Dit jaar al 100.000 migranten over Middellandse Zee naar Europa

In 2016 zijn tot nu toe meer dan honderdduizend migranten en vluchtelingen over de Middellandse Zee in Griekenland en Italië aangekomen. Dit heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag meegedeeld.

Een vluchteling kust de grond nadat hij veilig met zijn bootje is aangekomen op het Griekse eiland Mykonos.Beeld afp

Vorig jaar werd het aantal van honderdduizend migranten en vluchtelingen pas in juli bereikt. Op Griekse eilanden kwamen dit jaar zeker 102.547 personen aan land. De meesten zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Irak en Iran. Volgens de IOM zouden afgelopen week 7.286 migranten en vluchtelingen de grens tussen Griekenland en Macedonië hebben overgestoken.

In Italië arriveerden dit jaar 7.507 migranten, aldus de IOM. De meesten zijn afkomstig uit sub-Sahara Afrika. Van bijna een kwart van de migranten die in 2016 arriveerde in Italië is Eritrea het land van herkomst. Vluchtelingen uit Azië verkiezen de route via Griekenland; geografisch gezien een logische keuze. Slechts 4,7 procent van de migranten die in januari Italië binnenkwamen was daarom van Syrische komaf.

Dat de vluchtelingencrisis vooral Griekenland treft, blijkt wel uit de aantallen bootmigranten die afgelopen jaren naar Europa zijn gekomen. In 2014 kwamen de meeste bootvluchtelingen nog aan in Italië; meer dan 170 duizend, zo schat de IMO. Sinds 2015 trekt Griekenland honderdduizenden migranten aan, terwijl de aantallen in Italië juist afnemen.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Doden

'We zien bij aankomst nog altijd veel kwetsbare migranten, die vaak ook nog eens in zeer slechte staat verkeren en zijn blootgesteld aan geweld door smokkelaars in Libië. Ook zien we nog altijd veel vrouwelijke slachtoffers van mensenhandel. Een alarmerende trend die ons al in 2015 was opgevallen', aldus woordvoerder Flavio Di Giacomo van de IOM in Italië.

Meer dan 410 migranten en vluchtelingen kwamen tijdens de oversteek om het leven. Het merendeel, 321, op de oostelijke route tussen Turkije en Griekenland.

Sinds 1 januari 2015 hebben al bijna 940 duizend migranten en vluchtelingen Griekenland bereikt. De IOM verwacht dat de teller in maart op één miljoen komt te staan.

Europol: mensensmokkel is snelst groeiende criminele markt in Europa

Mensensmokkelaars verdienden in 2015 zo'n zes miljard euro, het overgrote deel met de smokkel van vluchtelingen naar Europa. Dit zegt de Europese politie-organisatie Europol in een rapport dat maandag is gepresenteerd. Mensensmokkel is volgens Europol door de vluchtelingencrisis uitgegroeid tot 'de snelst groeiende criminele markt' in Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden