Dit meisje sloeg een Israëlische soldaat: heldin of duivel met engelenhaar?

Ze wordt door bewonderaars vergeleken met Jeanne D'Arc en Rosa Parks, maar in Israël zou ze een zware straf kunnen krijgen voor het slaan van een militair. Lastig, want Israël ziet haar ook als een propaganda-troef van de Palestijnen.

Ahed Tamimi Beeld afp
Ahed TamimiBeeld afp

Voor Palestijnen is ze een heldin, voor veel Israëliërs een duivel met engelenhaar. Ahed Tamimi, net 17 jaar geworden, is in een paar maanden uitgegroeid tot het middelpunt van een propagandaslag in het decennia durende Israëlische-Palestijnse conflict. Het meisje staat dinsdag voor de rechter, onder meer omdat ze een militair heeft geslagen. De video die haar moeder van het incident maakte, ging de hele wereld over.

Rechtse Israëlische politici roepen om een levenslange celstraf voor de tiener, ofschoon haar maximaal veertien jaar boven het hoofd hangt als ze schuldig wordt bevonden aan de meer dan tien aanklachten - waaronder opruiing en het gooien van stenen. In de ogen van sommigen verdient ze de doodstraf. Onbekenden, mogelijk Joodse kolonisten uit de omgeving, kalkten die woorden op een muur in het dorpje op de bezette Westelijke Jordaanoever waar een groot deel van de familie Tamimi woont.

De familie demonstreert er vrijwel wekelijks met dorpsgenoten tegen de Israëlische bezetting. De laatste maanden is het protest vooral gericht tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël, ofschoon de Palestijnen aanspraak maken op het oostelijke deel van de stad.

Ahed Tamimi wisselt wat woorden met een Israëlische soldaat, in 2012. Beeld afp
Ahed Tamimi wisselt wat woorden met een Israëlische soldaat, in 2012.Beeld afp

Al jaren figureert Ahed Tamimi pro-minent in video's waarin te zien is hoe Israëlische militairen verbaal en fysiek worden belaagd. Voor Micheal Oren, onderminister in de regeringsploeg van premier Benjamin Netanyahu, was het twee jaar geleden aanleiding om een onderzoek in te stellen naar de familie. Ís het wel een familie, of bestaat die goeddeels uit acteurs - met hun westerse uiterlijk immers niet het prototype van 'de Palestijnse terrorist'?

Oren kwam er niet uit, maar stelde onlangs tandenknarsend vast dat de Palestijnen met Ahed een propaganda-troef van jewelste in handen hebben. Hij sprak over 'Pallywood', een samentrekking van Palestijnen en Hollywood.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die allesbehalve populair is onder 'zijn' bevolking, ontving afgelopen week familieleden van Ahed met alle egards. Hij weet dat het meisje bewonderd, zelfs verheerlijkt wordt door 'gewone' Palestijnen. Ook is ze de lieveling geworden van mensenrechtenorganisaties, buitenlandse commentatoren en linkse Israëliërs. Ze werd vergeleken met meisjes en jonge vrouwen die geschiedenis schreven. Met Jeanne d' Arc, de middeleeuwse Franse oorlogsheldin die haar levenseinde vond op een Britse brandstapel. Met Rosa Parks, de Afrikaans-Amerikaanse vrouw die zich halverwege de vorige eeuw niets aantrok van de rassenscheiding in het openbaar vervoer en aan de wieg stond van de zwarte burgerrechtenbeweging in de VS. Met Hannah Szenes, een Joods-Hongaarse vrouw die in dienst van het Britse strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Joden te redden uit haar door de nazi's bezette vaderland, en dat met executie moest bekopen.

De vergelijking met Anne Frank, die werd gemaakt door een Israëlische dichter, raakte de gevoeligste snaar. Minister Avigdor Lieberman van Defensie pleitte zelfs voor een boycot van de kunstenaar. Lieberman verkeert in een lastige parket; veel Israëliërs vinden het een blamage voor het leger dat Ahed Tamimi een militair sloeg zonder dat hij ingreep. Pas enkele dagen na het incident, eind vorig jaar, werd het meisje door het leger van haar bed gelicht, evenals haar moeder. Ook zij staat vandaag terecht. Wegens opruiing; zij verspreidde de roemruchte video.

Ahed Tamimi wordt in januari naar een rechtszaal gebracht in de Ofer-gevangenis bij Jeruzalem. Vandaag begint het proces tegen haar. Beeld ap
Ahed Tamimi wordt in januari naar een rechtszaal gebracht in de Ofer-gevangenis bij Jeruzalem. Vandaag begint het proces tegen haar.Beeld ap

De rechtszaak tegen dochter Tamimi heeft ook de internationale discussie aangewakkerd over de behandeling van Palestijnse minderjarigen die door Israëlische ordetroepen worden opgepakt en vastgezet. Al jaren spreken mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch daar schande van. Minderjarigen staan bloot aan arrestatie tijdens nachtelijke razzia's, langdurige verhoren, eenzame opsluiting, mishandeling soms, en zijn verstoken van contact met hun familie. Ook Ahed wordt, volgens familieleden, niet zachtzinnig behandeld.

Een militaire rechter besloot dat het meisje gedurende de rechtszaak, die maanden kan duren, in detentie moet blijven. Haar verzoek om op borgtocht vrij te komen, werd afgewezen.

'Niets kan rechtvaardigen dat Ahed Tamimi blijft vastzitten', reageerde Magdalena Mughrabi, stafmedewerker Midden-Oosten van Amnesty. Ze verwees naar de video waarin het meisje tegenover enkele tot de tanden toe bewapende militairen staat. 'Als de beelden iets duidelijk maken, is dat ze geen enkele bedreiging vormt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden