Update

Dit staat er in het vandaag gesloten zorgakkoord

Twee weken na het sociaal akkoord is het kabinet met werkgevers en werknemers ook tot een zorgakkoord gekomen. De grootste vakbond Abvakabo FNV wijst het akkoord af, andere vakbonden stemmen er wel mee in. De sociale partners onderhandelden de afgelopen maanden met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn over bezuinigingen en hervormingen in de zorg.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid op het Binnenhof Beeld ANP
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid op het BinnenhofBeeld ANP

Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn presenteerden het akkoord rond 14.45 uur op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister zei trots te zijn op het akkoord. 'Ik kan me niet heugen dat er eerder zo'n breed akkoord tussen werkgevers en werknemers is gesloten in de zorg.'

Volgens de bewindslieden slaan de zorgafspraken geen gaten in de begroting van het kabinet. De maatregelen worden gedekt door loonmatiging, door gebruik te maken van extra ruimte in het zorgbudget en door tariefverhoging in de AWBZ (de rijksverzekering voor langdurige zorg). Schippers: 'Het effect van het akkoord op de begroting is nul.' Het zorgakkoord bevat onder andere de volgende maatregelen:

Loonmatiging
De eerder aangekondigde vrijwillige nullijn in de zorg is van tafel. In plaats daarvan wordt de ruimte voor loonsverhogingen van zorginstellingen al vanaf 2014 beperkt. Hierdoor moeten werknemers in de sector afzien van financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren. Het eerder inleveren van deze extra loonruimte bij zorginstellingen levert ruim een half miljard euro op. De curatieve zorg draait op voor 277 miljoen euro, 'care' (zoals thuiszorg) levert 249 miljoen euro in.

Investeringen in kwaliteit en werkgelegenheid
Het geld dat wordt bespaard met de loonmatiging, wordt geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering en werkgelegenheid. Het kabinet gaat onder meer de doorstroom in zorgopleidingen van mbo naar hbo stimuleren. Verder wordt in het zorgakkoord 100 miljoen euro uitgetrokken voor het begeleiden van mensen naar ander werk. Ook is besloten de vergoeding per opleidingsplaats in de universitaire ziekenhuizen niet te verlagen.

Geld voor thuiszorg
De gemeenten krijgen meer geld voor huishoudelijke hulp aan ouderen en chronisch zieken dan aanvankelijk de bedoeling was. Het budget voor thuiszorg zou worden teruggeschroefd naar 25 procent, in de nieuwe plannen blijft 60 procent van het bedrag overeind. Hiermee is een structureel bedrag van 530 miljoen gemoeid. De verwachting is dat het oorspronkelijke werkgelegenheidsverlies hiermee 'substantieel verzacht' wordt. Ook de geplande korting op de geestelijke jeugdzorg is teruggedraaid.

Pensioenregel UMC's in lijn met rest
De academische ziekenhuizen hadden een eigen pensioenregeling, maar gaan nu over op het pensioenstelsel van de hele sector.

Thuisverpleging in AWBZ
Sociale partners en kabinet hebben afspraken gemaakt over de thuisverpleging in de versoberde AWBZ. De details volgen later deze week in een brief van staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. Duidelijk is dat meer mensen gebruik kunnen maken van thuisverpleging dan in het regeerakkoord was afgesproken. Daarnaast blijven mensen met een licht verstandelijke handicap en (zware) gedragsproblemen onder de AWBZ vallen.

Voor 2014 zijn twee incidentele maatregelen afgesproken. De dagbesteding en persoonlijke verzorging zal behouden blijven. En de maatregel om nieuwe cliënten in de Wmo geen huishoudelijke hulp meer te verstrekken, zal geen doorgang vinden.

Werkgelegenheid
De details van de afspraken over werkgelegenheid moeten nog worden uitgewerkt. De vakbonden zeggen 'perspectief te zien'.

Over een zorgakkoord is weken onderhandeld. De Abvakabo stelde zich hard op. Aanvankelijk zei de bond dat de kabinetsplannen 100.000 mensen in de thuiszorg hun baan zou kosten. Nu spreekt de Abvakabo over 50.000 zorgmedewerkers die hun baan zouden kwijtraken. De voorstellen van het kabinet om de pijn te verzachten, bleken uiteindelijk voor de Abvakabo onvoldoende. Het kabinet houdt volgens de bond 'halsstarrig vast aan de afbraak van de zorg'.

De Abvakabo zegt dat het het kabinet ontbreekt aan politieke wil om te komen tot een zorgakkoord met draagvlak. Volgens voorzitter Corrie van Brenk kan de bond het niet verantwoorden om in een tijd met historisch veel werklozen eraan mee te werken dat nog eens tienduizenden extra hun baan verliezen.

De andere vakbonden spraken van een 'historisch akkoord' en betreurden de opstelling van Abvakabo FNV. Het zorgakkoord is net op tijd gesloten om nog mee te kunnen in de brief die het kabinet vóór 1 mei naar Brussel stuurt. De Europese Commissie verwacht voor die deadline een hervormings- en bezuinigingspakket van de verschillende EU-lidstaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden