Dit moet u vanavond kijken op televisie

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Koning Willem-Alexander wordt geïnterviewd door Wilfried de Jong. Beeld anp
Koning Willem-Alexander wordt geïnterviewd door Wilfried de Jong.Beeld anp

10 Years (Jamie Linden, 2011)

RTL 8, 20:30-22:35 uur

Moeizaam feestje, de schoolreünie waar vier voormalige klasgenoten elkaar na tien jaar weer ontmoeten. De tijd waarin ze vergeefs achter de spetter van de school aanliepen, de pispaaltjes het leven zuur maakten of de liefde van hun leven misliepen; alles komt weer akelig dichtbij. Al helemaal voor Jake (Channing Tatum), die naar het feest is afgereisd met zijn vriendin (Jenna Dewan Tatum) in de veronderstelling dat zijn ex van tien jaar geleden niet zou komen. Uiteraard duikt deze Mary (Rosario Dawson) toch op, met haar echtgenoot. De plotlijnen in het mede door Tatum geproduceerde, mild humoristische 10Years liggen voor de hand, maar zeker voor een Amerikaanse film in dit genre is het een behoorlijk volwassen, prima geacteerd geheel. Schrijver en regisseur Jamie Linden weet raad met zowel de weemoed als het ongemak van de personages.

Oscar Isaac, Anthony Mackie, Chris Pratt en Channing Tatum in 10Years. Beeld
Oscar Isaac, Anthony Mackie, Chris Pratt en Channing Tatum in 10Years.Beeld

John Carter (Andrew Stanton, 2012)

Veronica, 20:35-23:10 uur

Kun je te laat zijn met een verfilming? John Carter toont aan van wel: het is grotendeels gebaseerd op het boek A Princess of Mars (1917) van Edgar Rice Burroughs, de man die ook Tarzan bedacht. Een verfilming waar al sinds de jaren dertig pogingen toe werden gedaan, leek wel verdoemd. Nu is de techniek er, en het geld, dus mocht regisseur Andrew Stanton (Finding Nemo, Wall-E) aan de slag. Visueel is er weinig op aan te merken, maar John Carter blijft verder zo vreselijk kleurloos. Het verhaal over de aardbewoner John Carter die op de planeet Mars in een burgeroorlog belandt, was ooit baanbrekend. Bij vlagen is de film zeker onderhoudend, maar John Carter lijkt soms ook een rommelig déjà-vu.

De aflossing (Jorien van Nes, 2017)

NPO 3, 20:30-21:55 uur

Telefilm over twee gebrouilleerde broers: Arne (Gijs Naber) is een antikapitalistische activist, Thomas (Waldemar Torenstra) een hoge pief bij een bank. Bij de begrafenis van hun vader leggen ze weer contact. Thomas nodigt Arne uit op het Global Economic Forum. Het gaat mis wanneer Arne en zijn vriendin een topbankier (Porgy Franssen) ontvoeren. In de bespreking van De aflossing was de Volkskrant behoorlijk kritisch. 'De film ontbeert elke logica en struikelt over de matige dialogen, waaraan de acteurs niets kunnen redden: 'De wereld staat op het punt van knallen en jij en ik zijn de enigen die er iets aan kunnen doen.''

The Neon Demon (Nicolas Winding Refn, 2016)

Film 1 Action, 22:10-00:02 uur

'Ze is een diamant in een zee van glas', verzucht een doorgewinterde couturier wanneer hij de amper 16-jarige Jesse ziet. Daarmee kenschetst hij meteen ook het fonkelende labyrint dat regisseur Winding Refn (Drive) in The Neon Demon optrekt rondom zijn afwisselend fragiele en ijzige heldin. Terwijl Jesse (Elle Fanning) in het modellencircuit van Los Angeles opvalt dankzij haar nergens door chirurgie opgevijzelde uiterlijk, weet je als toeschouwer al snel niet meer wat echt is en wat niet. Een vloeiende opbouw van de plot interesseert Refn en coscenaristen Mary Laws en Polly Stenham nauwelijks; liever verbinden ze scènes middels surrealistische symboliek en een onderstroom van (seksuele) perversie. En uiteindelijk heeft de in Cannes uitgejouwde film Jesse helemaal niet nodig om over de rand van de realiteit te kunnen kijken, zo blijkt uit de braakneigingen opwekkende finale.

Liefde op z'n Surinaams

NPO 2, 19:20 UUR

Begin van vierdelige reeks over het liefdesleven van alleenstaande moeders Xaviera, Susan, Jeane en Brigitte. Journalist Lennah Koster praat met de vrouwen over de mannen in hun leven, over sterk in je schoenen staan en hun roots in Suriname.

Willem-Alexander 50

NPO 1 en RTL 4, 20:30 UUR

Interviewer Wilfried de Jong spreekt uitgebreid met Koning Willem-Alexander, die morgen 50 wordt. Samen blikken ze terug op de jonge jaren van Willem-Alexander, zijn deelname aan de Elfstedentocht en het verlies van zijn broer, prins Friso.

Panorama Pijbes

NPO 2, 20:30 UUR

Kunsthistoricus Wim Pijbes kijkt naar kunst over het Nederlandse stadsleven. Vinexwijken avant la lettre, geschilderd door Gerrit Berckheyde (1638-1698) en de gewone mensen in de straten, vastgelegd door George Hendrik Breitner.

Kunsthistoricus Wim Pijbes. Beeld anp
Kunsthistoricus Wim Pijbes.Beeld anp

Over eten

ÉÉN, 20:40 UUR

Presentator Kobe Ilsen dronk, samen met 100 duizend andere Belgen, een maand lang geen alcohol en vertelt over wat dat deed met zijn lichaam en sociale leven. Daarnaast is er aandacht voor het bouillonblokje: wat zit daar eigenlijk in?

Presentator Kobe Ilsen. Beeld anp
Presentator Kobe Ilsen.Beeld anp

Bevergem

CANVAS, 21:15 UUR

Een Vlaamse succesreeks op herhaling. Op zoek naar rust betrekt stand-upcomedian Freddy De Vadder (gespeeld door Freddy De Vadder) het onooglijke West-Vlaamse dorpje Bevergem. Hij ontdekt dat de inwoners nog gekker zijn dan hij.

Het huis van de koning

NPO 1, 21:50 UUR

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Willem-Alexander schreef Ronald Giphart een verhaal over een gezin dat in vijftig jaar de wereld ziet veranderen. Fictie wordt aangevuld met interviews met BN'ers die ook geboren zijn in 1967.

Ronald Giphart. Beeld anp
Ronald Giphart.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden