Dit was de week van het goede nieuws

Hoeveel goed nieuws kan een mens verdragen? We hebben een bijzondere week achter de rug, een keerpuntweek, een stralend baken in de donkere dagen voor Kerst. Op de goede afloop drinken kan altijd nog - laten we vooral niet vergeten óók het glas te heffen op de mijlpalen op weg erheen.


Proost, op Europa. Deze week kwam de Europese bankenunie rond, een geheel van afspraken over toezicht op banken, wat er moet gebeuren als een bank in de problemen komt, en wie dan het gelag betaalt. Dit is een grote stap voorwaarts omdat begrotingen van landen niet langer gegijzeld worden door (omvallende) banken. Nu die banken nog even herkapitaliseren en hupsakee.


Als we toch op Europa aan het drinken zijn, laten we dan het glas ook heffen op de Ieren, die hun hulpprogramma met succes beëindigden en de Spanjaarden, die hun bankprogramma hebben afgerond.


Een toast ook op de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. De scheidende baas, Ben Bernanke, kondigde deze week aan zijn opkoopprogramma van obligaties stapsgewijs te gaan afbouwen. Dit opkoopprogramma was een echt paardenmiddel om in het diepst van de kredietcrisis de Amerikaanse economie te stimuleren. De geleidelijke afbouw is goed ontvangen - een huzarenstukje.


In de internationale omgeving van Nederland, kortom, bulkte het deze week van het goede nieuws.


In Den Haag bliezen de nationale politici hun partijtje mee. Woonminister Blok sleepte de verhuurdersheffing door de Eerste Kamer, staatssecretaris Martin van Rijn scoorde met zijn plannen voor de langdurige zorg, en kabinet en het geliefde deel van de oppositie sloten hun pensioenakkoord. Dit zijn stuk voor stuk miljardenonderwerpen - drie op een rij mag een zuivere hattrick heten. Proost!


De Haagse hattrick is niet alleen inhoudelijk goed nieuws. Na ruim een jaar ploeteren en uitproberen, en na een valse start herfst vorig jaar, lijken VVD en PvdA nu ook een manier gevonden te hebben om versplinterd politiek Nederland effectief te besturen. Met dank aan D66, ChristenUnie en SGP. Politieke stabiliteit - een groot goed.


En dan de Nederlandse economie. Die oogt aanmerkelijk stabieler dan een jaar geleden. Het goede nieuws golfde deze week naar binnen. Het consumentenvertrouwen, in februari nog op Grieks peil (min 43), is het hele jaar voetje voor voetje opgekropen en staat voor december op min 19. Op de huizenmarkt zijn dagelijks meer transacties tegen stabiele in plaats van dalende prijzen. De werkgelegenheid, meldde het CBS deze week, neemt toe en de werkloosheid daalt. De dekkingsgraad van pensioenfondsen is aan een gestage opmars bezig: gemiddeld 94 procent twee jaar geleden tegen 108 procent nu.


Voor komend jaar, meldde het Centraal Planbureau deze week, zijn de vooruitzichten beter dan in het afgelopen jaar. Aantrekkende wereldhandel en groeiende bedrijfsinvesteringen duwen de economie van krimp naar groei. Bedraagt het nationaal inkomen dit jaar ruim 599 miljard euro, voor komend jaar staat 603 miljard euro in de boeken. Na jaren krimp van de koopkrachtvoor huishoudens, stijgt die komend jaar weer.


Je zou er bijna dronken van worden - en dat op zaterdagochtend aan het ontbijt.


Valt op al dit goede nieuws dan niets af te dingen? Neen. Bij elk afzonderlijk onderwerp zijn wel kanttekeningen te plaatsen. Is de bankenunie de best denkbare? Is het pensioenakkoord in alle details verstandig? Is de samenwerking van kabinet met oppositie wel stabiel? Komt de daling van de werkloosheid niet ook en vooral doordat mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt? Dat is allemaal tot je dienst. Het zijn ook goede vragen. Maar het zijn en blijven kritische vragen bij goed nieuws. Sinds de herfst van 2008 - het omvallen van Lehman Brothers, de start van de crisis - is er geen week geweest zoals deze.


Cheers.


Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek

Reageren? frank@argumentenfabriek.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden