Dit jaar al honderden criminele vreemdelingen Nederland uitgezet, zegt ministerie

De eerste vijf maanden van dit jaar zijn 480 criminele vreemdelingen uit Nederland vertrokken. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het grootste deel daarvan is onder begeleiding uitgezet. In ongeveer 100 gevallen ontbreekt het bewijs dat zij zijn aangekomen in het land van herkomst.

Een medewerker van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen (MTV) van de Koninklijke Marechaussee voert een controle uit. Beeld ANP

In januari zaten in totaal 615 veroordeelde vreemdelingen in de cel. Bijna 80 procent daarvan is nu vertrokken, naar landen als Albanië, Algerije, Suriname en Marokko. Ze zaten vast voor diefstallen, overvallen of zedenzaken en in een enkel geval voor moord.

Dinsdag was er in de Tweede Kamer nog een fel debat tussen staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) en PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. De laatste zei: 'Over het hele vorige jaar zijn slechts negen vreemdelingen uitgezet naar het land van herkomst vanwege gepleegde misdrijven; negen! Dat is een schokkend laag aantal. U hebt van Nederland een paradijs gemaakt voor criminele vreemdelingen. Vrijwel alle criminele vreemdelingen mogen hier blijven.'

'Onzin'

Dijkhoff zei dat de getallen van Fritsma niet klopten en dat hij 'klinkklare onzin' verkocht. Dijkhoff: 'Er worden veel meer vreemdelingen met een criminele achtergrond uitgezet dan de heer Fritsma hier doet vermoeden. Dat publiceren wij elke maand.' Veiligheid en Justitie heeft nu de cijfers van januari tot en met mei op een rij gezet.

Wel bevestigde Dijkhoff dinsdag dat soms asielzoekers niet worden vervolgd als dat hun spoedige uitzetting in de weg staat. Daarover was ophef ontstaan. 'Maar dat is niet categorisch', zei Dijkhoff. 'Er is geen beleid om geen vervolging in te stellen. Maar het kan in de praktijk voorkomen dat de samenleving beter af is bij snelle uitzetting.'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Beeld ANP

Lees verder

Vijf vragen over criminaliteit onder asielzoekers
Uit nieuwe vrijgegeven politiecijfers blijkt dat tweederde van de van een misdrijf verdachte asielzoekers uit veilige landen komt. Zijn die crimineler?

Wietbendes ronselen kwetsbare asielzoekers
Hennepbendes lijken ook asielzoekers te werven als thuisteler van wiet, ontdekte de Volkskrant vorig jaar. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden