'Dit plan doorbreekt de negatieve stemming'

Langs de weg van de geleidelijkheid kan de hypotheekrenteaftrek best worden aangepakt, denken 22 economen.

'Economen vormen een eigenwijze beroepsgroep met grote ego's ', zegt Lans Bovenberg (53). Hij kan het weten, hij is er zelf een. Daarom is hij ook zo blij dat het gelukt is met 22 economen eensgezind één hervormingsplan voor de woningmarkt te maken. Twee maanden lang werd erop gebroed, heen-en-weer gemaild. Zondag stuurde Bovenberg samen met Dirk Schoenmaker de laatste versie rond naar 26 potentiële ondertekenaars: 'Take it or leave it'. 22 besloten hun handtekening onder het 'zesstappenplan' te zetten.


Het is het zoveelste ongevraagde advies dat het kabinet ontvangt. De Rabobank, ABN Amro, president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten dienden afgelopen jaar ook al hun lijstjes in.


Uw plan is weer anders. Wat is er mis met het plan van Klaas Knot?

'De verschillen zijn niet zo groot. We willen allebei dat huizenbezitters niet langer fiscaal worden gestimuleerd schulden op te bouwen. Knot stelt voor dat te doen door bij elke hypotheek de hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd geleidelijk terug te schroeven. Wij hebben die variant ook lang besproken, maar het is ons te ingewikkeld. Daarom pleiten wij ervoor de hypotheekrenteaftrek voor iedereen vanaf een bepaald moment, namelijk 2015, geleidelijk te beperken.


'Een ander verschil zit bij de zogenaamde loan-to-value, de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Die ligt nu op maximaal 106 procent maar Knot wil dat snel terugschroeven naar 90 procent. Volgens ons geeft dat de huizenmarkt een te grote klap. Wij kiezen nu voor 100 procent - een percentage dat de meeste banken al feitelijk hanteren. Het kan pas stapsgewijs terug naar 90 procent als de huizenprijzen weer gaan stijgen.'


Nu al zit 15 procent van de Nederlandse huizenbezitters vast in hun woning omdat hun schuld hoger is dan de waarde van de woning. Krijgen die mensen door dit plan niet een volgende tik?

'Wij denken dat het om twee redenen zal meevallen. In de eerste plaats gelooft iedereen nu al terecht dat de hypotheekrenteaftrek in zijn huidige vorm niet houdbaar is. De beperking van de fiscale aftrek zit al in de prijs van woningen verwerkt. Als het kabinet het adopteert, is die onzekerheid uit de lucht en zal de woningmarkt zich sneller herstellen. Daar profiteert ook die 15 procent van.


'Bovendien vinden wij dat er voor die groep iets moet worden geregeld zodat ook zij kunnen verhuizen. In ons plan staat dat er in een nieuwe bankencode moet worden opgenomen dat de restschuld wordt meegefinancierd in een nieuwe woning zolang het inkomen dat toelaat.'


Het plan lijkt nadelig voor huizenbezitters met hoge inkomens en huurders.

'Huurders met lage inkomens krijgen een toeslag en worden dus gecompenseerd voor de 2 procent huurverhoging die wij gedurende twintig jaar bovenop de inflatie willen toestaan. Maar er zijn huurders die dit inderdaad geleidelijk gaan voelen, dat zijn de zogenaamde scheefhuurders die een hoog inkomen hebben maar een lage huur.


'En wat die rijke huizenbezitter betreft: het is expliciet niet de bedoeling inkomenspolitiek te bedrijven. Dan krijg je ook nooit van rechts tot links consensus over een hervorming. Dus een verlaging van de hypotheekrenteaftrek is in ons plan gekoppeld aan een verlaging van het hoogste belastingtarief. Een toptarief onder de 50 procent is een mooi punt voor Rutte.'


Levert dat dan wel een bezuiniging op?

'Niet direct. Dit plan draagt niet bij aan de miljarden die het kabinet voor 2013 moet bezuinigen. Pas over een jaar of tien gaat het de schatkist echt fors meer geld opleveren. Want het is dan niet langer gunstig om de staat op twee manieren een poot af te draaien: aan de ene kant zoveel mogelijk hypotheekrente aftrekken en aan de andere kant zoveel mogelijk onbelast spaargeld opbouwen.'


Maar als het nu geen geld oplevert, waarom zou Rutte het dan doen?

'Het consumentenvertrouwen is de belangrijkste reden waarom het kabinet dit op korte termijn moet doen. Dat is nu zeer laag en dat heeft alles te maken met de negatieve stemming over de woningmarkt. Mensen verwachten dat er 'iets' gebeurt, maar weten niet wat en wachten dus af. Als het kabinet nu duidelijkheid schept met een breed gedragen plan kan die impasse worden doorbroken en worden er waarschijnlijk meer huizen verkocht. Het kan Rutte verlossen van het probleem dat hij door de almaar krimpende economie steeds weer moet bezuinigen.


'Wij pleiten er ook voor de overdrachtsbelasting definitief af te schaffen. Voor woningbezitters wordt het dan goedkoper te verhuizen als ze een baan kunnen krijgen op een plek die niet meer dagelijks te bereizen is. Zo kun je de flexibiliteit van de arbeidsmarkt stimuleren. Wederom een maatregel die de economische groei stimuleert dus.


'Op langere termijn geeft het de staatskas nog twee andere belangrijke voordelen. Het risico dat banken nu lopen door op de kapitaalmarkt kortlopende leningen af te sluiten wordt kleiner als banken meer langlopend geld aantrekken. Daardoor neemt de kans af dat we weer een bank met miljarden van de ondergang moeten redden.


'En ten slotte worden Nederlanders gestimuleerd vermogen op te bouwen in hun woning. Minder mensen zullen na hun pensioen een beroep hoeven te doen op de woontoeslag of de zorgtoeslag omdat hun inkomen zo laag is. Ook weer een besparing op lange termijn.'


Toch is de kant dat het kabinet dit plan overneemt klein. Zowel Rutte als Wilders hebben namelijk gezegd dat er niet wordt gemorreld aan de hypotheekrenteaftrek.

'We geven de politiek nog een opening. De hypotheekrenteaftrek wordt formeel pas vanaf 2015 afgebouwd. Er gebeurt 'deze kabinetsperiode' dus niets aan de renteaftrek.


'Maar ik ben geen politicus. Het is aan Rutte om Nederland van links tot rechts mee te krijgen bij een breed gedragen plan. De waarschuwing aan hem is dat hij nog drie jaar met aanvullende bezuinigingen zal moeten komen als het hem niet lukt de woningmarkt te hervormen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden