Dit kunt u verwachten van het Nederlands Film Festival

Woensdag barst het Nederlands Film Festival los. Daarom aandacht voor Mike van Diem, de beste Nederlandse tv-series van de afgelopen 25 jaar, een blik op de 37 Nederlandse acteurs die overal ter wereld in 97 producties werken en de documentaire Kuyt.

Bor Beekman
Martin Koolhoven met Dakota Fanning en Emilia Jones op de rode loper tijdens de premiere van de film Brimstone. Beeld anp
Martin Koolhoven met Dakota Fanning en Emilia Jones op de rode loper tijdens de premiere van de film Brimstone.Beeld anp

Je zou zeggen dat het Nederlands Film Festival een helder profiel bezit: daar ziet men Nederlandse films. Toch is de Nederlandse filmwereld het er zelden over eens wat zo'n festival dan precies moet inhouden. Gaan er te veel films in première, dan morren de bioscoophouders: kannibalisme, ze eten elkaar op daar in Utrecht. Gaan er te weinig films in première? Ook niet goed.

Is het festival een jaarlijkse ontmoetingsplek voor het publiek of voor de vakgenoten? Een gelegenheid, in het laatste geval, voor aanstormende filmmakers om ervaringen uit te wisselen met hun gearriveerde - of nodig uit te rangeren - collega's? Zo begon het ooit, in 1981.

Marketinginstrument

Of dient het festival allereerst als marketinginstrument? Hoe meer premières en prijzen hoe beter. Nu al twintig Gouden Kalveren-categorieën; vorig jaar kwam men zowat films tekort voor de vele nominaties, dit jaar per categorie terecht teruggeschroefd van vijf naar drie (op die voor beste film na dan).

En moet er op kwaliteit worden geselecteerd of juist niet? Liefst wel een beetje, was de gedachte - de vorige editie trapte af met de boekverfilming De held en voorafgaand aan de feestelijke openingsavond regende het al 1 ster-recensies voor die film.

Nieuwe directeur

Het NFF kon afgelopen zomer geen nieuwe directeur vinden, ook niet na diverse sollicitatieronden. De inmiddels afgezwaaide directeur Willemien van Aalst werkte iets langer door en nu waakt marketingman Hein Barnhoorn tijdelijk over de winkel, tot er een nieuwe paus is. Die zal het NFF vast scherper profileren. Maar misschien gedijt dit festival uiteindelijk toch het best als allegaartje. In Utrecht zie je oude en nieuwe films, goede en slechte, en worden televisieseries en games gewoon met film op één hoop geveegd.

Er is ook dit jaar veel te doen op het tiendaagse festival, er is veel te zien. Filmcomponist Tom Holkenborg (Mad Max: Fury Road, Brimstone) is eregast, Dirk Kuijt woont de première bij van de documentaire over het finale jaar van zijn voetballeven, met daarin zijn onvergetelijke eega Gertrude Kuijt. Sla het festivalprogramma erop na: dit was nu eens wél een rijk en divers Nederlands filmjaar. Al die films, soms al snel weer uit de bioscoop verdwenen of enkel te zien tijdens Idfa, komen weer voorbij in Utrecht.

(Tekst gaat verder onder video).

Dirk Kuyt. Beeld anp
Dirk Kuyt.Beeld anp

Meer positief nieuws: de inmiddels twee jaar actieve Dutch Academy For Film (Daff) is, ook met wat kinderziekten, een verbetering gebleken ten opzichte van de oude situatie. Toen werden de Kalveren verdeeld met een jurysysteem. Nu weten we ook hoe de filmmakers zelf oordelen over hun producties; niet heel anders dan de critici. Ze stemmen gewoon op de films die ze goed vinden, ongeacht of het publiek ernaartoe holde of niet. Net als bij de Oscars.

Zo komt het door de Academy geheel genegeeerde Soof 2, met 898.288 bezoekers veruit de bestbezochte Nederlands film van het afgelopen jaar, slechts voor het Gouden Kalf van het publiek in aanmerking. Dat wordt echter bepaald door internetstemmers, die mogen kiezen uit de drie meestbezochte films. Dus je zult zien: op 29 september wint de op één na bestbezochte Nederlandse film, dankzij het contingent fans van hoofdrolspeler/zanger Jim Bakkum (Onze jongens, 362.156 bezoekers). Niet eerlijk, want Soof 2 redde het boekjaar van de Nederlandse film. Daarom: geef het Gouden Kalf van het publiek terug aan het bioscooppubliek. Stem Soof (www.goudenkalfvanhetpubliek.nl).

Tien dagen Nederlandse film

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 20 t/m 29 september op vele locaties in Utrecht. Woensdag wordt het festival geopend met de wereldpremière van de Tulipani, de romantische komedie van Mike van Diem. Traditioneel worden op de slotavond, vrijdag 29 september, de kalveren verdeeld. In de tussentijd loopt Utrecht over van filmvertoningen, workshops, masterclasses en bijzondere vertoningen. Een aantal daarvan worden hier getipt. De traditionele Volkskrantdag is zondag 24 september. Kijk voor alle informatie, ook kaartverkoop, op filmfestival.nl

Kunstzinnig halfbroertje

Forum van de regisseurs Het Forum van de regisseurs, het kunstzinnige broertje van de Gouden Kalf-competitie, beleeft dit jaar zijn derde editie. De films voor dit competitieprogramma worden geselecteerd door journalisten Dana Linssen en Jan Pieter Ekker. De nadruk ligt op dwarse, vernieuwende en gewaagde producties. Een vakjury kiest de winnaar. Kandidaten voor de Forum-prijs zijn dit jaar onder meer Quality Time van Daan Bakker, Ascent van Fiona Tan, In Blue van Jaap van Heusden en Stranger in Paradise van Guido Hendrikx.

Documentaire-premières

Naast KUYT beleven nog meer nieuwe Nederlandse documentaires hun vuurdoop in Utrecht. Simonka de Jong regisseerde A Family Quartet, een portret van de buitensporig getalenteerde jonge violiste Noa Wildschut en haar familie. Centraal staan de onderlinge verhoudingen in het gezin met twee puberdochters. Geschenk uit de bodem gaat over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen; de film toont hoe nuchtere bewoners veranderen in actievoerders en hoe de overheid cursussen 'omgaan met emoties' inzet om de gemoederen te bedaren. Ook de fascinerende VPRO-documentaire Defending Brother no. 2, over de twee Nederlandse advocaten die in Cambodja Rode Khmer-topman Nuon Chea verdedigen, gaat op het Nederlands Film Festival in première.

Master

Tom Holkenborg, ook bekend als Junkie XL, is veelgevraagd filmcomponist in Hollywood. Dit jaar is hij als 'NFF Master' eregast in Utrecht. Twee films waarvoor hij de muziek maakte, worden vertoond: Brimstone en Mad Max: Fury Road. Daarnaast verzorgt Holkenborg op 27 september een masterclass.

Tom Holkenborg. Beeld anp
Tom Holkenborg.Beeld anp

Blikverruimers

Blikverruimers oogt als de filmfestivalvariant op Zomergasten, waarin dagelijks een 'opvallende Nederlander die in het afgelopen jaar een bijzondere verdienste heeft geleverd' op verschillende locaties in Utrecht een hoogstpersoonlijke festivaldag in elkaar draait. Het programma stuitert aangenaam veel kanten op: New Kids Turbo van Steffen Haars en Flip van der Kuil wordt vertoond in snackbar 't Hoekje (met Flip achter de frituur). Arnon Grunberg vertoont Michael Hanekes nieuwste film Happy End en praat na afloop na met het publiek. Hermen Hulst van de gerenommeerde Amsterdamse gamesproducent Guerilla Games (Killzone, Horizon Zero Dawn) laat onder meer zien hoe de grens tussen film en computerspellen vervaagt.

Film buiten zijn kaders

Veel aandacht voor ontwikkelingen die film uit z'n kaders trekken, op het filmfestival. Op zaterdagavond 23 september in het Festivalpaviljoen delen makers van Virtual Reality hun soms behoorlijk onverwachte bevindingen met het publiek ('The Do's & Don't of VR', vrij toegankelijk). Op 27 en 28 september is er een tweedaags programma over de wijze waarop Instagram, chatbots, algoritmen en nog veel meer de manier waarop we verhalen vertellen en beleven op z'n kop wordt gezet (NFF Interactive: Storyspace), met onder meer een college van de Amerikaanse digitale media-professor Janet Murray.

Lees ook onze voorspellingen van de winnaars:

Het was een rijk jaar voor de Nederlandse film: veel originele, gedurfde en ambitieuze producties. De leden van de Academy hebben dit jaar echt wat te kiezen. Onze filmredacteur Bor Beekman neemt alvast een voorschot op de kalverregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden