'Dit land wordt met moker aan stukken geslagen'

Journalisten worden niet toegelaten, bloggers doen vanuit de Gazastrook verslag van de bombardementen en vooral van de paniek bij inwoners.

Van onze verslaggever Cor Speksnijder

Het huis van de Palestijn Husain al-Aiedy (58), oostelijk van Gaza-Stad, wordt omringd door groene velden. De VN-medewerker zit met twintig familieleden samengepakt in een kleine kamer. De elektriciteit is uitgevallen, de telefoon doet het niet meer, er is geen water, geen voedsel.

Afgelopen weekeinde werd het huis van Al-Aiedy getroffen door een granaat en daarbij raakten vijf familieleden gewond. Oproepen om een ambulance te laten komen bleven vruchteloos; het Israëlische leger beheerst het terrein rond het huis en laat niemand door.

Over de penibele toestand van Al-Aiedy en zijn familieleden wordt bericht door een universitair docent Engels op een van de websites met blogs van bewoners van de Gazastrook (gaza08blogspot.com).

Dankzij een generator kon de schrijver gebruik maken van de computer. ‘Bommen regenen op ons neer. Mijnheer Al-Aiedy bevindt zich ongelukkigerwijs midden in het strijdgewoel.’

Terwijl journalisten niet worden toegelaten tot de Gazastrook doen tal van bloggers vanuit de Palestijnse enclave verslag van hun ervaringen tijdens de luchtaanvallen en de invasie van de Israëlische strijdkrachten.

Het zijn overwegend berichten over beschietingen, gebrek aan brood, water, elektriciteit en medische zorg, overvolle ziekenhuizen en over oplopende aantallen doden en gewonden.

‘Het geluid van de bombardementen is niet te geloven. Het klinkt alsof dit land met een moker aan stukken wordt geslagen’, schrijft Eva Barlett, een Canadese activist op ingaza.wordpress.com.

‘Wat mij trof, meer nog dan de verscheurde en verbrande lijken die ik zag, meer dan de intensiteit waarmee de raketten rond ons insloegen, was de paniek op de gezichten van de bewoners.

Paniek bij degenen die op de vlucht slaan, paniek om een ambulance aan te houden voor gewonden en doden. Paniek, zelfs bij het ambulancepersoneel.’

Op gazatoday.blogspot.com schrijft Sameh Habeeb dat studenten medicijnen door ziekenhuizen worden opgeroepen om te helpen bij het opvangen van het ‘dramatisch oplopende aantal slachtoffers’. Volgens hem vallen er meer doden en gewonden onder burgers dan onder leden van Hamas.

De meeste blogs zijn fel anti-Israëlisch van toon. Een uitzondering is Ramzy, een jonge onderwijzer die een podcast heeft geplaatst op de studentenwebsite Mideast-Youth.com.

Hij beschuldigt zowel Hamas als Israël van koppigheid, die alleen maar meer doden tot gevolg heeft. ‘Wij, het Palestijnse volk, zijn de grote verliezers hier, niet Hamas of Israël.’

Ramzy roept ook Hamas op de vijandelijkheden te staken. ‘Ik doe een beroep op Hamas om weg te gaan... om mensenlevens te sparen. Hamas moet serieus overwegen op te geven om nog meer doden te voorkomen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden