Dit jaar al zeker 2.500 vluchtelingen verdronken op Middellandse Zee

Dit jaar zijn zeker 2.500 vluchtelingen die op weg waren naar Italië verdronken in de Middellandse Zee. De overtocht van Turkije naar Griekenland kostte in die periode aan zeker 376 mensen het leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie over de eerste zes maanden van dit jaar.

Een bemanningslid van het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel brengt een kind aan boord. Beeld anp
Een bemanningslid van het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel brengt een kind aan boord.Beeld anp

Vermoedelijk zijn meer dan 3600 vluchtelingen wereldwijd dit jaar om het leven gekomen. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) becijferde in de eerste zes maanden van dit jaar minstens 3694 doden of vermissingen. In vergelijking met het eerste half jaar van 2015 is dit volgens de IOM een stijging van 18 procent.

Meer donateurs voor vluchtelingenorganisaties

Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, neemt af maar Nederlanders geven nog steeds gul aan organisaties als VluchtelingenWerk en Stichting Vluchteling. Het aantal donateurs is juist toegenomen, meldt ook Artsen zonder Grenzen (AzG). Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw. Vorig jaar had VluchtelingenWerk Nederland 65.000 donateurs, 30 procent meer dan in 2014. Ze gaven gemiddeld ook iets meer: 111 euro in 2015 tegen 70 euro een jaar eerder. Ook de Stichting Vluchteling kreeg meer aanhangers.

Het aantal eerste asielaanvragen in Nederland wordt al maanden minder. Eind vorig jaar klopten er nog wekelijks meer dan duizend mensen aan. In maart was dat aantal gezakt naar vierhonderd per week. Van de 52.000 beschikbare bedden in de asielopvang is nu een derde niet bezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden