ColumnJasper van Kuijk

Dit jaar pakken we de Zweedse zomer helemaal mee tijdens onze ‘hemester’

null Beeld

Jasper van Kuijk schrijft wekelijks over het tijdelijke verblijf met zijn gezin in Zweden.

Jasper van Kuijk

We lopen het schoolplein op om de jongens op te halen na de laatste schooldag. De Zweedse vlag hangt weer in top, tegen een strakblauwe hemel, net als tien maanden geleden toen we – toen nog onwennig – voor de eerste schooldag kwamen aanlopen. Boven op de rots waarop de school ligt, staat Acht ons toe te schreeuwen met een enorme map met afscheidsbrieven van zijn klasgenootjes. Ouders mochten vanwege corona niet bij de jaarafsluiting zijn, maar de zindering hangt nog in de lucht (en in de stuiterende kinderen): de zomervakantie is begonnen.

Zweedse kinderen hebben vanaf half juni tien weken zomervakantie, wat aan ons is uitgelegd als een erfenis van de boerensamenleving, toen in de zomer de kinderen hard nodig waren om de oogst van het land te halen. Om de Zweedse zomervakantie ook voor ouders nog iets van een vakantie te laten zijn, is er elke ochtend op televisie de traditionele kinderprogrammering ‘sommarmorgon’ (zomermorgen), en zijn er kampen, weekjes bij opa en oma en de buitenschoolse opvang is een groot deel van de vakantie geopend. Vier, Zes en Acht hoeven dus nog niet helemaal afscheid te nemen, maar de lessen zijn voorbij.

Toen ik bij aankomst in Zweden in de schoolplanning zag dat de zomervakantie half juni zou beginnen, was ik enigszins verrast. Het leek me dat hier wat noordelijker juni meer iets van een opwarmertje zou zijn voor dé zomermaand juli. Waar in Nederland juli en augustus allebei als echte zomermaanden gelden, is in Zweden augustus duidelijk minder warm. En in september is de zomer wel ongeveer afgeschreven. Mijn neef verzuchtte eind augustus enigszins melancholisch: ‘De zomer is weer voorbij…’ Nou, dacht ik, is dat niet wat overdreven? Maar het werd inderdaad razendsnel herfst.

In datzelfde tempo keert nu sinds begin juni de zomer terug. Het is de laatste weken alsof Zweden, sinds we definitief de verhuiswagen terug naar Nederland hebben geboekt, heeft bedacht: dat zullen we nog wel eens zien… en nu alles uit de kast trekt. Toen we in augustus aankwamen, vonden we het hier al groen, maar het junigroen slaat echt alles. Alsof iemand een instagramfilter ‘intensify green’ over het landschap heeft gegooid. En elke week schiet er iets nieuws in bloei: de kruisbes, paardenbloemen, appelbloesem, lupines, boterbloemen. En ja, in Delft heb ik ook weleens paardenbloemen en boterbloemen gezien, maar geen hele velden tegelijk.

Een middag zijn we na school met de jongens in onze kajaks naar een strandje in de buurt gevaren om daar onder een strakblauwe hemel en bij 28 graden worstjes te grillen en te zwemmen. ’s Avonds zat ik nog even te werken aan de keukentafel en toen was het plotseling ongemerkt middernacht, zo licht was het nog. Ik liep naar buiten en keek naar het veld voor ons huis waar ijle mistflarden dreven in een wonderlijk soort gefilterd zomernachtlicht. En dan moet midzomer nog komen.

Nu ik zie hoe fantastisch het hier al in juni is, kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan dat onze eerdere vakanties in Zweden bijna altijd in augustus waren. Maar dit jaar brengen we onze zomervakantie door in ons huis hier. Een ‘hemester’, een combinatie van het Zweedse woord voor thuis (hem) en vakantie (semester). Niet vanwege corona, maar omdat we geen andere plek kunnen bedenken waar we liever zouden zijn.

Lees ook

Het relatief milde Zweedse coronabeleid gaf het gezin van Jasper van Kuijk al die tijd veel vrijheid. Maar om die vrijheid staat nu, door gesloten grenzen met buurlanden, wel een hek.

In Zweden is de nationale snack ‘korv med bröd’ (worst met brood) altijd en overal. Sneeuw, min 5 en snijdende wind? Prima, slinger de barbecue maar aan!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden