Dit was de week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Een familiebericht, een rechtszaak en de digitale verandering.

Philippe Remarque
null Beeld
Beeld

Rashid vs Volkskrant

Het was voor mij een zwarte week, want dinsdag heb ik mijn vader in zijn kist gelegd. Een originele, fantasierijke man, geweldig voor zijn kinderen. Aan zijn lenige omgang met de taal heb ik veel te danken.

Begin jaren zestig werkte hij, in pak en met hoornen bril, bij de Haagse Post, onder de illustere G.B.J. Hiltermann. Samen met figuren als Joop van Tijn, Simon Vinkenoog, Armando en Jan Cremer. Mooie verhalen, maar het was hem niet geheel bevallen. Mij raadde hij dan ook af in de journalistiek te gaan. Toch volgde hij me enthousiast, zeker toen ik bij zijn favoriete krant ging werken. Ik heb de Volkskrant op zijn ziekbed nog een paar ochtenden bezorgd. Vandaag staat hij er zelf in. Bij de familieberichten.

De dag erop stond ik in de rechtszaal tegenover Mohammed Rashid. Die eist 15 duizend euro schadevergoeding plus excuses op de voorpagina aan hem en alle moslims van Nederland, voor onze stigmatiserende voorpagina van 16 augustus. Daarop was te zien hoe hij in zijn auto door de marechaussee wordt gecontroleerd, naast de kop 'Is Schiphol nog veilig?'

Een verslag van zijn betoog stond donderdag in de krant. Rashid is een beleefd man, we hebben elkaar wel drie keer de hand geschud. Toch hoop ik dat hij geen gelijk krijgt. Het is een groot goed dat burgers als Rashid zich teweer kunnen stellen tegen de macht van de media, zei ik tegen de rechter. De vrijheid van de krant kan bestaan omdat zij wordt begrensd door het oordeel van de onafhankelijke rechter. Die moet nu bepalen of wij Rashid echt zoveel persoonlijke schade hebben berokkend als hij beweert. We wachten zijn oordeel af.

Maar rechterlijk ingrijpen moet er niet toe leiden dat wij de werkelijkheid niet kunnen weergeven, betoogde ik. Als wij geen foto's met Arabisch uitziende mensen mogen publiceren bij artikelen over controles omdat dat verkeerde associaties zou kunnen opwekken, zou de krant in feite worden beperkt in het weergeven van dingen die wel gebeuren, maar sommigen onwelgevallig zijn. Ik vind dat glad ijs, een inperking van de persvrijheid. De uitspraak horen we op 14 september. Per fax.

Weg met de smartphone

Bij het V-katern houden ze enorm van knutselen, en woensdag was het tweemaal raak. Op de cover een koperen V als concentratiespelletje, gemaakt door V's favoriete knutselaar Marc Visser, die die letter al in vele materialen heeft vervaardigd. Binnenin een bubble van krantenpapier om het hoofd van een mensengestalte. Dit om het onderwerp van het themanummer te illustreren: mensen hebben tegenwoordig te veel afleiding en moeten zich weer leren concentreren.

Na het interview met de wiskundige Cal Newport, dat u beslist moet lezen, kreeg ik de neiging mijn smartphone, die stoorzender, weg te doen. Ware het niet dat ik het interview heel plezierig op diezelfde telefoon had gelezen, in bed, de avond voor het in de krant verscheen. Toch wel een uitkomst, zo'n venster op de wereld op je nachtkastje. Wij bij de krant merken tegenwoordig dat mensen op hun smartphone ook heel lange artikelen lezen- concentratie kan ook op een klein scherm.

Volkskrant wordt digitaler

Cal Newport zal het neurotisch vinden, maar mensen blijken graag de avond tevoren, als ze meer tijd hebben, alvast artikelen uit de krant van morgen te lezen. Die bieden we in Volkskrant Avond, de nieuwsbrief om half negen. Die heeft na een jaar 117 duizend ontvangers, reden om deze week ter redactie een taart aan te snijden. Het ochtendkrantritueel, echte onthaasting, blijft ijzersterk. Het zal langer bestaan dan digitale toekomstvoorspellers al zo lang zeggen (het lastige van de toekomst is dat je hem niet kunt voorspellen).

Maar ik zie aan mezelf dat nieuwsgewoonten nu snel veranderen, omdat nieuwe apparaten en apps zoveel gemak en nabijheid brengen. Wij krijgen steeds meer lezers die digitaal en op andere momenten dan de ochtend de Volkskrant raadplegen. Daarom veranderen we deze herfst onze organisatie ter redactie: om te beginnen is er vanaf maandag één nieuwschef voor de digitale artikelen overdag en de krant van de volgende dag. De hele redactie zal meer bijdragen aan internet, zodat mensen op onze site nog meer Volkskrant-kleur, originaliteit en redactioneel specialisme aantreffen. Daarnaast maken we met veel plezier en mankracht de ochtendkrant, want die blijft nog heel lang populair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden