Dit moet u tijdens de Dutch Design Week zeker gaan zien

De Dutch Design Week gaat vandaag van start. Volkskrant-designspecialist Jeroen Junte maakte een speciale route langs de hoogtepunten van de week.

Redactie
null Beeld Agri meets design
Beeld Agri meets design

Shows, eten en drinken, tentoonstellingen en design in alle betekenissen van het woord: hiernaast is een kaart te downloaden met alle bezienswaardigheden. Hieronder worden de highlights op de route besproken.

Nina van Bart - The Alchemist Beeld Nina van Bart
Nina van Bart - The AlchemistBeeld Nina van Bart

1. The Graduation Show
Niet te missen, de eindexamenshow van de plaatselijke Design Academy. Hier presenteert zich een nieuwe generatie ontwerpers die de wereld van morgen gaan vormgeven. Verwacht brutale commentaren, handzame prototypes en dromerige vergezichten. Zoals altijd in de 'eigen' Witte Dame, een monumentaal Philipsgebouw aan de Emmasingel.

www.designacademyeindhoven.com

undefined

Bora Hong - Cosmetic Surgery Kingdom Beeld Bora Hong
Bora Hong - Cosmetic Surgery KingdomBeeld Bora Hong
null Beeld Eat Drink Design
Beeld Eat Drink Design

2. Eat Drink Design
De historische marechausseekazerne op steenworpafstand van het stadhuis is ook dit jaar weer de locatie van Eat Drink Design. Op deze soirées draait alles om goed eten, een goed glas en een goed gesprek, omringd door goed design van onder meer Kiki van Eijk, Weltevree en BCXSY. In het nieuwe inpandige Loodsrestaurant kun je de hele week ook overdag terecht voor verse espresso's, truffels en lunch. En natuurlijk goed design.

www.eatdrinkdesign.nl

undefined

3. Dutch Invertuals
Dit collectief van Eindhovense ontwerpers is inmiddels een vaste gast op de Dutch Design Week met een wisselende thema-expositie naast Centraal Station. Te zien experimentele prototypes en conceptuele producten. Door de huidige crisis globalisering en de informatie-overload staan vaste waarden onder druk. Onder de noemer Revaluate maakt een tiental ontwerper een verkenning van naar wat tegenwoordig nog van waarde is.

www.dutchinvertuals.nl

null Beeld Dutch Invertuals
Beeld Dutch Invertuals

4. Sectie C
Sectie C is een voormalige industrieterrein in Tongelre (een buitenwijk van Eindhoven) is omgebouwd tot een dorp met ruim honderd ontwerpers en kunstenaars, variërend van aanstormende talenten tot gevestigde namen. Maar allemaal houden ze de hele week open huis. Uiteraard zijn ook de bar en het restaurant geopend. Blijf vooral hangen tot het donker is want dan gaan de kampvuren en wie weet kun je nog ergens aanschuiven aan tafel bij een van de ontwerpers.

null Beeld Sectie C
Beeld Sectie C

5. Natlab
Deze nieuwe locatie op het Strijp-terrein legt het designaccent op voedsel en mode. Tijdens het driegangenmenu Eat to Meet... kunnen vragen worden gesteld aan creatieve professionals. Ook om naar uit te kijken is de thema-avond waarop modefotograaf Peter Stigter in een soort mini-Zomergasten aan de hand van filmfragmenten een inkijkje geeft in zijn denk- en werkwijze.

www.plazafutura.nl

null Beeld Natlab
Beeld Natlab
null Beeld Agri meets design
Beeld Agri meets design

6. Agri meets Design
Onder de noemers Agri meets Design worden op Strijp-S de nieuwste innovaties getoond op gebied van landbouw en voedselproductie. Een soort 'Boer zoekt design'. Bijvoorbeeld de MelkSalon van ontwerper Sietske Klooster, een onderzoeksproject naar een meer duurzame melkproductie. Of Playing with Pigs, een lichtspel voor de iPad-spel waarmee mensen met varkens kunnen spelen, zodat het varken weer dier wordt in plaats van wandelende karbonade.

www.agrimeetsdesign.com

undefined

Genomineerd: het interieur van Bilder & De Clercq in Amsterdam. Beeld Ewout Huibers
Genomineerd: het interieur van Bilder & De Clercq in Amsterdam.Beeld Ewout Huibers

7. Dutch Design Awards
De aftrap van de Dutch Design Week is traditiegetrouw met de uitreiking van de Dutch Design Awards, de belangrijkste designprijs van ons land. Of designprijzen eigenlijk, met winnaars in vier categorieën en natuurlijk nog de Young Design Award, de Golden Eye en de Fontanel Public Award. Alle winnaars en genomineerde ontwerpen (ruim zestig in totaal) zijn de hele week te zien in gebouw Gerard op Strijp-S. Leuk alternatief: de eerste uitreiking van Dutch3Design Ontwerpwedstrijd voor het beste product gemaakt met een 3D-print (te zien in het Klokgebouw).

www.dutchdesignawards.nl

undefined

8. Klokgebouw
Het Klokgebouw op Strijp-S is het zenuwcentrum van de Dutch Design Week. De programmering van de grootste locatie van de DDW wordt dit jaar verzorgd Organisation In Design, dat ook de drijvende kracht is achter het designdistrict Ventura Lambrata in Milaan. Met presentaties van Studio Makkink & Bey, Van Eijk & Van der Lubbe en Smool by Robert Bronwasser. Ook present zijn de internationale designlabels als Republic of Fritz Hansen en Gispen Today. Het Zuiderzeemuseum geeft een sneakpreview van het nieuwste designproject.

www.klokgebouw.nl

undefined

Van Eijk & Van der Lubbe in het Klokgebouw. Beeld Van Eijk & Van der Lubbe
Van Eijk & Van der Lubbe in het Klokgebouw.Beeld Van Eijk & Van der Lubbe
Het designcomplex van Piet Hein Eek. Beeld Piet Hein Eek
Het designcomplex van Piet Hein Eek.Beeld Piet Hein Eek

9. Piet Hein Eek
Trek gerust een middag uit voor het designcomplex van Piet Hein Eek. Dwaal door de eindeloze showroom. Neem een kijkje in de fabriek of bezoek de werkplaatsen van de jonge ontwerpers in dit enorme complex. Maar sla vooral de expositie It's a miracle van de befaamde grafisch ontwerper Anthon Beeke niet over; het eigenzinnige oeuvre van Beeke wordt aangevuld met werk van zijn oud-studenten aan de Design Academy. Bijkomen kan in het restaurant met biologische keuken.

www.pietheineek.nl

10. Extra- The Vintage Photo
De hele week worden elke dag honderd ouderwetse fotocamera's verhuurd aan bezoekers bij De Witte Dame, het Ketelhuisplein op Strijp-S, stationsplein. Bekende ontwerpers serveren ter plekke koffie en geven uitleg over het project en hun werk. Een week later krijgen de deelnemers de foto's thuis gestuurd. Daarnaast worden alle foto's verzameld op de website www.thevintagephoto.com als een unieke herinnering aan deze editie van de hele Dutch Design Week.

null Beeld The Vintage Photo
Beeld The Vintage Photo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden