Dit staat u volgend jaar te wachten

Minister Dijsselbloem van Financiën presenteerde vanmiddag de kabinetsplannen voor volgend jaar. Wat heeft de Miljoenennota voor u in petto? De belangrijkste punten op een rij.

Het koffertje van minister Dijsselbloem van Financiën. Beeld epa

KOOPKRACHT
Het Centraal Planbureau berekende voor tienduizenden huishoudens de verwachte koopkrachtverandering in 2016. Bekijk in onze interactieve tool of de gemiddelde stijging ook voor u een plus oplevert.

BELASTINGEN
Het kabinet steekt een meevaller van 5 miljard euro in het verlagen van de inkomstenbelasting. De arbeidskorting tot 50 duizend euro gaat omhoog. Belastingschijven twee en drie gaan met zo'n 2 procentpunt omlaag. Het toptarief van 52 procent gaat vanaf een hoger inkomen in.

Daartegenover staat dat de algemene heffingskorting volledig wordt afgebouwd.

De belasting op vermogen gaat op de schop. De belastingvrije voet gaat omhoog naar 25 duizend euro. Daarna volgt een progressief systeem: hoe groter het vermogen hoe meer belasting.

GEZINNEN
De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. Er komen extra plekken voor peuteropvang. Het bevallingsverlof voor vaders wordt met drie dagen verlengd.

OUDEREN
Het kabinet trekt geld uit om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden. Ook komt er dit najaar een 'werkprogramma' dat zich zal richten op een toekomstig pensioenstelsel. 'Het stelsel kan transparanter, eenvoudiger en persoonlijker worden', zei de koning in de troonrede.

Minister Jeroen Dijsselbloem (L) van Financien en staatssecretaris Eric Wiebes (R) van Financien zijn met partners op weg naar het Binnenhof Beeld anp
Partners krijgen er volgend jaar extra dagen kraamverlof bij. Beeld anp

ZORG
Er komt structureel 210 miljoen euro beschikbaar om de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren en ruimte te maken voor meer persoonlijke aandacht, zei de koning Willem-Alexander in de troonrede.

Er is 20 miljoen euro gereserveerd om de problemen bij het persoonsgebondenbudget aan te pakken. 'Waar mensen in de knel komen, zijn aanpassingen nodig', aldus de tekst in de Troonrede.

De zorgkosten in Nederland groeien in 2016 waarschijnlijk van 65,5 tot 67,8 miljard euro. Een toename van 3,6 procent

ONDERWIJS
Minister Bussemaker investeert in 4000 nieuwe docenten in het hoger onderwijs. Studenten hoesten dit geld zelf op door het nieuwe studieleenstelsel.

In november 2015 presenteert de regering de Nationale Wetenschapsagenda. Die is gebaseerd op 11.000 vragen die individuen en organisaties hebben ingediend. Het doel is om de sterke punten van de Nederlandse wetenschap uit te bouwen en keuzes te maken die zorgen voor een herkenbaarder profiel van instellingen.

VEILIGHEID
Minister Van der Steur steekt 3 miljoen euro in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in het zuiden: drugshandel, bendes, mensensmokkel. Het geld komt beschikbaar doordat de minister verwacht dat hij meer crimineel vermogen zal kunnen afpakken.

Ook steekt hij 7 miljoen euro in het Openbaar Ministerie. Het OM faalde in de zaak-Bart van U., de man die verdacht wordt van de moord op D66-politica Els Borst. Met het geld moet onder andere van alle veroordeelden erfelijk materiaal worden afgenomen.

Het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag wordt duurder: van 24,55 gaat het naar 33,85 euro. Daarmee wordt het kostendekkend.

Meerpersoonscellen zullen vaker worden bemand door slechts één persoon.

Minister Bussemaker investeert in meer docenten voor het hoger onderwijs. Beeld belga

VLUCHTELINGEN
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers krijgt 539 miljoen euro extra te besteden voor de opvan van vluchtelingen. In 2016 komt in Zeist een gezinsvoorziening waar gezinnen en alleenstaande minderjarigen terecht komen in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Nu is daar al een tijdelijke gezinslocatie.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking geeft 110 miljoen euro uit aan verbetering van 'opvang in de regio': in de buurlanden van het door oorlog verscheurde Syrië.

Voor humanitaire noodhulp is ruim 350 miljoen euro beschikbaar.

DEFENSIE
Defensie krijgt er voor het vierde jaar op rij geld bij. In 2016 220 miljoen, dat loopt op naar 345 miljoen in 2020. De begroting van Defensie krabbelt zo een beetje op na forse bezuinigingen van voorgaande jaren. Ook komt er structureel 60 miljoen euro bij voor internationale missies.

Ook nieuw: Nederland behoudt 16 Leopard-tanks. Den Haag wil de 43ste Gemechaniseerde Brigade in Havelte integreren in een Duitse pantserdivisie. Zo blijven kennis en expertise behouden, aldus minister Hennis. Eind volgend jaar gaan Nederland en België gezamenlijk de luchtbewaking verzorgen van de Benelux

WONEN
De vrijstelling in de schenkbelasting voor kinderen van achttien tot veertig jaar voor een eigen huis wordt vanaf 2017 uitgebreid. Iedereen mag schenken, niet alleen de ouders, en h.et kabinet verruimt de vrijstelling naar 100.000 euro.

Vluchtelingen in Boedapest. Beeld anp

BEDRIJVEN
Er is 150 miljoen euro extra beschikbaar voor innovatieve bedrijven en start-ups.

ECONOMISCHE CIJFERS VOOR 2016
Economische groei: 2,4 procent
Werkloosheid: 605.000 mensen, een daling naar 7,6 procent van de beroepsbevolking
Koopkracht: plus 1,4 procent (mediaan), 84 procent huishoudens gaat erop vooruit.
Begrotingstekort: daalt naar 1,4 procent van het binnenlands product
Overheidsschuld: 64,5 procent van het binnenlands product

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden