Dit laffe kabinet laat homo’s in de steek

Het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van de Grondwet en de Rechten van de Mens bieden geen enkele bescherming als godsdienst in het spel is....

President Yahya Jammeh van Gambia zal homo’s die zijn land niet binnen 24 uur verlaten, het hoofd afsnijden. Op de foto lacht een dikkerd met een vrolijk dophoedje al zijn witte tanden bloot. ‘Gambia is een land van gelovigen’, sprak het staatshoofd eenvoudig. Zondige praktijken als homoseksualiteit worden in zijn islamitische land niet gedoogd.

Er lijkt een onmetelijk verschil in beschaving te bestaan tussen ons tolerante Nederland en deze achterlijke keelafsnijder. Maar het is een gradueel verschil. Wij verbieden discriminatie bij wet, maar bij ons werden imams vrijgesproken die homoseksuelen verachtelijke zieken vinden, of die meenden dat ze gerust van een dak mochten worden gesmeten. Gereformeerde politici mochten vrijelijk homo’s met dieven vergelijken of hen uit bestuursfuncties weren.

Maar een tekenaar die goedmoedig de spot drijft met de islam wordt van zijn bed gelicht en gearresteerd. Het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 en de Rechten van de Mens bieden geen enkele bescherming als godsdienst in het spel is. Alle mensenkinderen zijn gelijk, maar wie God, Allah, Krishna of de Regenkoning aan zijn zijde weet en door diens inblazingen moreel wordt gestuurd, is een graadje gelijker. Die mag onbekommerd beledigen en discrimineren.

Het antidiscriminatiebeginsel geldt dus niet voor gelovigen. De omzichtig behoede ‘identiteit’ schuift zich daar altijd breed vóór. Alleen ongelovige honden moeten op hun tellen passen.

Het staat gewoon in de Bijbel: ‘Wanneer een man bij een manspersoon zal gelegen hebben, zij zullen beiden zekerlijk gedood worden.’ In de Koran wordt er niet anders over gesproken. Vele eeuwen beschaving hebben aan die diepe walging van homo’s door het orthodox-religieuze deel van bevolking niets veranderd. Door het bondje tussen christenen en islamieten wordt het klimaat voor homo’s steeds grimmiger.

Ook in het onderwijs. De onverdraaglijk wollige bewoordingen waarmee de commissie-Cnossen stelt dat homo’s bij de ChristenUnie niet worden uitgesloten voor politieke functies, maar dat hun levenswijze een ‘relevant gegeven’ vormt bij sollicitaties, komen precies overeen met de argumenten waarmee homoseksuele leraren op christelijke en islamitische scholen worden geweerd. Ook de leraar moet ‘aanspreekbaar zijn op de bijbel’ en ‘geloofwaardig’ de signatuur van de school uitdragen. Een ‘man die bij een man ligt’, laat staan een vrouw die zulks doet bij een vrouw, draagt die beginselen natuurlijk weinig geloofwaardig uit.

En is vogelvrij. Het bestuur van een reformatorische of islamitische school zal een leraar die door ouders en collega’s met de nek wordt aangekeken of door leerlingen wordt getreiterd en uitgescholden, niet beschermen, en de overheid evenmin. Ook op ‘zwarte’ scholen voelen veel homoseksuele leraren zich bedreigd, en grijpen besturen zelden in. Pas als een school openlijk discrimineert, kan de rechter vonnissen. Maar meestal gebeurt het stiekemer.

Je kunt nog volhouden dat je wel gek moet zijn om een functie te ambiëren in een partij die vindt dat je wel homo mag zijn maar het niet mag doen. Maar voor leraren ligt dat anders. Het merendeel van de Nederlandse scholen is bijzonder, op religieuze grondslag. Die discrimineren niet allemaal homo’s, maar een deel wel. Homoseksuele leerkrachten worden zo ernstig in hun baankeuze beperkt.

Dit kabinet klaagt dat het weinig applaus krijgt, omdat zijn heilzame beleid niet gunstig over het voetlicht komt. Het is een schizofreen kabinet. Het bevorderen van homo-emancipatie is ‘speerpunt’. In een gloedvolle nota, Gewoon homo zijn, vroeg PvdA-minister Plasterk scholen aandacht te besteden aan de acceptatie van homoseksuele leerlingen en leerkrachten. Straks zal hij op de Gay Parade meevaren op een boot, misschien wel met een leuke cowboyhoed op. Maar diezelfde nota sprak, om de broederministers niet te bruuskeren, wel gereformeerd wollig van ‘bespreekbaar te maken op een manier die aansluit bij de identiteit’.

Op reformatorische scholen circuleren lespakketten van een stichting Tot Heil des Volks, waarin homo’s en lesbiennes wordt verzekerd dat hun aandoening ziekelijk maar behandelbaar is. Zij leren ‘dat je homo-zijn niet Gods bedoeling is en vanuit dat inzicht zul je je seksueel onthouden en gaan werken aan je verandering’. Dat is een onverhulde afwijzing van de persoonlijkheid van homo-leerlingen. Je zal maar zo’n kind zijn.

Tijdens de vorige kabinetsperiode wilde een Kamermeerderheid dit lesmateriaal verbieden, zelfs het CDA, maar minister Van der Hoeven van Onderwijs zag er geen kwaad in; ze vond het ‘positief’ dat homoseksualiteit zo aan de orde kwam. Homovriend Plasterk horen we er evenmin over. Het gaat hier om ‘wat’ er op scholen gedoceerd wordt – daarmee zou de overheid zich toch gaan bemoeien?

Een kabinet dat met de voeten vertrapt wat met de handen wordt gemaakt is ongeloofwaardig. Dat is geen kwestie van ‘beeldvorming’, maar van lafheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden