman. In 2012 werd hij beschuldigd van terroristische activiteiten en onder juridisch toezicht geplaatst. In 2013 verdween hij echter van de radar en werd een internationaal opsporingsbevel naar hem ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden