Dit schrijven Turkse media over nieuwe premier

Waar hebben ze het over in Turkije? Over de nieuwe premier Binali Yildirim, een unieke Wereldtop en natuurlijk vooral over Erdogan, constateert onze correspondent Kees Elenbaas.

Het speciale congres van de AK-partij waar Binali Yildirim zondag met algemene stemmen tot nieuwe voorzitter en automatisch tot nieuwe premier werd gekozen blijft nagalmen. Veel aandacht in de media voor de onvoorwaardelijke steunbetuigingen van Yildirim aan president Recep Tayyip Erdogan. In een voor zijn doen gloedvol en emotioneel betoog - want hij staat bekend als een slechte spreker - hield Yildirim niet op de president te prijzen als grote leider richting een schitterende toekomst.

Nieuwe grondwet

De eerste belofte die Yildirim deed, is het tot stand brengen van een nieuwe grondwet, waarin de uitvoerende macht volledig bij de president komt te liggen. Als dat doel is bereikt, maakt Yildirim feitelijk een einde aan zijn ambt en is hij ook gelijk de laatste premier van Turkije, zo merkte de krant Haberturk venijnig op. Verschillende media besteden aandacht aan de ongekende persoonsverheerlijking van president Erdogan tijdens het partijcongres. Een groot deel van de afgevaardigden luisterde staand met de hand op het hart toen de boodschap van Erdogan aan het congres werd voorgelezen. Immense vlaggen met het portret van de president hingen in de hal in Ankara en op grote schermen werden video's gedraaid van Erdogan tijdens zijn vele toespraken, ontmoetingen en openingen. Een commentator van het dagblad Posta zegt dat de AK-partij nu de RTEP is geworden, de Recep Tayyip Erdogan Partij.

En dan was er nog een afscheidsspeech van de scheidende premier Ahmet Davutoglu. Het was bijna aandoenlijk om te zien hoe hij met een enorme ingehouden tegenzin zijn functie neerlegde. In het belang van de eenheid van de partij, zo bleef hij benadrukken. Voor hem had het niet zo gehoeven, maar hij had geen keus, zoveel was duidelijk. Maar toch geen onvertogen woord aan het adres van de man die hem aan de kant zette, president Erdogan. Direct na afloop van het congres diende Davutoglu formeel zijn ontslag in bij president Erdogan, die aansluitend Yildirim verzocht een nieuw kabinet samen te stellen.

Ingrijpende veranderingen

Dat nieuwe kabinet wordt nog deze week verwacht, met mogelijk ingrijpende veranderingen. De oppositiekrant Cumhuriyet wijst erop dat het centrale comité van de AK-partij - het hoogste beslissende orgaan - voor de helft uit nieuwe gezichten bestaat. De financiële markten zijn bezorgd omdat de huidige vicepremier Mehmet Simsek niet meer op de lijst voorkomt en waarschijnlijk de controle over de Turkse economie zal moeten overdragen aan een ander.

De president gaat het kabinet volledig naar zijn hand zetten, zo meldt een aantal kranten. Ze beweren zelfs dat de premier zijn werkvertrekken zal overbrengen naar het presidentiële paleis om zaken beter en sneller te stroomlijnen.

President Erdogan is deze dagen samen met secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon gastheer van de eerste World Humanitarian Summit. Tientallen regeringsleiders komen in Istanbul bijeen in een poging om het enorme gat in de financiering van hulpprogramma's te dichten.

President Erdogan laat niet na om te wijzen op de enorme inspanningen van Turkije om hulp te bieden aan bijna drie miljoen vluchtelingen uit Syrië. En de president heeft volkomen gelijk, Turkije heeft tot nu toe meer gedaan aan deze crisis dan alle andere landen bij elkaar. Maar het is ook een beetje cynisch, om juist de eerste humanitaire wereldtop in de geschiedenis te houden in een land dat inmiddels niet meer beschouwd wordt als een veilig land om vluchtelingen naar terug te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden