nieuwe financiële regels

Dit verandert in 2021 voor je portemonnee

Vanaf 1 januari veranderen er regels die gevolgen voor je financiën hebben. Zo krijgen starters op de huizenmarkt een zetje en vanwege de klimaatcrisis wordt vanaf het nieuwe jaar een vliegbelasting geheven. Een greep uit de veranderingen.

Birk Heijkants
Huis te koop op de mathenesserdijk in de wijk Delfshaven in Rotterdam Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Huis te koop op de mathenesserdijk in de wijk Delfshaven in RotterdamBeeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Inkomen

De inkomstenbelasting over bruto-inkomens in de eerste schijf (tot 68.507) gaat van 37,35 naar 37,1 procent. Over inkomens daarboven verandert het tarief niet, dat blijft 49,5 procent. Tegelijkertijd gaat de arbeidskorting op de inkomstenbelasting omhoog. Iemand die 30.000 euro bruto verdient hoeft 318 euro minder belasting te betalen dan afgelopen jaar. Werkenden die 40.000 verdienen betalen komend jaar 428 euro minder belasting.

Ook de algemene heffingskorting stijgt. Daardoor hoeven mensen met een inkomen in de eerste schijf minder belasting te betalen. Voor een bruto-inkomen van 40.000 euro hoeft een werkende 87 euro minder belasting te betalen. Het belastingvoordeel wordt groter bij kleinere inkomens. Bij een inkomen van 20.000 euro betaal je 126 euro minder belasting.

AOW

De AOW-leeftijd blijft gelijk. Maar ook voor ouderen is er een korting op de inkomstenbelasting: de ouderenkorting. Een AOW’er met een inkomen van 35.000 euro betaalt 81 euro minder belasting. Iemand met een AOW-uitkering die meer verdient dan 49.000 euro profiteert niet van de korting. Ook ouderen die alleen de AOW krijgen, krijgen de korting niet.

Vermogen

Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog, van 30.846 euro naar 50.000 euro. Over dat bedrag aan spaargeld en andere bezittingen, zoals aandelen, wordt geen belasting geheven. Het vermogen wordt per persoon berekend, samen met een fiscale partner verdubbelt het heffingsvrije vermogen dus naar 100.000.

Voor mensen die meer spaargeld op de bank hebben staan gaat de vermogensbelasting wel iets omhoog. Tussen de 50.000 en 100.000 euro betaal je ongeveer 0,6 procent belasting. Over 100.000 tot een miljoen moet de spaarder 1,4 procent betalen. En over meer dan een miljoen spaargeld wordt 1,8 procent belasting geheven.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag om fiscale verschillen tussen werknemers en zzp’ers kleiner te maken. Zzp’ers krijgen 360 euro minder korting op hun inkomstenbelasting. De aftrek is dan 6.670 euro, die wordt tot het jaar 2036 verder gereduceerd naar 3.240 euro.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting voor mensen tot 35 jaar gaat van 2 naar 0 procent. Hierdoor moet het makkelijker worden voor starters om de koopwoningmarkt op te stromen. Tot maart geldt de regel voor alle huizen, daarna alleen voor huizen tot vier ton. Voor beleggers en andere kopers die zelf niet in het huis gaan wonen wordt de overdrachtsbelasting juist meer, ze gaan van 2 naar 8 procent. Mensen boven de 35 die wel zelf in het huis dat ze kopen gaan wonen blijven 2 procent overdrachtsbelasting betalen.

Toeslagenstelsel

Het kabinet werkt, vanwege de toeslagenaffaire, aan verbetering van het toeslagenstelsel. Belastingbetalers krijgen volgens staatssecretaris van Huffelen ‘meer rechten’, er wordt gekeken naar persoonlijke situaties en het stelsel wordt meer op de ‘menselijke maat’ gebaseerd. Als iemand bijvoorbeeld een deel van de factuur niet heeft betaald, is het niet meer zo dat de hele kinderopvangtoeslag van een jaar teruggevorderd wordt. En de belastingdienst kan alleen nog toeslagen stopzetten of boetes opleggen, als iemand voldoende kans heeft gekregen om eigen informatie aan te leveren.

Minimumloon

Het minimumloon voor mensen boven de 21 jaar oud stijgt met 4,80 euro per maand, ten opzichte van juli. Het minimumloon is vanaf 1 januari 1.684,80 euro. In juli wordt het minimumloon weer aangepast.

Vliegbelasting

In 2007 werd al eens een vliegtaks ingevoerd, maar nadat dat op veel verzet van onder andere luchthavens is gestuit, werd de belasting in 2008 weer afgeschaft. Nu, twaalf jaar later komt de belasting op vliegen terug. Vanaf volgend jaar betaalt iedere passagier die vanuit een Nederlandse luchthaven vertrekt 7,85 euro belasting.

Gasbelasting

De belasting op een kubieke meter gas stijgt ten opzichte van 2020 met 2,8 cent naar 52,2 cent. In 2019 was dat nog ruim tien cent minder. Volgens Milieucentraal gebruikt een huishouden gemiddeld 1.269 kubieke meter gas, die betalen daar dus 662 euro belasting over. De komende jaren zal de belasting verder stijgen, om huiseigenaren te stimuleren om gas te besparen door bijvoorbeeld beter te isoleren. De stijgende belasting wordt deels gecompenseerd met een stijging van de vaste korting op de energiebelasting van 31 euro.

De brexit

Vrij verkeer van personen en goederen naar het Verenigd Koninkrijk is verleden tijd. Aan de grens zijn paspoortcontroles weer ingevoerd. Vanaf het nieuwe jaar wordt ook het transport van voeding, dieren en planten extra gecheckt. Daarnaast stapt het Verenigd Koninkrijk uit het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten, Erasmus. Daardoor kunnen Europese studenten die een paar maanden op een Britse universiteit willen studeren, daar niet zomaar meer terecht. Johnson maakte plannen bekend om een nieuw uitwisselingsprogramma op te zetten, genaamd Turing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden