Dit moet je zien tijdens de Dutch Design Week

Wat zijn de pareltjes in het aanbod van de Dutch Design Week in Eindhoven van 22-30 oktober? Designredacteur Jeroen Junte wijst de weg.

Jeroen Junte
null Beeld Foto Scheltens & Abbenes
Beeld Foto Scheltens & Abbenes

Modebelofte

In de afgelopen drie jaar is de Modebelofte uitgegroeid tot een van de highlights van DDW. Dit jaar heeft dit overzicht van jonge creatieve modeontwerpers een spectaculaire locatie: op het dak van de Bijenkorf.

Bijenkorf, Piazza 1

undefined

null Beeld Foto Thijs Middeldorp, Joost Janmaat
Beeld Foto Thijs Middeldorp, Joost Janmaat

The Parliament Of Things

Wie de blik ver in de toekomst wil werpen, kan niet om kunstcentrum MU heen. Door kunstmatige intelligentie en robotica worden machines en apparaten steeds slimmer. Ook de natuur zal vertegenwoordigd moeten worden in de besluitvorming over de toekomst van de aarde. Daarom wordt hier The Parliament Of Things gepresenteerd, waarin de mens de macht moeten delen met 'dingen'.

MU, Torenallee 40-06

null Beeld Cleo Goossens
Beeld Cleo Goossens

The Graduation Show

Wie worden de nieuwe Maarten Baas of Hella Jongerius? En wat zijn de oplossingen voor grote vraagstukken als milieuverontreiniging of vluchtelingen? Op de eindexamenshow van de Design Academy Eindhoven is werk te zien van de aanstormende generatie ontwerpers die de wereld van morgen gaan vormgeven.

Design Academy Eindhoven, Emmasingel 14

Maarten Baas

Als ambassadeur van deze DDW-editie pakt ontwerper Maarten Baas uit met de grote tentoonstelling Maarten Baas Makes Time, met eigen ontwerpen en werk van anderen die hem inspireren. In een grote creatieve explosie laat Baas design, theater, kunst en gastronomie versmelten. Ook met medewerking van chef-kok Sergio Herman (rechts) en schrijver Ingmar Heytze.

VDMA, Vestdijk 25-27

Sectie-C

De deuren van de meer dan dertig studio's en werkplaatsen staan open op het voormalige industrieterrein Sectie-C in een buitenwijk van Eindhoven (een kwartiertje fietsen van het centrum). Uiteraard is er ook een bar en een restaurant. Sectie-C is bovendien een van de plekken waar het ook na negen uur 's avonds gezellig blijft door de kampvuurtjes en onverwachte etentjes.

Daalakkersweg 2-16

null Beeld Foto Sjoerd Eickmans
Beeld Foto Sjoerd Eickmans

Klokgebouw

Het Klokgebouw is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het vanzelfsprekende hart van de Dutch Design Week (DDW). De inrichting is dit jaar verzorgd door ontwerpcollectief Overtreders W. Met dit jaar onder meer grote merken als Ahrend en kleine designlabels als Pikaplant. Gedurfde ontwerpen met maatschappelijke impact zijn te vinden op Mind The Step, het overzicht van het beste afstudeerwerk van de TU's in Delft, Eindhoven en Twente.

Strijp-S, Philitelaan

De Kazerne

In een verbouwde marechausseekazerne in de binnenstad is een keur van presentaties, waaronder de expositie Escape met grote lichtinstallaties en het RembrandtLab, een onderzoek naar de natuurlijke kleurpigmenten van Rembrandt door ontwerpers Guus Kusters en Maarten Kolk.

Om bij te komen van al het lopen, zijn er het sfeervolle café en het grote restaurant.

Paradijslaan 2-8

null Beeld Foto Enversed
Beeld Foto Enversed

Enversed

De DDW betekent het startschot voor Enversed, het grootste Virtual Reality Experience Center in Europa. Bezoekers kunnen hier kennismaken met innovatieve technologieën als augmented reality en immersive design. Een deur verder in het Veemgebouw is de al even innovatieve expositie over biodesign door het onderzoeksplatform BioArt.

Veemgebouw, Torenallee 80

Piet Hein Eek

Naast de showroom met eigen werk - en natuurlijk de fabriek waar de beroemde sloophoutstoelen en metalen kasten worden vervaardigd - heeft Piet Hein Eek de deuren van zijn designcomplex geopend voor diverse collega's, onder wie Floris Hovers met zijn no-nonsense design en Don Zweedijk van de stoere Mogelijkheid Collectie, een serie wandrekken, tafels en stoelen die wordt vervaardigd in een sociale werkplaats.

Halvemaanstraat 30

null Beeld Foto Studio Floris Hovers
Beeld Foto Studio Floris Hovers

Dutch Design Awards

De Dutch Design Awards zijn de belangrijkste designprijzen van Nederland. Wat is de slimste verpakking? Het beste product? Of de duidelijkste bewegwijzering? Je ziet op deze expositie alle genomineerden in de categorieën mode, product, wonen, communicatie, research, services en jong talent.

Veemgebouw, Torenallee 80

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden